Ihottuma
Ruusu, nokkonen tai asfaltti – Ikävillä kavereilla on monta nimeä.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Uusimmat

Erilaisia ihotauteja eli ihottumia on paljon. Ihottumaksi voidaan kutsua lähes mitä tahansa ihon oireilua, jossa iho on kipeä, kutiseva, punoittava tai hilseilevä tai siihen tulee rakkuloita tai muuta poikkeavaa oireilua.

Myös ihottuman syitä on monia. Eri ihottumat oireilevat ihmisillä eri tavoin ja usein oireilu voi vaihdella vuodenajoittain.

Yleisimmät ihotaudit ovat erilaisia ihotulehduksia, kuten akne, ruusufinni, ekseemat, nokkosihottumat, lääkeihottumat ja rokkotaudit.

Allergiset kosketusihottumat eli ekseemat ovat laaja ryhmä tavallisia ihottumia. Ekseema tarkoittaa ihon pintaosien tulehdusta, joka pitempään jatkuessaan siirtyy ihon syvempiin osiin. Ekseemoihin luetaan atooppinen ja seborroinen ekseema, läiskä- ja ärsytysekseema ja kuivan ihon ekseema.

Nokkosihottuma eli urtikaria on oire, jonka syy jää useimmiten tuntemattomaksi. Akuuteissa nokkosihottumissa oireen laukaisijana on jokin tavallinen virus, joka ei useinkaan aiheuta hengitystie- tai vatsaoireita. Muutamalla prosentilla ihmisitä kyseessä on allerginen reaktio.

Ruusufinni on aknea muistuttava ihosairaus, jonka aiheuttaa tulehdus. Sairaus paranee hitaasti, mutta siihen on saatavilla lääkkeitä.

Ruusufinni on pitkäaikainen ihosairaus, jossa kasvojen keskiosa, otsa, nenä, posket ja leuka punottavat ja niihin nousee näppylöitä ja märkärakkuloita, joiden syynä eivät ole bakteerit. Ruusufinnistä kärsii noin 10 prosenttia aikuisväestöstä.

Tilaa uutiskirje tästä
Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.