Onko ihollasi paljon pieniä punaisia näppyjä? Kyseessä voi olla vaaraton vaiva, jonka hoito onnistuu yksinkertaisella mutta säännöllisellä hoidolla
Ihonhoito
Onko ihollasi paljon pieniä punaisia näppyjä? Kyseessä voi olla vaaraton vaiva, jonka hoito onnistuu yksinkertaisella mutta säännöllisellä hoidolla
Jos ihollasi on paljon punaisia näppyjä, syynä saattaa olla sarveistulppien syntyminen iholle. Sitä kutsutaan myös nimellä keratosis pilaris. Selvitimme, miten sitä voi hoitaa.
Teksti

Kuvat
,

13.11.2023
 |
Eeva

Ovatko olkavartesi, pakarasi ja reitesi täynnä punertavia, pieniä ja karheita näppyjä? Kyseessä on usein keratosis pilaris. Se on vaaraton, mutta usein krooninen vaiva.

Keratosis pilaris syntyy, kun ihokarvojen karvatuppiin kertyy ihon sarveiskerrosta. Tällöin karvatuppiin syntyy niin kutsuttu sarveistulppa. Se näyttää iholla punertavalta läikältä.

Taipumus keratosis pilarikseen on yleensä perinnöllinen ja sitä esiintyy lähinnä ohuella ja kuivalla iholla sekä atooppisella iholla. Tässä hyvin yleisessä vaivassa kyse on ihon rakenteesta: se on tyypillisempää vaalea- kuin tummaihoisilla.

Keratosis pilaris helpottaa kesällä

Kuiva iho pahentaa sarveistulppien syntymistä. Kesäisin iho on talvea paremmassa kunnossa, koska ilmankosteus on silloin korkeampi. Kesällä päivetys myös paksuntaa ihoa, jolloin näpyt näkyvät vähemmän ja rusketus myös ikään kuin maastouttaa pilkut, jolloin ne eivät ole yhtä selviä kuin vaaleassa talvi-ihossa.

Yleensä keratosis pilaris vaivaa pahimmin teini-iässä, mutta oireilu saattaa jatkua aikuisiälle saakka.

Apua keratosis pilarikseen

Hyvällä ja jatkuvalla ihonhoidolla keratosis pilaris helpottuu. Tärkeintä on ihon pehmeänä pitäminen ja hyvä kosteuttaminen.

Ratkaisu tähänkin kosmeettiseen ongelmaan löytyy siis säännöllisestä kuorinnasta ja hyvistä kosteusvoiteista.

Kuivaharjaus taas saattaa jopa ärsyttää ihoa ja pahimmillaan aiheuttaa tulehduksen. Myöskään raapiminen ei auta, vaan pahentaa tilannetta.

Kuorinta-aineissa miedot tehoaineet voittavat tujut aineet, koska tarkoitus on pitää iho pehmeänä, ei kuivattaa sitä entisestään. Kokeile siis tuotteita, joissa on esimerkiksi hellästi kuorivaa salisyylihappoa (BHA-happo), miedolla glykolihapolla tai maitohapolla (AHA-hapot).

Myös pienirakeiset, hoitavat mekaaniset kuorinnat sopivat näppyilevälle iholle. Älä kuitenkaan kuori ihoa liian usein. Kerta viikossa riittää hyvin.

Vaihda tuotteet hoitaviin

Vaihda vartalolle tarkoitetut suihkugeelit ja saippuat sellaisiin, joissa on myös kosteuttavia aineita, eikä mielellään lainkaan hajusteita. Saippualla kun on tapana kuivattaa ihoa.

Voit myös miettiä, riittäisikö näppyileville alueille vain vedellä huuhtelu ja pesisit ainoastaan hikoilevat alueet, kuten kainalot, nivustaipeet ja rinnanaluset pesuaineella.

Kosteuta ihoa kasviöljyillä tai pehmentävää karbamidia sisältävillä voiteilla aamuin illoin. Mitä pehmeämpi iho, sitä vähemmän näppyjä. Levitä voide vielä hieman kostealle iholle, jolloin se imeytyy ihoon paremmin.

Maltti on tässäkin tapauksessa valttia, sillä yhden yön – tai edes viikon – huolellisella rasvauksella ja kuorinnalla ei vielä näpyistä pääse täysin eroon.

Kokeile näitä tuotteita punaisiin näppyihin

Aha-happoja, granaattiomenan entsyymejä sekä selluloosarakeita sisältävä vartalokuorinta poistaa hellästi kuollutta ihosolukkoa iholta ja tekee ihosta aiempaa pehmeämmän. Clarifying Enzyme + AHA Body Peeling 14,90 e, Skintreat.

Kauniiseen pumppupulloon pakattu vartalonpesuaine tuoksuu ihanasti seetriltä, genariumilta ja mandariinilta ja puhdistaa ihon tehokkaasti mutta hellästi. Revive Body Cleanser 38 e, Grown Alchemist.

Luonnonkosmeettinen, erityisesti kuivalle iholle sopiva vartaloemulsio imeytyy nopeasti ja kosteuttaa ihoa luomuperäisellä karitevoilla ja auringonkukansiemenöljyllaä sekä keto-orvokin, luomukehäkukan ja -kamomillan uutteilla. Skin Food Body Lotion 19,95 e, Weleda.

Tässä vartalokuorinnassa on sekä hellävaraisesti kuorivia rakeita että AHA- ja BHA-happoja. Se kirkastaa ihoa sekä silottaa ja pehmentää ihon pintaa. Bom Dia Bright Body Scrub 45 e, Sol de Janeiro.

Raikastava ja syväkosteuttava vartalovoide sopii kaikille ihotyypeille. Siinä on karitevoita, syväkosteuttavaa hyaluronihappoa ja pehmentävää auringonkukkaöljyä. Tuoksu on peräisin granaattiomenasta, päärynästä, persikasta, vadelmasta ja sitruksista. Beauty Pomegranate and Goji Aromatic Lotion 21,50 e, Evolve Organic.

Kommentoi +