Miksi iho kukkii keski-iässä? Katso parhaat hoitokeinot aikuisiän akneen
Kauneus
Miksi iho kukkii keski-iässä? Katso parhaat hoitokeinot aikuisiän akneen
Aikuisiän akne yleistyy, ja syyt siihen löytyvät hormoneista, stressistä ja ruokavaliosta. Hoitokeino kannattaa valita ongelman vaikeusasteen mukaan.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 26.11.2021
Kauneus ja Terveys

Kun nelikymppiseksi asti siloiseen ihoon tottunut huomaa yhtäkkiä, että näppylöitä puhkeaa sinne ja tänne, ihmetys on melkoinen. Mistä ne tulevat?

Aikuisiän akne on lisääntynyt parinkymmenen vuoden aikana, vaikka tarkkaa suomalaista selvitystä aiheesta tai yleistymisen syistä ei ole.

Ylipaino, sokeripitoinen ruokavalio ja perintötekijät vaikuttavat ihon kuntoon. Stressi ei mitään ihosairautta helpota, mutta se ei riitä ainoaksi syyksi, ihotautien erikoislääkäri Anna Hjerppe ­Ter­veystalosta kertoo.

Naisista 10–20 prosenttia kärsii aikuisiän aknesta. Osalla heistä on ollut nuorena akne, joka puhkeaa uudestaan aikuisena. Toisilla tauti alkaa parikymppisenä ja pienellä osalla vasta keski-iän kynnyksellä. Hormonit vaikuttavat akneen kaiken­ ikäisillä.

– Kun talirauhaset muodostavat liikaa talia, niiden tiehyet tukkeutuvat ja niissä alkavat viihtyä bakteerit. Se aiheuttaa finnejä, mustapäitä ja punoitusta.

Monia finnit vaivaavat aina kuukautisten alkaessa. Silloin naishormoni estrogeenin määrä laskee, ja mieshormoni androgeenin määrä kasvaa, mikä voi aiheuttaa talirauhasen liikatoimintaa.

Samasta hormonaalisesta syystä akne saattaa puhjeta perimenopaussin eli vaihdevuosien aikaan tai sen jälkeen.

Hormonit aikuisiän aknen taustalla

Aikuisiän akneen toimivat samat hoitokeinot kuin tavalliseen akneen, ja ne valitaan iho-ongelmien vaikeusasteen mukaan.

Lievissä tapauksissa aikuisiän aknea hoidetaan paikallishoidoilla, kuten geeleillä ja voiteilla. Jos oireilu on säännöllistä kuukautisten aikana, lääkärin määräämistä yhdistelmäehkäisypillereistä voi olla apua.

Toisinaan tarvitaan lisäksi mieshormonin määrää vähentävää ­antiandrogeenistä hoitoa, jolla vaikutetaan ­talirauhasten kykyyn tuottaa talia. Joskus aknea hoidetaan steroideihin kuuluvalla spironolaktonilla, joka on ­hormonitoimintaan vaikuttava nesteenpoistolääke.

Siitä on tutkimuksissa todettu olevan hyötyä aikuisiän aknen hoidossa.

– Vaikeimmissa tapauksissa ihotautilääkäri voi määrätä A-vitamiinijohdannaista isotretinoiinia.

Maitotuotteet minimiin

Ihon hyvinvointiin voi vaikuttaa kotikonstein. Kosmetiikka, hiki, lika ja vanhat rasvojen jäämät pitää pestä iholta pois päivittäin.

Jos iho on rutikuiva mutta näppyläinen, puhtaalle iholle kannattaa levittää ensin aknelääkevoide ja sen päälle kosteuttava perusvoide.

– Öljymäisiä ja hyvin rasvapitoisia tuotteita on kannattaa välttää, sillä ne saattavat tukkia ihohuokosia.

Näppylöitä ei tule puristella likaisin käsin. Se voi aiheuttaa ihon sisään verenvuodon, jonka paraneminen kestää kauan.

Hjerppe on huomannut, että monen hänen potilaansa akne on pahentunut, kun he ovat nauttineet paljon maitoperäistä proteiinia. Sokeripitoisen sekä runsaasti maitotuotteita sisältävän ruokavalion ja aknen välillä on muutamissa tutkimuksissa todettu olevan heikko yhteys.

Lisätutkimukset ovat tarpeen, mutta terveellisestä ruokavaliosta ei ole ainakaan haittaa akneiholle.

– Yhtä aknea parantavaa ruoka-­ainetta ei ole olemassa, vaan ruokavalion on hyvä olla välimerellisen tyyppinen eli sisältää paljon kuituja, vihanneksia, marjoja, pähkinöitä ja kalaa. Karkkia ja pullaa kannattaa syödä vain harvoin, jos haluaa edistää ihon hyvinvointia.

Apua hoitolasta

1. Mekaaninen ihonpuhdistus hyödyttää etenkin hoidon alkuvaiheessa. Kun tukkeutumia avataan, lääkevoide pääsee imeytymään syvälle.

2. Kemialliset kuorinnat sopivat aknen hoitoon. Esimerkiksi salisyylihappo on todettu tehokkaaksi akne­ihon ­hoidossa.

3. Valohoidot yhdistettynä muihin hoitokeinoihin antavat usein hyviä tuloksia. Sarjahoitona tehtävällä led-valolla heikennetään bakteereita vaikuttamalla niiden valoherkkiin molekyyleihin. Näin saadaan rauhoitettua tulehdusta ja punoitusta. Hoidot maksavat hieman alle sata euroa per hoitokerta.

Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.

Joskus naamasta näkyy, kun kuukautiset alkavat.

Juttu on päivitetty 26.11.2021.

Kommentoi +