Testasimme älysormuksen, unianturin ja muut terveyttä mittaavat laitteet ja palvelut – katso, mistä sinä hyötyisit!
Hyvinvointi
Testasimme älysormuksen, unianturin ja muut terveyttä mittaavat laitteet ja palvelut – katso, mistä sinä hyötyisit!
Auttaako kehon mittaaminen älysormuksella, juoksukellolla, kehonkoostumusmittauksilla ja muilla mittareilla oikeasti nukkumaan ja jaksamaan paremmin? Toimittaja testasi kiinnostavimmat älylaitteet, kotiverikokeen ja muut itsepalvelut ja kertoo, miten ne toimivat.
Teksti

Kuvat
,

17.10.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Labraan ilman lähetettä: Lounalab Naisen terveysarvot -verikoepaketti

Mikä?

Verkosta ostettavaan, laboratoriossa tehtävään verikoepakettiin sisältyy varastoraudan, D-vitamiinin, paastoverensokerin ja kolesteroliarvojen sekä erityisesti naisille tärkeiden B12-vitamiinin ja folaatin mittaus. Se selvittää myös elimistössä olevia tulehduksia, hormonitason muutoksia ja luuston aineenvaihduntahäiriöitä.

Mitä maksaa?

136 e.

Miten?

Luon käyttäjätilin ja ostan testin verkkokaupasta. Samalla varaan ajan Helsinkiin Synlab-laboratorioon. Palvelu on tehokasta ja ystävällistä, vaikka laboratoriossa on kiireinen aamu. Tulokset vastaavat odotuksiani, mutta tajuan, että mittautan ensimmäistä kertaa B12- ja D-vitamiiniarvoni. Ne ovat onnekseni hyvällä tasolla.

Plussaa!

Tulokset tulevat jo testipäivän iltana verkkosivujen palveluun. Sinne kirjaudutaan pankkitunnuksilla, joten salasanaa ei tarvitse muistaa. Arvojen merkitys terveydelle on selitetty selkeästi. Palvelun käyttö on kätevää ja nopeaa.

Oura Smart Ring 3:een saa linkitettyä myös hedelmällisyyttä seuraavan sovelluksen.

Uniekspertti sormessa: Oura Smart Ring 3 -älysormus

Mikä?

Suomessa kehitetty älysormus mittaa sormesta muun muassa unta, sykettä, aktiivisuutta, palautumista, hengitystiheyttä ja kehon lämpötilaa. Tuloksia seurataan älysovelluksen kautta, joka tarjoaa myös hyvinvointiharjoituksia ja -tietoa. Sormukseen saa linkitettyä hedelmällisyyttä seuraavan sovelluksen.

Mitä maksaa?

314–419 e. Hinta sisältää myös puolen vuoden Oura-jäsenyyden. Gucci x Oura -mallit 890–920 e.

Miten?

Totun nopeasti elämään yötä päivää leveähkön sormuksen kanssa, vaikken ole käyttänyt sormuksia vuosiin. Laitetta ei voi huijata, vaan se huomaa heti, jos unet jäävät vähäisiksi tai ne nukkuu ”väärään” aikaan. Palautumisindeksini on valitettavan usein punaisella. Sormus myös vahvistaa korkean leposykkeen aamuina, joina olo tuntuu uuvahtaneelta. Sovelluksen tiedot auttaavat suunnittelemaan tulevan päivän aktiviteetteja tai vähentämään niitä. Voisin tutkia tuloksiani aamuisin vaikka kuinka kauan. Sormus myös aktivoi: muistuttaa jaloittelusta ja aktiivisuustavoitteista päivän mittaan.

Plussaa!

Sormuksen unesta antama data on muihin testin laitteisiin verrattuna erityisen seikkaperäistä. Vaikka sormuksen pinta on kiiltävä, se ei näyttäisi naarmuuntuvan käytössä helposti. Toimitusvaikeuksien vuoksi testasin sormusta vain reilun viikon, mikä voi vaikuttaa tuloksiin.

Polar Pacer toimii yhdellä latauksella lähes viikon.

Innostava treenikaveri: Polar Pacer -juoksukello

Mikä?

Suomessa kehitetty pelkistetty GPS-juoksukello mittaa ranteesta muun muassa sykkeen sekä juostun matkan, ajan ja juoksu­nopeuden. Reitit se tallentaa Polar Flow -sovelluksen kartalle. Lisäksi kello seuraa aktiivisuutta, unta ja palautumista.

Mitä maksaa?

199 e

Miten?

Kosketusnäyttöön tottuneelle painikkeilla operointi tuntuu aluksi kömpelöltä. Käyttö alkaa kuitenkin sujua nopeasti myös treenatessa. Ihastun erityisesti aktiivisuuden ja unen vaiheiden seurantaan. Sen ansiosta yllätyn myönteisesti: istumatyöstä huolimatta olen aktiivisempi kuin luulin ja nukun paremmin kuin epäilin. Kello sopii myös esimerkiksi kävelyyn, uintiin, pyöräilyyn ja voimaharjoitteluun.

Plussaa!

Kello on kaunis ja erittäin kevyt, vain 40-grammainen. Akun luvataan toimivan yhdellä latauksella jopa viikon, ja siihen kello myös melkein yltää.

Awario Gem välittää sydänsähkökäyrän, jonka voi tarvittaessa toimittaa lääkärille.

Sydämen asialla: Awario Gem -älykoru

Mikä?

Hopeinen EKG-kaulakoru auttaa tunnistamaan ja tarkkailemaan sydämen yleisimpiä rytmihäiriöitä, jotka ovat eteisvärinä, kammiolisälyönnit, matala leposyke ja korkea leposyke. CE-merkitty lääkinnällinen laite välittää älysovellukseen sydänsähkökäyrän, jonka voi tallentaa ja toimittaa lääkärille.

Mitä maksaa?

369–399 e. Hinta sisältä myös sovelluksen ja -analytiikan vuodeksi.

Miten?

Koru on helppo yhdistää sovellukseen bluetooth-yhteydellä. Mittaaminen ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista. Sovellus ilmoittaa monesti ”mittauksen laatu heikko”, vaikka toimin ohjeiden mukaan. Sitten oivallan, että onnistun, jos pysyttelen täysin liikkumatta mittauksen ajan. Laite ei sovi sydämentahdistinta käyttäville eikä raskaana oleville, sillä sikiön syke voi häiritä mittausta.

Plussaa!

Koru on tyylikäs ja sydänsähkökäyrän voi ottaa huomaamattomasti koska vain.

Withingsin älyvaaka määrittelee painon lisäksi muun muassa käyttäjän verisuonien iän.

Enemmän kuin puntari: Withings Body Cardio Heart Health & Body Composition Wi-Fi Smart Scale -vaaka

Mikä?

Wifi-yhteydellä toimiva älyvaaka mittaa painon, painoindeksin, kehon rasva- ja nesteprosentit, lihas- ja luumassan sekä sykkeen ja ympäristön lämpötilan. Laite määrittelee lisäksi käyttäjän verisuonien iän ja valtimon joustavuutta kuvaavan pulssiaallon mittausten perusteella. Tiedot synkronoituvat älysovelluksen kanssa.

Mitä maksaa?

149,95 e

Miten?

Vaaka yhdistyy helposti kodin langattomaan verkkoon ja bluetooth-yhteydellä puhelimeen ladattavaan sovellukseen. Tiedot mittauksista synkronoituvat sovellukseen heti vaa’alla käynnin jälkeen. Mittaaminen on helppoa ja koukuttavaa – varsinkin, jos on kiinnostunut painonhallinnasta. On yllättävää nähdä, miten paljon tulokset vaihtelevat saman vuorokauden aikana.

Plussaa!

Vaakaa voi käyttää useampi käyttäjä, ja se tunnistaa käyttäjänsä automaattisesti.

Apple Watch auttaa myös havaitsemaan haitallisia rytmihäiriöitä.

Kaikki käden ulottuvilla: Apple Watch 7 GPS + Cellular -älykello

Mikä?

Kosketusnäytöllinen GPS-älykello mittaa muun muassa unta, aktiivisuutta, sykettä, hengitystä ja veren happitasoa sekä auttaa havaitsemaan haitallisia rytmihäiriöitä EKG-mittauksen avulla. Sydänsähkökäyrän voi tarvittaessa lähettää lääkärille. Kelloon voi ladata sovelluksia. Jos kelloon hankkii SIM-kortin, sillä voi myös soittaa ja lähettää viestejä. Kellolla voi myös maksaa Apple Payn avulla.

Mitä maksaa?

539–839 e

Miten?

Olen tottunut iPhonen käyttäjä, joten kellonkin käyttöönotto ja käyttö on helppoa. Tiedot synkronoituvat nopeasti Apple ID:n kautta. Pidän erityisesti siitä, ettei puhelinta tarvitse kantaa mukana koko ajan, kun ranteesta löytyy lähes kaikki. Kello muistuttaa päivän aikana seisomishaasteesta eli patistaa tasaisin väliajoin ylös tuolista. Kello myös huomaa, jos lenkkeilen tai treenaan ja ehdottaa harjoituksen tallentamista. Kellon akku pitää ladata lähes joka ilta. Onneksi se hoituu nopeasti. Testin monipuolisimpia laitteita, josta saa paljon hyötyjä ja iloa irti.

Plussaa!

Todella tyylikäs älykello sopii myös klassiseen tyyliin.

Omronin langaton verenpainemittari kertoo myös tulosten keskiarvon.

Paineet esiin langattomasti: Omron Evolv -verenpainemittari

Mikä?

Johdoton verenpainemittari mittaa käsivarresta pulssin ja verenpaineen. Mansettiin on integrotu oled-digitaalinäyttö. Mittaustulokset voi tallentaa älysovellukseen. CE-merkitty lääkinnällinen laite.

Mitä maksaa?

179 e

Miten?

Aluksi mittaustulokset eivät synkronoidu sovellukseen kovinkaan nopeasti, mutta tilanne helpottaa nopeasti. Harvoin on aiemmin tullut oloa, että saisipa jo mitata verenpaineensa uudelleen, mutta hassua kyllä, nyt tulee. Käyttö on kaiken kaikkiaan mutkatonta, mutta kyllä mansetti minun kättäni yhä hiukan kirpaisee laitteen uudesta hellävaraisesta puristustekniikasta huolimatta. Sovelluksesta verenpaineita ja sykkeitä on helppo seurata, ja se laskee arvoille keskiarvon.

Plussaa!

Mansetin merkkivalo ilmaisee, onko mansetti oikealla kireydellä.

Withingsin unianturi raportoi unen määrän ja laadun.

Salainen agentti sänkyyn: Withings Sleep Analyzer -unianturi

Mikä?

Patjan alle laitettava langaton unimittari seuraa unen laatua, pituutta, vaiheita ja mahdollisia unihäiriöitä. Laite yhdistetään bluetooth-yhteydellä älysovellukseen, josta voi seurata tuloksia.

Mitä maksaa?

129,95 e

Miten?

Laite on huomaamato, eikä häiritse nukkumista. Anturi synkronoi tiedot saman tien, joten ne voi tarkistaa puhelimen sovelluksesta heti aamulla. Sovellus piirtää käyrän yöllisistä hengityskatkoksista aikajanalle eli näyttää, mihin kellonaikaan niitä on ollut. Anturi mittaa myös happisaturaatiota eli veren hapettumista. Myös siitä on saatavilla luvut eri kellonaikoina. Ajatella, että noinkin salainen agentti sängyssäni saa näin paljon dataa esiin nukkumisestani.

Plussaa!

Tiedot tallentuvat sovellukseen, josta ne voi tarvittaessa jakaa lääkärille, jos epäilee uniapneaa tai muita unen aikaisia häiriöitä.

Bodymaja mittaa muun muassa haitallisen viskeraalirasvan määrän.

Kehonkoostumus in cognito: Bodymaja-kehonkoostumusmittaus

Mikä?

Kotimainen palvelu tarjoaa kehonkoostumusmittauksen ilman ajanvarausta pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Turussa, Raisiossa, Tampereella Jyväskylässä ja Oulussa. Mittaus seuraa 40 erilaista arvoa, kuten rasva- ja lihasprosenttia, nestetasapainoa ja viskeraalirasvan määrää.

Mitä maksaa?

19,90 e/kerta tai 79,90 e/12 kk rajattomasti

Miten?

Ostan mittauksen verkkokaupasta, minkä jälkeen sähköpostiini saapuu selkeät ohjeet mittauspaikalle. Kauppakeskuksessa astun pientä parakkia muistuttavaan mittauskoppiin, minkä jälkeen ovi pysyy muilta suljettuna 12 minuuttia. Testin teko on helppoa, koska vain päällysvaatteet pitää riisua ja laite neuvoo selkeästi. Paljaat jalkapohjat asetetaan laitteen antureille ja sitten puristetaan käsikahvoja. Käynti vie muutaman minuutin. Verkkopalveluun tulevat tulokset ovat seikkaperäiset. Tuloksista selviää muun muassa, missä kehossani on rasvaa ja ja ovatko ylä- ja alavartalon lihakseni tasapainossa. Ainakin minussa arvot saavat aikaan ryhtiliikkeen.

Plussaa!

Tässä kehonkoostumusmittauksessa ei tarvitse tavata ketään! Tulokset saa heti testin jälkeen. Erityisen hyvä palvelu elämänmuutoksen tekijöille, jotka haluavat seurata edistymistään.

Tee se itse -verikoe: Livit by Nightingale Health -kotiverinäytepaketti

Mikä?

Kotikäyttöön tarkoitetun CE-merkityn lääkinnällisen verikoepaketin avulla saa tietoa muun muassa vastustuskyvystä, aineenvaihdunnasta sekä sydämen ja mielen hyvinvoinnista. Kotona otettu verinäyte lähetetään postitse Helsingissä sijaitsevaan laboratorioon.

Mitä maksaa?

59 e/kpl tai 89 e/2 kpl

Miten?

Saan verikoepaketin verkkokaupasta kahdessa päivässä. Ennen koetta tulee paastota 10–12 tuntia, mutta vettä saa juoda. Näyte otetaan sormenpäästä pakkauksen sisältämällä laitteella, jossa on neula. Veripisarat valutetaan testikasettiin. Koe vaatii useita veripisaroita, joten sormea saa puristaa kunnolla useita minuutteja. Testin ottaminen on melko helppoa mutta ei sovi verikammoisille. Valmis testi viedään postiin 24 tunnin sisällä. Testin palautusta nopeuttaisi, jos pakkauksessa olisi mukana valmis palautuskortti. Tulokset saapuvat ladattavaan mobiilisovellukseen yllättävässä muodossa: tarkkoja testituloksia ei näy, vaan ne on suhteutettu verikokeiden viitearvoihin ja ikäluokkani viiteryhmään. Sovellus antaa arvion terveistä elinvuosistani ja sydämeni iästä.

Plussaa!

Tulokset kilahtavat sovellukseen nopeasti, vain kahdessa päivässä.

Artikkeli on julkaistu Kauneudessa ja Terveydessä 12/2022

Kommentoi +