
Terve puna poskilla?
Saunanraikasta, punoittavaa ihoa pidetään jopa kauneusihanteena. Voiko puna olla ”terveen merkki”?
Hento, raikas puna poskilla ulkoilun tai saunomisen jälkeen on toki normaalia ja merkki siitä, että verenkierto on vilkastunut. Se hälvenee yleensä nopeasti. Jatkuva, voimakas punoitus ei ole normaalia, joten syy kannattaa selvittää.
Milloin punoituksen kanssa pitää mennä lääkäriin, milloin kosmetologille?
Jos punoittava iho kutisee, kuumottaa ja on pahasti tulehtunut, näppylöillä tai jopa rikki, pitää mennä lääkäriin. Jos punoittelu on lievempää ja ennemminkin kosmeettinen haitta, kokenut kosmetologi tai ihoterapeutti osaa usein auttaa parhaiten.
Miten punakka iho kannattaa suojata?
Säännöllisesti ja huolellisesti muttei välttämättä paksulla voiteella. Kysyä apua oikean tuotteen valintaan, niin säästät ihoasi, hermojasi ja rahaa. Aurinkosuoja on tärkeä ympäri vuoden, sillä UV-säteily pahentaa aina ihon punoitusta ja voi villitä esimerkiksi uinuvan ruusufinnin täyteen loistoonsa.
Lue myös: Uskalla hoitaa punoitusta
Synti 1: liian raju tai hellä pesu
Sopivan puhdistustuotteen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Jos ihoa kiristää pesun jälkeen, tuote on liian voimakas. Jos iholle taas jää likaa tai meikkiä, aine ei puhdista tarpeeksi. Viimeistele pesu kasvovedellä, joka tasapainottaa ihon pH-arvon. Kasvovesi ehkäisee myös pintakuivuutta.
Synti 2: puhdistuksen puute
Vesipesu ei riitä, vaikka et meikkaisikaan. Vesi jättää iholle talia ja epäpuhtauksia sekä toisaalta kuivattaa ihon pintaa. Etsi ihotyypillesi sopiva puhdistustuote ja koostumus, josta pidät: maito, geeli, öljy tai vaahto. Hintakaan ei ole enää este, sillä hyviä putsareita saa jo muutamalla eurolla.
Synti 3: kuorinnan pelko
Moni karttaa ihon kuorintaa, koska pelkää sen pahentavan punoitusta. Päinvastoin punoitus voi pahentua, jos kuollut solukko tukkiin ihon pinnan eivätkä hoitavat aineet pääse ihoon. Valitse tuote ammattilaisen kanssa, niin minimoit riskit ja maksimoit hyödyt.
Synti 4: liian rasvainen voide
Ravitseva kasvovoide tai perusvoide voi sopia kuivaihoisille, mutta kaikille se ei käy. Tuhti voide saattaa tukkia ihon ja houkutella epäpuhtauksia. Aina se ei myöskään ole paras tapa kosteuttaa, vaan iho hyötyisi enemmän vaikkapa ohuemmasta seerumista.
Juttu on ilmestynyt Kauneus & Terveys -lehdessä 3/2019.