Jossitteletko, mitä kaikkea sinun pitäisi olla kelvataksesi? Mitä jos lopettaisit sen – Olet ihana tässä ja nyt!
Kolumni
Jossitteletko, mitä kaikkea sinun pitäisi olla kelvataksesi? Mitä jos lopettaisit sen – Olet ihana tässä ja nyt!
Kun oman ihanuutensa esteitä oikein alkaa etsiskellä, päätyy vähän naurettavalle detaljitasolle, vaikka ei tarvitsisi, Kauneus ja Terveys -lehden toimituspäällikkö Sari Hannikainen kirjoittaa.
Teksti

Kuvat

30.3.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Koska olet viimeksi katsonut peilikuvaasi ja sanonut itsellesi: ”Olen ihana juuri näin”? Niinpä. Nolottaa myöntää, etten edes muista, koska olisin viimeksi sanonut itselleni noin.

Sisäistä puhettani määrittää useammin konditionaaliin piilotettu vaatimus: Olisit ihana, jos... Jos olisit saanut nukuttua paremmin, jos olisit jaksanut liikkua enemmän, jos ei olisi silmäpusseja, jos ei olisi niin turvonnut olo, jos ei olisi ryppyjä, jos ripsesi eivät olisi piikkisuorat.

Kun ihanuuden esteitä oikein alkaa etsiskellä, päätyy vähän naurettavalle detalji­tasolle. Sinne pääseminen on paljon helpompaa kuin sen muistaminen, että jossitteluun ei ole tarvetta.

Moni käy läpi pitkän ja usein kivuliaankin ­prosessin oppiakseen itsemyötätuntoa ja ehdotonta itsensä hyväksymistä.

Et ole yksin, jos itsemyötätunto ja ehdoton itsensä hyväksyminen tuntuvat sinusta vaikeilta. Moni käy läpi pitkän ja usein kivuliaankin ­prosessin samojen asioiden kanssa.

Esimerkiksi huippu-urheilija, maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roponen on kertonut, kuinka hän opettelee yhä arvostamaan itseään, koska kasvoi ympäristössä, jossa ei kehuttu ääneen. Voit lukea jutun täältä.

Seksuaalineuvoja, cp-vammainen aktivisti Pinja Eskola taas huomasi jo varhain, että hänet määritellään hänen ominaisuutensa kautta, mikä sai hänet tuntemaan itsensä vialliseksi, vaikka Pinja ei halua olla traaginen tapaus. Voit lukea jutun täältä.

Itsestään saa ja voi tykätä kaikenlaisista kokemuksista, olosuhteista ja ominaisuuksista huolimatta.

Ihana juuri näin -podcastissa kuusi tunnettua naista kertoo, miten itsensä voi tuntea ihanaksi, vaikka elämä on välillä kaikkea muuta.

Itsestään tykkäämisestä kertoo myös Kauneus ja Terveys -lehden uusi podcast Ihana juuri näin.

Ensimmäisellä kaudella kuusi tunnettua naista keskustelee kanssasi siitä, miten itsensä voi tuntea ihanaksi, vaikka elämä on välillä kaikkea muuta. Susani Mahadura, Maria Kuusiluoma, Nina Mikkonen, Fatim Diarra, Clarissa Jäärni ja Millariikka Rytkönen ovat kamppailleet häpeän, keskeneräisyyden tunteiden ja itsensä hyväksymisen kanssa mutta löytäneet myös ihania asioita itsestään. Löydät podin täältä, tervetuloa ihanaksi juuri näin!

Kommentoi +