Uskalla hoitaa punoitusta
Kauneus
Uskalla hoitaa punoitusta
Liian hellävarainen hoito voi jopa pahentaa punoitusta. Tunnista punoituksen syy ja hoida oikein.
Teksti

Kuvat

5.4.2019
 |
Kauneus ja Terveys

Punoittava ja herkkä iho on tuttu monelle suomalaisnaiselle. Asiaa eivät ainakaan paranna pitkä ja raaka talvi sekä saunomiskulttuuri. Yllättävän moni nainen hyväksyy punakat kasvot osaksi elämäänsä ajatuksella ”tällainen ihoni nyt vain on”. Joskus kasvojen punoitus voi olla niin häiritsevää, että se alkaa rajoittaa sosiaalista elämää. Kaikki krooniset ihosairaudet voivat tuoda masennusta ja ahdistusta.

Apua ja helpotusta on kuitenkin saatavilla.

Herkkyys ei selitä kaikkia ongelmia

Kun iho alkaa helottaa, maallikon on vaikea tietää, mistä se johtuu. Yleisin tulkinta on, että iho on herkkä. Moni epäilee myös couperosaa.

Arvailua hyödyllisempää on selvittää punoituksen syy kosmetologilla tai ihotautilääkärillä. Siten voi säästää selvää rahaa sen sijaan, että kokeilee punoittavan ihon hoitoon sitä sun tätä. Pahimmillaan iho menee huonompaan kuntoon – ja rahat viemäristä alas.

Ihon herkistyminen johtuu aina jostakin, eikä herkkä iho ole syntymässä saatu ihotyyppi. Kaikki punoitus ei myöskään viesti ihon herkkyydestä.

Puna kasvoilla voi johtua yllättävän monesta asiasta. Syy saattaa olla niin pintakuivuus kuin ihon rasvaisuus. Joskus punakkuutta selittää joko liian varovainen tai liian raju puhdistus. Yksi syy voi olla vääränlainen tai puutteellinen ihonhoitorutiini.

Myös allergiat ja ihosairaudet, kuten tali-ihottuma, tulehduksellinen akne, atooppinen ihottuma ja ruusufinni eli acne rosacea, saavat kasvot helottamaan.

Punoitusta lietsovat lisäksi aurinko, lämpötilan vaihtelut, alkoholi, tupakka ja vahvat mausteet. Myös ihoon kohdistuva hankaus, jonka aiheuttaa vaikkapa kasvoihin osuva villakaulaliina tai parrakkaan miehen pussailu, voi saada ihon lehahtamaan.

Hoidon lopettaminen on virhe

Punakan ihon hoitoon liittyy paljon väärää tietoa ja suoranaisia uskomuksia. Osa naisista reagoi punoitukseen välttämällä kosmetiikkaa ja siirtymällä vesipesuun. Osa taas turvautuu rasvaisiin perusvoiteisiin. Molemmat ratkaisut voivat pahentaa tilannetta. Jos iho ei ole aivan rutikuiva, sen pinnalle kertyy talia. Jos sitä ei poisteta kunnolla, tali houkuttelee bakteereita ja epäpuhtauksia. Tuhti voide lyö lisää pöpöjä myllyyn.

Suomessa käytetään aivan liikaa herkän ihon tuotteita. Tuhti voide ei sovi kaikille.

– Ne ovat usein paksuja eivätkä sovi esimerkiksi rosacea- ja akneiholle, joiden ongelma on rasvaisuus. Myöskään normaali iho ei tarvitse herkän ihon tuotteita, sairaanhoitaja-kosmetologi Anne Tuovinen lataa.

Pelkkä vesi ei myöskään ole vanhin voitehista, mitä punoittavan ihon puhdistukseen tulee. Sen teho ei riitä irrottamaan talia, meikkiä ja likaa kasvoilta. Sen sijaan vesi kuivattaa helposti ihon pintaa. Erityisen kohtalokas yhdistelmä kasvoille on vesi ja palasaippua.

– Liian voimakkailla tai aivan väärin valituilla hoitoaineilla on täysin mahdollista saada iho punoittamaan. Myös ihon suojaamatta jättäminen voi sekä aiheuttaa että pahentaa punoittelua, SKY-Cidesco-kosmetologi Carita Autio sanoo.

Liian hellä hoito voi tehdä hallaa

Kasvojen ihoa neuvotaan yleisesti hoitamaan hellävaraisesti – puhumattakaan, jos iho punoittaa.

Anne Tuovinen kritisoi neuvoa. Hänen mukaansa liian hellävarainen hoito voi kääntyä itseään vastaan. Moni nainen ottaa kehotuksen liian kirjaimellisesti eikä esimerkiksi uskalla kuoria ihoaan riittävästi tai oikein.

Kun ihoa ei kuori, ihon pinnalle kertyy kuollutta solukkoa. Sen vuoksi monen ihosta tulee pintakuiva tai huokoset tukkiutuvat ja iho alkaa punoittaa.

– Nykyisin parjataan mekaanisia raekuorintoja ja suitsutetaan rakeettomia eli entsyymi- ja happokuorintoja. Molemmat ovat hyviä, mutta väitän, että rakeitakin tarvitaan, jos halutaan eroon pintakuivuudesta. Kuorivat rakeet eivät tietenkään saa raapia, Tuovinen sanoo.

Millainen punoitus on ihosairautta?

Entäs se couperosa, jota helposti syytetään punoituksesta? Se johtuu laajentuneista pinta- eli kapillaariverisuonista poskissa ja nenässä, joskus myös otsassa ja leuassa. Couperosaihon verisuonten seinämien rakenne on heikko, jolloin suonet pääsevät laajentumaan. Kun iho on kuiva ja ohut, suonet kuultavat helposti sen läpi.

Usein couperosa alkaa vaivata 35–50-vuotiaana, mutta se voi iskeä myös nuorempana. Kyse on pitkälti geeneistä. Couperosaa pahentavat auringonotto, ihon paleltuminen, saunominen sekä tupakointi, kahvi ja alkoholi.

Couperosa on ihotauti rosacean eli ruusufinnin lievin muoto. Ihosairaudesta johtuvan punoituksen voi hyvässä lykyssä erottaa muista punoituksista itsekin, sillä väri viihtyy kasvoilla päiviä ja jopa kuukausia.

Couperosaa hoidetaan kahdella tavalla: vahvistamalla hiusverisuonten seinämiä ja hillitsemällä niiden näkyvyyttä. Moni kosmetiikkatuote pyrkii molempiin.

Pääseekö helotuksesta pysyvästi?

Punoittavan ihon tulevaisuuden ratkaisee punoituksen syy. Jos sen aiheuttavat väärät hoitotottumukset tai tilapäinen ulkoinen haitta, ennuste on hyvä. Aina on toivoa!

– Punoitusta ei ehkä voi poistaa täysin, mutta sitä voi aina helpottaa hoitamalla ihoa oikein. Ja hoitamisella tarkoitan myös esimerkiksi syömisiä. On hyvä ottaa huomioon myös ihon suojaaminen saunoessa ja urheiluharrastuksissa. Myös jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa ihon kuntoon, Carita Autio sanoo.

Saunan lämpö vilkastaa verenkiertoa ja saa kasvot punoittamaan. Lisäksi löyly voi kuivattaa ihon pintaa. Ennen saunaan menoa iholle kannattaisi laittaa viileällä vedellä kostutettu pyyhe. Ihon voi suojata myös kasvo¬naamiolla, jos tietää, että se sopii saunakäyttöön eikä pahenna punoitusta. Varmista asia kosmetologilta.

Suojaaminen on oleellista myös ulkoillessa.

– Aurinkosuojaa pitäisi käyttää läpi vuoden. Punoituksen syystä riippuen sitä voi hyvän kotihoidon lisäksi hillitä myös kauneushoitoloiden erikoishoidoilla, kuten IPL-valoimpulsseilla, LED-valolla tai laserilla.

Hoitojen hinta riippuu hoidettavan alueen laajuudesta ja punoituksen syystä. Hintahaitari on 250–1200 euroa/kerta. Parhaan tuloksen saa usein sarjahoidolla.

Iholle sivellään vihreää ja peptidejä

Punaisuuden peittämiseen kehitetään koko ajan lisää meikkejä. Klassinen ohje taittaa punaisuutta vihreällä pätee yhä, ja vastaväriä näkee paljon punakan ihon peitevoiteissa sekä primereissa. Modernin tekniikan ansiosta ärhäkänkin rosacean voi nykyisin saada peittoon pelkällä ohuella meikkivoiteella.

Myös ihonhoitotuotteisiin lisätään vihreitä pigmenttejä neutraloimaan ihon punakkuutta. Raaka-aineista punaisuutta hillitsevät esimerkiksi arbutiini, rautamyrtti, kamomillasta saatava bisabolol sekä erilaiset polyfenolit, antioksidantit ja peptidit.

Uusi keksintö on lisätä kosmetiikkaan synteettisiä neuropeptidejä, joiden esikuvat elimistössä ovat hermoston toimintaan vaikuttavia viestimolekyylejä. Niillä pyritään hillitsemään tulehdusreaktiota ja lehahtelua.

Juttu on julkaistu Kauneus & terveys -lehdessä 3/2019.

Kommentoi +