Ruusufinni
Ottaisin ruusut mieluiten maljakossa, kiitos.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Uusimmat

Ruusufinni, joka tunnetaan myös nimellä rosacea, on krooninen ihosairaus, jota esiintyy eniten keski-ikäisillä.

Ruusufinni vaikuttaa erityisesti kasvojen keskialueella, kuten nenän, poskien, otsan ja leuan seudulla.

Näistä merkeistä voit tunnistaa ruusufinnin:

 • Ihon punoitus: Ruusufinniin liittyy usein ihon lehahtelevaa punoitusta ja punakkuutta, erityisesti poskilla, nenällä, otsalla ja leuassa.
 • Näppylät, finnit ja märkärakkulat: Ruusufinnin yhteydessä voi esiintyä aknea muistuttavia näppylöitä. mutta ne eivät ole sama asia kuin akne.
 • Hämähäkkisuonet: Ruusufinni voi aiheuttaa telangiectasiaa eli ihon pinnassa näkyviä hiusverisuonia, jotka korostavat ihon punoitusta.
 • Ihon ärsytys ja herkkyys: Ruusufinniin liittyy usein ihon herkkyyttä ja ärsytyksen tunnetta, ja tietyt tekijät, kuten kylmä ilma, kuuma juoma tai tietyt kosmetiikkatuotteet, voivat pahentaa oireita.
 • Silmäoireet: Osalla ruusufinnipotilaista voi esiintyä silmäoireita, kuten silmien kuivumista, punoitusta tai tulehdusta.

On tärkeää huomata, että ruusufinnin oireet voivat vaihdella yksilöittäin, ja ne voivat liittyä muihin ihosairauksiin. Jos epäilet kärsiväsi ruusufinnistä tai muusta ihosairaudesta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen saadaksesi oikean diagnoosin ja hoidon.

Varhainen hoito voi auttaa hallitsemaan oireita ja ehkäisemään niiden pahenemista.

Useat tekijät voivat altistaa ruusufinnin kehittymiselle:

 • Perinnöllisyys: Geneettiset tekijät vaikuttavat ruusufinnin kehittymisen taustalla. Jos suvussasi on ruusufinniä, sinulla voi olla suurempi riski sairastua siihen.
 • Ihon herkkyys: Ruusufinnin uskotaan liittyvän ihon herkkyyteen ulkoisille ärsykkeille.
 • Ihon tulehdustilat: Iho, joka on altistunut aknelle, auringon aiheuttamille vaurioille tai muille pitkäaikaisille tulehdustiloille, voi olla alttiimpi ruusufinnille.
 • Ympäristötekijät: Altistuminen äärimmäisille sääolosuhteille, voimakkaalle kylmyydelle, kuumuudelle, tuulelle tai auringolle, voi laukaista ruusufinnin tai pahentaa ruusufinnin oireita.
 • Ruoka-aineet: Jotkut ruoka-aineet, kuten mausteet, kuumat juomat, alkoholi ja tietyt kuumat tai tuliset ruuat, voivat pahentaa ruusufinnin oireita.
 • Stressi: Voimakkaat tunne-elämän muutokset ja pitkäaikainen henkinen kuormitus voivat laukaista ruusufinnin oireita.
 • Tietyt lääkkeet: Tietyt lääkkeet, kuten kortikosteroidit tai verisuonia laajentavat lääkkeet voivat aiheuttaa tai pahentaa ruusufinnin oireita.

On tärkeää huomata, että vaikka nämä tekijät voivat altistaa ruusufinnille, ne eivät välttämättä aiheuta sitä kaikilla ihmisillä. Ruusufinnin tarkkaa syytä ei ole vielä täysin ymmärretty, ja sen kehittymiseen vaikuttavat tekijät voivat vaihdella yksilöittäin.

Jos epäilet kärsiväsi ruusufinnistä tai sinulla on ihon ongelmia, kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa saadaksesi oikean diagnoosin ja hoidon.

Ruusufinnistä kärsivän tulisi seurata tarkasti, mitkä tekijät voivat laukaista oireita, jotta niitä voi mahdollisuuksien mukaan välttää.

Tilaa uutiskirje tästä
Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.