Poliitikko Fatim Diarran ulkonäköä arvostellaan jatkuvasti: ”Enää en vietä aikaa seurassa, jossa tulee paha mieli”
Ihana juuri näin
Poliitikko Fatim Diarran ulkonäköä arvostellaan jatkuvasti: ”Enää en vietä aikaa seurassa, jossa tulee paha mieli”
Fatim Diarra tuntee itsensä kauniiksi, vaikka joutuukin työnsä takia vihapuheen ja seksuaalisen häpäisyn kohteeksi. Ihana juuri näin -podcastissa Fatim kertoo, miten hän on opetellut tuntemaan empatiaa itseään kohtaan ja lopettanut pilkallisen minäpuheen.
Teksti

Kuvat
,

16.12.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra kertoo minäkuvastaan, itsetunnostaan ja suhteestaan ulkonäköönsä Ihana juuri näin -juttusarjassa. Sarjassa on ihmisiä, jotka tekevät somesta aidompaa.

”Valkoinen, superlaiha ja suorahiuksinen nainen, jolla on ohuet reidet eikä takapuolta. Sellainen oli kauneusihanne nuoruudessani vuosituhannen vaihteessa. Ajattelin, että minun pitäisi näyttää samanlaiselta.

Olen sitä tyyppiä, etten kaadu, jos tuulee. Minulla on ollut aina massiivinen takamus, paksut reidet ja kiharat hiukset, jotka tosin suoristin ­lukiossa joka aamu. Tunsin itseni ulkonäköni takia epävarmaksi ja vääränlaiseksi.

Kaikki muuttui, kun lähdin vaihto-oppilaaksi Kanadaan. Maa oli täynnä erinäköisiä ihmisiä, ja huulipuniakin markkinoitiin kaikennäköisillä ja -värisillä kasvoilla.

Ymmärsin silloin, että kauneutta on hyvin moninaista ja että olen nätti omana itsenäni. Sain Kanadan-vuoden aikana valtavasti lisää itsevarmuutta.

Olen kohdannut rasismia lapsesta asti. Poliitikkona saan jatkuvasti viestejä, joissa minua haukutaan rumaksi, lihavaksi neekeriksi.

Usein viesteissä on seksuaalisen häpäisyn sävy: minua sanotaan huoraksi tai uhataan raiskata. Yleensä viesteissä halutaan kritisoida ulkonäköäni, ei tekemääni ­politiikkaa.

En usko, että viestit koskaan loppuvat, sillä olen iso, musta nainen politiikassa. En kuitenkaan murehdi niitä. Tavoitteeni ei ole miellyttää kaikkia.

Kuuntele Fatimin tarina siitä, miten hän tunsi itsensä vääränlaiseksi, kunnes oivalsi, ettei hävettävää ole

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Enää en anna liian isoa paino-arvoa muiden mielipiteille. Siinä on auttanut se, että olen karsinut elämästäni ikävät ihmiset. Enää en vietä aikaa seurassa, jossa tulee paha mieli.

Kuntosalilla treenaaminen on ollut puhdistava kokemus. Aloin harjoitella säännöllisesti pari vuotta sitten ja käyn salilla neljänä aamuna viikossa.

Kun harjoittelen vapailla painoilla, minun pitää keskittyä vain siihen ja sulkea ylimääräiset asiat mielestäni. Muuten teen liikkeet väärin ja voin satuttaa itseni.

Nautin, kun kehoni saa koko ajan lisää voimaa. Selkäsäryt ovat jääneet, ja käsivarsieni lihakset erottuvat.

”Nykyisin tunnen itseni kauniiksi melkein koko ajan. Silloin kun oloni on tunkkainen ja menkkainen, lähden ostoksille. Vaate, joka näyttää hyvältä silloin kun on ruma olo, on normaalina päivänä varmasti täydellinen.”

Alkuvuodesta aloin syödä arkisin vegaanisesti ilmaston ja eläinten oikeuksien takia. Viikonloppuisin syön eläinkunnan tuotteita, jos huvittaa. En ole ehdoton.

Ruokavaliomuutos on tehnyt minulle hyvää. Turvotus on kadonnut, ja paino vähän laskenut. Olen energisempi kuin ennen. Kynteni kasvavat aiempaa paremmin ja ihonikin on sileämpi.

Hoidan kuivaa ihoani huolellisesti. Rasvaan vartaloni aina suihkun jälkeen, ja kasvojenhoitorutiiniini kuuluvat puhdistus, hyaluronihapposeerumi, kosteusvoide ja silmänympärysvoide. Kuorinta-ainetta ja naamiota käytän kahdesti viikossa.

Hiustenhoitorutiinini on simppeli. Pesen hiukset kerran kaksi viikossa. Pesun jälkeen käytän universumin parasta korjaavaa naamiota. Briogeon Don’t Despair, Repair! on tuote, jota kaikkien mustien mimmien kannattaisi käyttää. Se tekee tukasta pehmeän ja kiiltävän.

Nykyisin tunnen itseni kauniiksi melkein koko ajan. Silloin kun oloni on tunkkainen ja menkkainen, lähden ostoksille. Vaate, joka näyttää hyvältä silloin kun on ruma olo, on normaalina päivänä varmasti täydellinen.”

Fatim Diarra

on 37-vuotias kansanedustaja, ­Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vihreät) ja Naisasialiitto ­Unionin puheen­johtaja. Hän asuu Helsingissä aviomiehensä ­kanssa.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 14/2021. Juttua on muokattu 19.4.2023.

Kommentoi +