Vaivaako couperosa? Näin sitä kannattaa hoitaa
Kauneus
Vaivaako couperosa? Näin sitä kannattaa hoitaa
Couperosassa ihon pienet hiusverisuonet ovat laajentuneet, mikä näkyy iholla punaisuutena.
Teksti

25.6.2015
 |
Kauneus ja Terveys

Maltillisella hoidolla ja elämäntapojen muutoksilla couperosan oireet yleensä helpottavat.

Montä syytä couperosaan  

Couperosan tyypilliset esiintymispaikat ovat poskipäät, nenä ja nenänpielet.

- Ensimmäisiä oireita ovat ihon punoitus ja kuumotus, yleensä poskilla, SKY-kosmetologi Niina Talma sanoo.

Myös kaulalla voi esiintyä punoitusta.

- Pikku hiljaa syntyy laajentuneita verisuonia, jotka näkyvät sinertävinä ja punertavina viiruina iholla, Talma kertoo.

Couperosa kehittyy tyypillisesti ihoon, jonka verisuonet ovat rakenteeltaan heikot ja iho on kuiva, herkkä ja ohut. Talman mukaan suurin syy couperosaan on verisuonten seinämien heikkous, joka on usein perinnöllistä. Muita syitä ovat esimerkiksi liiallinen auringonotto, ihon paleltuminen, sairaudet, tupakointi ja alkoholi.

- Ei ole olemassa yhtä syytä, vaan kaikki nämä yhdessä vaikuttavat, Talma toteaa.

Oireet alkavat keskimäärin 30-50 vuoden iässä, mutta voivat alkaa nuorempanakin, esimerkiksi usein paleltuneen ihon seurauksena.

Miten couperosaa voi hoitaa?

Oikeanlaisilla kosmetiikkatuotteilla sekä elämäntavoilla voidaan lieventää couperosan tuomaa punoitusta. Puhdistustuotteiden tulee olla hellävaraisia, eikä niiden tule sisältää ihoa kuivattavaa alkoholia.

Ihon voimakasta hankausta ja kuorintaa ainakin punoittavilla alueilla kannattaa couperosa-iholla välttää. Ylihoitaminen yleensä vain pahentaa oireita entisestään.

Talman mukaan couperosa-iholle sopivat ennen kaikkea rauhoittavat, kosteuttavat ja suojaavat tuotteet. Apteekissa työskentelevänä hän kannattaa myös turvallista ja tutkittua apteekkikosmetiikkaa, joista löytyy omat tuotteet couperosa-iholle.

Naamioiden säännöllinen käyttö hellii couperosa-ihoa, sillä ne kosteuttavat ja rauhoittavat herkkää ihoa.

Kosteusvoiteeksi kannattaa valita kevyempi päivävoide ja ravitsevampi yövoide. Näiden lisäksi löytyy couperosa-iholle suunnattuja paikallisvoiteita, jotka suojaavat punoittavia kohtia sekä vahvistavat ihoa.

Paikallisvoiteissa on usein vihreää värisävyä, jolla punaisuutta saadaan häivytettyä. Kortisonivoiteita punoitukseen ei kannata käyttää, sillä niillä voidaan jopa pahentaa oireita.

Couperosa on lähinnä kosmeettinen ongelma, mutta hoitamatta sitä ei kannata jättää. Hoitamaton couperosa voi kehittyä hankalammaksi ruusufinniksi asti. Mikäli oireet eivät pysy kurissa omin konstein, voivat kosmetologit poistaa pintaverisuonia sähkövirran ja laserin avulla. Osalla myös valoterapia tai ultraäänihoito on tehonnut.

Suojaa kylmältä ja kuumalta 

Vaihtelevat lämpötilat rasittavat couperosa-ihoa ja iho kannattaa suojata hyvin lämmönvaihteluita vastaan. Kuumia juomia ja voimakkaita mausteita on myös parempi välttää.

Saunaan mennessä kasvoille voi laittaa voidenaamion ja pakkasella kasvot kannattaa suojata hyvin esimerkiksi kaulahuivilla. Aurinkovoiteiden on hyvä kuulua vakiovarusteisiin ja auringon kuumasti porottaessa suojakertoimen on syytä olla korkea.

- Couperosa-ihoa tulee hoitaa maltillisesti. Ei kovakouraisia hoitoja eikä liiallisia kuorintoja – mielellään hoidetaan vähän, mutta oikein, kosmetologi Niina Talma painottaa.

Kommentoi +