Ero
Suhde kaatui, minä en (vaikka vähän kompuroin).
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Uusimmat

Ero voi tulla eteen, oli suhde sitten lyhyt tai vuosikymmeniä pitkä. Ero on lähes aina paljon tunteita herättävä kokemus. Se voi panna arvot uusiksi ja herättää mieleen isoja kysymyksiä.

Parisuhde voi olla suuren ilon ja tyydytyksen lähde, toisaalta rajoittava ja ahdistava noidankehä, josta irtautuminen vapauttaa ja auttaa löytämään omannäköisen elämän. Ero opettaa paljon, ja joskus se voi osoittautua elämän parhaaksi päätökseksi.

Eron oireet ja vaikutukset vaihtelevat

Kun parisuhde päättyy, kehossa voi herätä erilaisia oireita, kuten ruokahaluttomuutta, ahdistusta, unettomuutta ja masentuneisuutta. Mieleen voi hiipiä ajatus siitä, miten jatkaa ilman kumppania. Olo saattaa olla surullinen, vetäytyvä ja jopa itsetuhoinen. Jos suhde on ollut identiteetin perusta, ero voi tuntua vievän elämältä pohjan.

Ero ja siitä selviäminen on yksilöllistä: ero saattaa olla myös helpotus pitkään jatkuneiden ongelmien jälkeen. Suhde on päättynyt pään sisällä jo kauan ennen kuin parisuhde. Ero voi myös esimerkiksi vapauttaa seksuaalisesti.

Suhteen päättymiseen liittyy erilaisia vaiheita, kuten kieltäminen, suru, viha, riemu ja hyväksyntä. Ihminen voi myös poukkoilla näiden vaiheiden välillä. Yhtenä päivänä tuntuu, että selviää, toisena itkee sitä, että menetti elämänsä rakkauden.

Pidä eron hetkellä itsestäsi huolta. Itsensä hemmotteleminen esimerkiksi hieronnan, hyvän ruoan, lempeän liikunnan tai läheisyyden avulla tekee hyvää. Keskustele ystävien kanssa ja mene matalalla kynnyksellä terapiaan.

Käy läpi eron syyt omalla aikataululla

Kommunikaatiovaikeudet, erilaiset unelmat, tylsistyminen, eripariset halut... Ero voi johtua monesta eri asiasta.

Vaikka eron syiden puiminen voi tuntua raskaalta, se kannattaa. Epätietoisuus voi aiheuttaa masennusta ja vaikeuksia uusien ihmissuhteiden luomisessa.

Ihannetilanteessa kumppanit tekevät päätöksen erosta yhdessä. Mutta usein toinen on käsitellyt eroa enemmän kuin toinen, jolle ero on saattanut tulla jopa yllätyksenä.

Tilanne on erityisen haastava, jos mukana on kolmas pyörä. Jätetty voi panna eron pettämisen ja ulkopuolisen syyksi, vaikka taustalla ovat parin yhteiset ongelmat. Keskustelu ex-kumppanin kanssa selventää tilannetta.

Muista, että avioero on päätepiste noin puolelle suomalaisista avioliitoista. Avioero ei ole elämän loppu vaan uuden alku.

Pariterapeutti Jouni Pölösen mukaan eroon sisältyy kuitenkin mahdollisuus. Sisuunnu, tee suunnitelma vaikeille päiville ja varmista viidellä muulla tavalla, että kriisistä seuraa onnellisempi elämä.

Tilaa uutiskirje tästä
Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.