Aknella eli "finnitaudilla" tarkoitetaan ihon talirauhasten ja karvatuppien tulehdusta, jonka aiheuttaa iholla normaalisti esiintyvät bakteerit, yleisimmin Propionibacterium acnes.
Aknetaipumuksen uskotaan olevan perinnöllistä. Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat aknen syntyyn, minkä takia akne alkaa usein murrosiässä.
Akne puhkeaa yleensä 12–16 vuoden iässä. Jopa 80 prosenttia nuorista kärsii jonkinasteisesta aknesta.
Akne on murrosiässä yleisempi miehillä ja aikuisiällä naisilla. Tytöillä niin sanottujen yhdistelmäehkäisypillereiden käyttö voi lieventää nuoruusiän aknea tai siirtää sen puhkeamista jopa yli 30-vuotiaaksi asti.
Akne ilmenee kasvoilla useilla eri tavoilla. Komedoilla tarkoitetaan tukkeutuneita talirauhasia, jotka voivat olla joko sulkeutuneita (valkopää) tai avoimia (mustapää). Lievimmillään taudissa voi esiintyä pelkkiä komedoja, etenkin leuassa, otsassa ja nenänpielissä. Tällöin puhutaan komedoaknesta.
Märkäpäillä tarkoitetaan tulehtuneita näppylöitä, joissa voi olla sisällä märkää. Yleisimmillään nuoruusiän aknessa esiintyy sekä komedoja, näppylöitä että märkäpäitä. Tällöin puhutaan märkänäppyläisestä aknesta.
Aknen hoito valitaan ihotyypin, sen päätyypin ja vaikeusasteen mukaan. Lue aknen hoidosta. Parhaat hoitokeinot aikuisiän akneen
Aknen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sen syntyyn liittyvät olennaisesti muun muassa ihon lisääntynyt talineritys, talirauhasten lisääntynyt bakteerimäärä ja talirauhastiehyiden tukkeutuminen.
Aknea kannattaa hoitaa aamuin illoin. Hoidossa tärkeää on huolehtia kasvojen puhdistuksesta ja kosteutuksesta. Hoitotuotteissa kannattaa välttää ihohuokoisia tukkivia öljymäisiä tai muuten runsaasti rasvaa sisältäviä ihotuotteita.
Aknen hoidossa terveellisestä ruokavaliosta voi olla hyötyä. Aknesta kärsivän kannattaa välttää runsasta sokerin ja maitotuotteiden käyttöä.