Vaivaako kuivuus, punoitus tai ihottuma? Näillä vinkeillä opit rakastamaan herkkää ihoasi
Mainos: Atopik
Vaivaako kuivuus, punoitus tai ihottuma? Näillä vinkeillä opit rakastamaan herkkää ihoasi
Herkkä iho kaipaa erityistä huolenpitoa ja hellää hoivaa pysyäkseen hyvinvoivana ja hehkuvana. Atopik Ylpeästi Herkkä -kampanja muistuttaa, että jokainen iho on ainutlaatuinen ja kaunis.
25.9.2023

– Ihoni reagoi helposti ulkoisiin ärsykkeisiin ja saattaa punoittaa paikoittain. Pohjoinen ilmasto, vaihtelevat sääolosuhteet ja esimerkiksi katupöly saattavat ärsyttää ihoani, kertoo Ylpeästi Herkkä -kampanjan Miina. Kampanja nostaa esiin tarinoita ihosta ja samaistuttavia kokemuksia herkkyydestä.

Myös voimakkaat kemikaalit ja hajusteet voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Moni hoitaakin herkkää ihoa liian tujuilla tuotteilla.

– Herkän ihon hoitaminen on ollut ajoittain haastavaa. Aiemmin olen saattanut käyttää iholleni liian voimakkaita ja kuivattavia tuotteita, kun ihoni olisi kaivannut hellää käsittelyä. Nykyään osaan hoitaa ihoani lempeämmin ja se on hyvinvoiva ja vahva.

– Ihoni on tällä hetkellä hyvinvoiva ja vahva. Olen valmis ottamaan syksyn vastaan, Miina iloitsee.

Miinalla on päivittäisessä käytössä sekä Atopik Sensitive- että Atopik Hydrate -ihonhoitolinjojen tuotteita. Sensitive-sarja on suunnattu herkälle iholle, kun taas Hydrate-tuotteet kosteuttavat. Ne ovat tuoneet Miinan pintakuivalle iholle kosteutusta ja pitäneet ihon hyvässä kunnossa.

– Atopikin tuotteet ovat hellävaraisia, mutta silti tehokkaita. Arvostan myös sitä, että tuotteet valmistetaan lähituotantona Suomessa.

Kosmetiikka-alalla työskentelevä Miina tietää, että ihonhoidossa kannattaa olla malttia mukana, sillä yleensä muutokset ihon kunnossa vaativat pitkäjänteistä ja säännöllistä hoitamista. Hän hoitaa myös omaa ihoaan säntillisesti.

– Puhdistus on ihonhoidon perusta, ja siksi teen aina kaksoispuhdistuksen puhdistusöljyllä ja -emulsiolla. Näin ihosta tulee kirkkaampi.

Miina kosteuttaa ihoaan kasvovedellä, jonka hän painelee kasvoille käsin. Sen jälkeen hän lisää silmänympärysvoiteen ja kasvovoiteen.

– Lämmitän ja notkistan voiteet käsieni välissä ennen kuin levitän tuotteet iholle – näin ne imeytyvät paremmin, Miina vinkkaa.

Eri vuodenaikoina iho saattaa kaivata erilaista huolenpitoa ja myös ihonhoitotuotteet on hyvä valita vaihtuvien tarpeiden mukaan.

– Syksyllä käytän ravitsevampia ihonhoitotuotteita ja hemmottelen ihoa kuorinnoilla ja naamioilla. Joskus sekoitan naamion tai kasvovoiteen sekaan pari tippaa kasvoöljyä. Kun ilmat viilenevät, käytän kosteuttavaa Atopik Hydrate Hyaluroniseerumia, joka antaa kaivattua lisäkosteutusta kuivalle iholle.

Atopik on dermatologisesti testattua luonnonkosmetiikkaa, joka on kehitetty herkän ihon hoitoon. Tuotteet koostuvat laadukkaista raaka-aineista, jotka ovat tutkittuja, hyvin siedettyjä ja erityisen hoitavia: ne kosteuttavat, suojaavat ja rauhoittavat herkkää ihoa.

Atopik on kotimainen ihonhoitosarja – tuotteet kehitetään ja valmistetaan Helsingissä. Kaikki sarjan tuotteet ovat vegaanisia. Saatavilla vain apteekeista.

Pitkäaikaiset iho-ongelmat vaativat kärsivällisyyttä

Herkän ihon ongelmat voivat vaihdella lievistä ärsytysoireista pitkäaikaisiin ihosairauksiin.

– Ihoni on ollut koko ikäni vaativa ja oireileva. Atopia on hellittänyt hieman iän myötä, mutta aknesta kärsin ajoittain edelleen. Kun täytin kolmekymmentä vuotta, minulla diagnosoitiin rosacea eli ruusufinni, iho-oireitaan kuvailee Ylpeästi Herkkä -kampanjan Sonja.

Atooppisen ihottuman tyypillisiä oireita ovat voimakas kutina, ihon kuivuus, hilseily, punoitus ja jopa ihon rikkoutuminen. Taipumus atopiaan on perinnöllistä. Usein sairaus ilmaantuu jo lapsena, mutta toisaalta oireet voivat hellittää iän myötä – niin kävi Sonjallekin.

– Tällä hetkellä päällimmäinen haasteeni on rosacea, joka aiheuttaa voimakasta punoitusta ja laikkuja kasvoille sekä rintakehään.

Rosacea eli ruusufinni on yleinen ihotauti, joka esiintyy yleisimmin 30–50-vuotiailla naisilla. Ensioireisiin kuuluu kasvojen äkillinen lehahtava punoitus, joka saattaa kestää useamman tunnin.

– Pahimmillaan nenä, posket ja leukapielet heloittivat punaisena, ja iho oli kuuma ja kireä, Sonja muistelee.

Sonja kyllästyi jatkuviin ja paheneviin iho-ongelmiinsa ja meni ihotautilääkärille, joka antoi diagnoosin. Hän oli tietämättään kärsinyt rosaceasta jo pitkään.

– Välillä iho-oireiden kanssa on hyviä ja välillä huonoja päiviä. Olen opetellut elämään herkän ihoni kanssa ja löytänyt itselleni sopivat ihonhoitotuotteet ja -rutiinit arkeen. Pitkäaikaiset iho-ongelmat vaativat kärsivällisyyttä, Sonja muistuttaa.

Kotimaista luonnonkosmetiikkaa

Ihonhoidossa Sonja suosii kotimaista luonnonkosmetiikkaa ja yksinkertaisia tuotteita, jotka eivät ärsytä ihoa.

Atopik Sensitive -hoitolinjan tuotteet ovat sopineet herkälle sekaiholleni hyvin. Lisäksi olen käyttänyt silloin tällöin Balance-sarjan rauhoittavaa Rosacea Hoitovoidetta sekä Akne Paikallishoitoa, joka on ihon epäpuhtauksien ja aknen paikallishoitoon tarkoitettu hoitogeeli. Haluan, että käyttämäni ihonhoitotuotteet sisältävät oikeasti hoitavia raaka-aineita.

Sonjan suhtautuu ihonhoitoon kokonaisvaltaisesti: elämäntilanne, ravinto, liikunta, stressi ja hormonit vaikuttavat kaikki myös ihon kuntoon.

– En odota, että yksi tuote olisi ratkaisu kaikkiin iho-ongelmiini. Tärkeintä on löytää omalle iholle sopivat ihonhoitotuotteet päivittäiseen käyttöön.

Sonjan ihonhoitorutiiniin kuuluu iltaisin kaksoispuhdistus: ensin poistetaan kasvoilta meikit ja aurinkovoide puhdistusöljyllä, jonka jälkeen käytetään vielä puhdistusemulsiota.

– Tykkään erityisesti kaurauutetta sisältävästä Sensitive Puhdistusemulsiosta ja Sensitive Kasvovedestä, ne tuoksuvat ihanilta! Jos iho on todella kuiva esimerkiksi saunan jälkeen, kerrostan kasvovettä ja lisään lopuksi kasvorasvan sekä kasvoöljyn.

– Usein ajatellaan, että iho-ongelmat näkyvät koko ajan ulospäin. Harva arvaisi, että minulla on akne, sillä olen saanut sen hyvällä hoidolla kuriin.

Rosaceasta huolimatta Sonja ei ole luopunut saunomisesta.

– Saunomisrutiiniini kuuluvat kasvohieronta ja rauhoittava tai kosteuttava kasvonaamio – yksi ehdoton suosikkini on Balance Probioottikasvonaamio.

– Mökkiloma on parasta hemmottelua iholle ja mielelle – tiedän, että ihoni nauttii hitaasta rytmistä, meikittömyydestä ja ulkoilusta raikkaassa ilmassa.

Luonnon hyviä vaikutuksia ja metsän monimuotoisuutta tuo iholle myös innovatiivinen Mikrobiome+ Hoitovoide.

– Olen pitänyt mikrobiomivoiteesta paljon!

Voide sisältää patentoitua, tieteellisesti tutkittua Reconnecting Nature™️ -uutetta, joka tasapainottaa ihon mikrobiomia ja tukee ihon suojakerroksen hyvinvointia.

– Toivon, että moni miettisi, kannattaako ostaa ulkomaista, kun meillä on kotimaassa näin hyviä tuotteita, Sonja pohtii.

Ole mukana kampanjassamme jakamalla ihosi tarina sosiaalisessa mediassa tägäämällä #ihonion ja @atopikfinland.

Kommentoi +