Couperosa
Punastun vain hyvästä syystä.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Uusimmat

Couperosa on ihon punoitusta, jonka syy piilee ihon alla. Couperosa riehaantuu kylmästä ja kuumasta. Näin voit hoitaa sitä.

Couperosa tarkoittaa pintaverenkierron häiriötä ja hiusverisuonten laajenemista niin, että ne kuultavat ihon läpi. Punoittava iho usein syntyy viiman ja voimakkaiden lämpötilan vaihteluiden vuoksi. Me suomalaiset edistämme couperosaa tuulessa, pakkasessa ja saunassa.

Couperosa näkyy iholla pitkään jatkuneen ärsytyksen seurauksena. Ohut ja herkkä iho reagoi helposti punoittamalla.

Couperosa-taipumus paljastuu, kun iho vanhemmiten väistämättä ohenee ja laajenneet hiusverisuonet hohtavat läpi.

Couperosa voi johtua perinnöllisestä ihon rakenteesta, mutta useimmiten se on seurausta huonosta hoidosta. Ihoa on hangattu liian kovakouraisesti, se on paleltunut ja altistunut usein kuumalle ja kylmälle.

Couperosa – hoito

Couperosa-ihon hoito on pitkälti suojaamista. Suojaa iho paksulla voiteella sekä kylmässä että saunassa. Kovalla pakkasella kasvot kannattaa suojata vaikkapa huivilla. Myös meikki ja puuterointi suojaavat ihoa.

Couperosa-iholle tarkoitetut kasvovoiteet ja rauhoittavat naamiot ehkäisevät ja rauhoittavat punoitusta sekä vahvistavat verisuonten seinämiä.

Punakkuutta tasoittavat vihertävänsävyiset kasvo- ja pohjustusvoiteet. Läikkiä voi peittää ohuilla peitevoiteilla ja mineraalipuuterilla.

Jos iho on taipuvainen couperosalle, hoida sitä hellästi. Toistuva, hankaava kuorinta voi entisestään lisätä punakkuutta! Kuorinta kannattaa tehdä hellästi.

Elintavoistamme liiallinen auringonotto, tupakointi ja alkoholi voivat aiheuttaa couperosaa.

Couperosa vai ruusufinni?

Couperosasta ja ruusufinnistä puhutaan usein samaan aikaan, mutta ne ovat eri ilmiöitä. Ruusufinni on ihosairaus, johon liittyy couperosaa.

Krooniseen sairauteen kuuluu pahenemisjaksoja. Silloin kasvot punoittavat ja verisuonet laajenevat kuten couperosassa. Ruusufinnissä kuitenkin ilmestyy näppylöitä ja märkärakkuloita. Ruusufinni ilmenee etupäässä kasvojen keskiosissa ja poskien kuperilla pinnoilla.

Ruusufinni on joka kymmenennellä suomalaisella. Heistä osa saa myös silmäoireita.

Ruusufinni ei piinaa nuoria, vaan sairaus osuu useimmiten 30–50-vuotiaisiin.

Ruusufinniin pätevät samat hoito-ohjeet kuin couperosaan: vältä kuumaa, kylmää, viinaa ja auringonottoa. Huolehdi hyvistä elintavoista ja suojaa ihoa. Väitetään, että näiden ruoka-aineiden syöminen laukaisee ruusufinnin puhkeamisen ja pahenemisen.

Tilaa uutiskirje tästä
Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.