Parisuhde
Kaikki ei mahdu rakkauslauluihin.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Uusimmat

Parisuhde on kahden aikuisen välinen merkityksellinen suhde. Parisuhde vaikuttaa usein merkittävästi hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Itselle sopiva parisuhde tukee hyvinvointia, omien toiveiden vastainen heikentää sitä.

Millainen on hyvä parisuhde?

Kyky luoda itselle hyvä parisuhde riippuu paitsi omista ja kumppanin aiemmista kokemuksista, kummankin itsetunnosta ja parin dynamiikasta, myös siitä mitä yhteiskunnassa pidetään soveliaana tapana toimia. Monet parisuhteessa tehdyt valinnat ovat osin tiedostamattomia.

Suhdenormit vaikuttavat mielikuviin siitä, millainen parisuhteen pitäisi olla, ja nykymaailman vaatimukset parisuhteelle ovat mittavat, toteaa monisuhteisuutta tutkiva Kitti Suoranta. Tärkeimmän ihmissuhteen pitäisi tarjota kumppanuutta, turvallisuutta, ystävyyttä, jännittävää seksiä ja romantiikkaa. Sen tulisi olla väylä sekä itsensä toteuttamiselle että syvälliselle henkiselle yhteydelle.

Jokainen parisuhde on kuitenkin omanlainen, eikä ole olemassa yhtä oikeaa tapaa olla parisuhteessa.

Jotkut ovat onnellisimmillaan polyamorisessa tai avoimessa suhteessa. Jotkut parit asuvat erillään, nukkuvat eri sängyissä tai eivät harrasta seksiä toistensa kanssa ollenkaan ja ovat onnellisia.

Kannattaako suhde pelastaa, milloin erota?

Erilaiset suvantovaiheet kuuluvat elämään – ja parisuhteisiin. Suhteessa kriisin voi aiheuttaa esimerkiksi pettäminen, haluttomuus tai se, että kumppaneiden toiveet elämästä eivät kohtaa.

Moni pari joutuu jossain vaiheessa miettimään, kannattaako suhde pelastaa. Mistä merkeistä tietää, että ero lähestyy? Entä milloin kannattaa mennä terapiaan? Lue asiantuntijan neuvot parisuhteen pelastamiseen tästä jutusta.

Jos parisuhde päättyy, mieleen voi nousta monenlaisia tunteita. Lue kaikki erosta kertovat juttumme täältä.

Parisuhde on pariskunnan itsensä näköinen

Haluatko lukea onnellisten, kriisin selättäneiden tai pitkään yhtä pitäneiden tai eronneiden pariskuntien haastatteluita? Siinä tapauksessa olet saapunut juuri oikeaan paikkana.

Lue esimerkiksi Eeva Elorannan ja Hannu Lappalaisen tarina. Yllättävä rakastuminen muutti heidän elämänsä kokonaan. Toisin kuin moni ennusti, heidän salamasuhteensa on kestänyt pian kolme vuosikymmentä.

Joskus rakkaus on parisuhde voi löytyä yllättävästä paikasta ja viedä jalat alta. Toimitusjohtaja Satu von Schalien, 44, ja rahoitusjohtaja Sanna Enckelman, 49, löysivät toisensa työpaikan kautta. Vaikka järki yritti sanoa muuta, rakkaus vei Satun ja Sannan mukanaan.

Kirjailija Erkka Mykkänen, 31, ja toimittaja Raisa Mattila, 34, ovat olleet ystäviä 11 vuotta. Aikaan on mahtunut myös vuoden seurustelusuhde. Lue jutusta, miten heistä tuli ystäviä suhteen jälkeen.

Tilaa uutiskirje tästä
Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo