
Jos olisit... Kukapa ei olisi kuullut lausetta, joka alkaa näillä kahdella sanalla. Jossittelulla kerrotaan, että voisit kelvata, jos olisit erilainen; kevyempi, painavampi, iloisempi, mukavampi, ahkerampi, tottelevaisempi, erilaisempi, niin kuin muut...
Jokainen on ihana ja ainutlaatuinen juuri näin, ilman jossittelua. Tässä podcastissa puhutaan siitä. Keskustelua vetää Kauneus ja Terveys -lehden toimituspäällikkö Sari Hannikainen.
Susani Mahadura, Maria Kuusiluoma, Nina Mikkonen, Fatim Diarra, Clarissa Jäärni ja Millariikka Rytkönen kertovat, miten he ovat oppineet hyväksymään itsensä vaikeista kokemuksista, vaatimuksista ja ikävistä sanoista huolimatta.
Jakso 1: Susani Mahadura uupui ja ymmärsi, ettei keskeneräisyyttä tarvitse piilottaa
Toimittaja, ohjaaja Susani Mahadura sairastui burnoutiin reilu vuosi sitten. Taustalla oli paljon suorittamista, vähemmistöstressiä ja vihapuhetta, jonka kohteeksi hän joutui työssään. Toipumisen aikana Susani on opetellut päästämään irti suorituskeskeisyydestä ja siitä ajatuksesta, että oma keskeneräisyys pitäisi piilottaa.
Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts
Jakso 2: Maria Kuusiluoma erosi ja alkoi rakentaa itsetuntonsa palasista entistä vahvempaa Mariaa
Näyttelijä Maria Kuusiluoma erosi muutama vuosi sitten, mikä oli hänelle traumaattinen kokemus. Eroprosessin aikana Maria sulki itseltään naisen elämän ja keskittyi olemaan äiti ja näyttelijä. Sitten hän ymmärsi, ettei niin voinut jatkua: hän ei haluaisi elää loppuelämäänsä yksin eikä ilman ihokosketusta. Marian oli alettava rakentaa uudenlaista kehosuhdetta, opittava tykkäämään itseään ja luovuttava häpeästä.
Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts
Jakso 3: Nina Mikkonen masentui ja tutustui Ninaan, joka on muutakin kuin leski tai puolisonsa jatke
Yrittäjä, somevaikuttaja Nina Mikkonen masentui vaikean elämäntilanteen aikana. Hän huolehti kuuden vuoden ajan vaikeasti sairastuneesta miehestään ja kahdesta erityislapsesta sekä miehensä yrityksestä. Omaishoitajan arki oli jatkuvaa tulipalojen sammuttelua, ja omat tarpeet oli painettava alas. Puolison kuoleman jälkeen Ninan oli mietittävä, kuka hän on kaiken jälkeen ja mitä hän tarvitsee voidakseen hyvin.
Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts
Nina kertoo jaksossa itsetuhoisista ajatuksista ja isänsä itsemurhasta. Jos tarvitset keskusteluapua, Mieli ry:n kriisipuhelin tarjoaa apua ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Surunauha ry:n vertaistukipuhelin 045 130 8603 tarjoaa apua ihmisille, jotka ovat menettäneet läheisensä itsemurhan takia. Lähetä numeroon tekstiviesti ”Tukipuhelu” ja sinulle soitetaan noin viikon kuluessa.
Jakso 4: Fatim Diarra pilkkasi itse itseään, kunnes oivalsi, ettei hänessä ole mitään hävettävää
Poliitikko Fatim Diarra tunsi itsensä vääränlaiseksi jo nuorena. Oman itsen pilkkaaminen oli hänen suojelukeinonsa. Se oli vallan ottamista itselle minävihan kautta. Nykyisessä työssään poliitikkona hän joutuu kohtaamaan seksuaalissävytteistä häpäisyä. Sen vastavoima on empatia. Sitä Fatim on oppinut tuntemaan myös itseään kohtaan.
Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts
Jakso 5: Clarissa Jäärni määriteltiin syntymässä mieheksi, ja hänen oli opeteltava rakastamaan itseään
Taiteilija Clarissa Jäärni kirjoitti yli kaksikymmentä vuotta sitten päiväkirjaansa: Minä olen nainen. Sen jälkeen kului kymmenen vuotta, ennen kuin hän uskaltautui aloittamaan sukupuolenkorjausprosessin. Isänsä perintönä Clarissa oli oppinut ajattelemaan, että kauheinta, mitä hän voi tehdä, on ilmaista omaa syvintä olemustaan. Hänen oli opeteltava paitsi rakastamaan itseään myös luottamaan siihen, että elämässä on näköaloja ja tulevaisuutta.
Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts
Jakso 6: Millariikka Rytkönen laihdutti vuosikymmeniä ennen kuin löysi tasapainon kehonsa kanssa
Tehyn puheenjohtaja, kätilö Millariikka Rytkönen joutui laihdutuskuurille ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana. Hän tunsi olevansa vääränlainen ja ettei kukaan ole hänen puolellaan. Siitä alkoi vuosikausia kestänyt syömishäiriö. 47-vuotiaana hänen ei enää tarvitse miettiä syömisiään ja kehoaan joka hetki. Siinä on auttanut rakastetuksi tulemisen kokemus.
Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts