Vuoden hauskin lukuelämys ja muut kaunokirjallisuuden Finlandia ehdokkaat – mikä on suosikkisi?
Kulttuuri
Vuoden hauskin lukuelämys ja muut kaunokirjallisuuden Finlandia ehdokkaat – mikä on suosikkisi?
Lue kaikkien kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiden arviot. Onko suosikkisi Jalonen, Kyllönen, Kännö, Rauma, Tissari vai Turunen?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 30.11.2022

Kotimaisen kirjallisuuden vuoden kohokohta on Finlandia-palkintojen jako. Kaikki Finlandia-ehdokkaat ovat lukemisen arvoisia, mutta oman suosikkisi löydät vain lukemalla. Aloita vaikka näistä arvioista - ainakin tiedät, mihin kirjaan tartut ensin. Ehdokkaat on listattu kirjailijan sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Olli Jalosen Stalker-vuodet kertoo sivustajakatsojan tarinan

Olli Jalosen Stalker-vuodet kuvaa kokonaista aikakautta yhden ihmisen sivustajakatsojaksi ajautuvan ihmisen näkökulmasta. "Jalonen on niin taitava, että vaikka päähenkilön passiivisuus välillä raivostuttaa, hänen pyristelyään seuraa kuin jännitysromaania", Mari Paalosalo-Jussinmäki kirjoittaa. Lue Stalker-vuosien koko arvio täältä.

Marja Kyllösen Vainajaiset on rikas elämys

Marja Kyllösen Vainajaiset herättää aistit eloon ja tuo pelon mieleen. Annaleena Jalavan mielestä romaani on rikas elämys, jossa kieli palvelee tapahtumia ja jota lukee paikoitellen kuin kauhutarinaa. Lue Vainajaisten koko arvio täältä.

Heikki Kännön Ihmishämärä on ainutlaatuinen seikkailu

Heikki Kännön Ihmishämärä on ainutlaatuinen seikkailu, joka ansaitsee sulattelua. Annaleena Jalava kuvaa kirjaa täydelliseksi valinnaksi, kun "haluat pakotien nuhjuisesta arjesta, pimeästä vuodenajasta ja kaikesta turhasta, mieltä vaivaavasta tauhkasta." Lue koko Ihmishämärän arvio täältä.

Iida Rauman Hävitys herättää näkemään

Iida Rauman Hävitys – tapauskertomus on lukukokemus, joka herättää näkemään uudella tavalla, kirjoittaa Annaleena Jalava. "Ensimmäistä kertaa heräsin ajattelemaan, miten vakavasta asiasta kiusaamisessa on kyse, millaisia voivat olla sen seuraukset, ja miten huonosti sitä usein hoidetaan." Lue koko Hävityksen arvio täältä.

Sami Tissarin Krysa kutkuttaa mielikuvitusta

Sami Tissarin Krysa kutkuttaa ihanasti mielikuvitusta. "Joissain kohdin Krysa tuo mieleen jopa venäläisen absurdien novellien mestarin Daniil Harmsin, vaikka tapahtumissa ei aivan vastaavaa absurdismikierrettä olekaan", kirjoittaa Annaleena Jalava arviossaan. Lue Krysan arvio täältä.

Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen on vuoden hauskin lukukokemus

Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen on vuoden hauskin lukukokemus, väittää Annaleena Jalava. Kirja esittelee "esittelee yhden surutyön hetket niin vastustamattomasti ja omaäänisesti, että paljon lukenutkin haukkoo henkeä paitsi ihastuksesta myös naurunpuuskien vuoksi". Lue Sivistyneen ja miellyttävän ihmisen koko arvio täältä.

Kaunokirjallisuuden lisäksi Finlandia-palkinto jaetaan tietokirjojen ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden sarjassa.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kommentoi +