Vuoden hauskin lukukokemus on tässä – Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen on riemukasta luettavaa
Kulttuuri
Vuoden hauskin lukukokemus on tässä – Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen on riemukasta luettavaa
Eeva Turusen romaani Sivistynyt ja miellyttävä ihminen uudistaa raikkaasti kaunokirjallisuutta ja osoittaa, ettei korkeakirjallisuuden tarvitse olla ryppyotsaista.
Teksti

Kuvat

27.11.2022
 |
Eeva

Eeva Turunen nousi lukevan yleisön tietoisuuteen vuonna 2018. Tuolloin ilmestyi hänen esikoisteoksensa, novellikokoelma Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa, joka voitti Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon.

Kirja-arvio: Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen

Miten sinä muistelet edesmenneitä rakkaitasi? Eeva Turusen toinen romaani Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala) esittelee yhden surutyön hetket niin vastustamattomasti ja omaäänisesti, että paljon lukenut lukijakin haukkoo henkeä paitsi ihastuksesta myös naurunpuuskien vuoksi.

Kertojan, arkkitehtinä työskentelevän naisen, rakas isoisä on kuollut. Lapsenlapsi alkaa hoitaa isoisänsä, niin ikään arkkitehdin, jälkeenjääneitä asioita ja tyhjentää tämän muistoilla kyllästettyä kotia. Romaanihenkilöiden ammatit tarinan kannalta olennaiset, sillä isoisän merkittävät saavutukset alallaan ja toisaalta kertojan rimpuilu työnsä vaatimusten kanssa ovat keskeisiä teemoja. Eeva Turunen on itsekin ammatiltaan arkkitehti, joten työn kuvaus on sekä uskottavaa että tarkkaa.

Kertojan urakka osoittautuu odotettua suuremmaksi ja vaikeammaksi, sillä projekti nostaa pintaan myös yllättäviä tunteita, ja matkassa on myös monia käytännön vastoinkäymisiä. Kertojan elämä on muutenkin ruuhkaista ja hän haluaa hoitaa isoisän asiat täydellisesti, olipa kyse sitten tavaran luovuttamisesta eteenpäin tai uurnan teettämisestä. Lisäksi parisuhde on koetuksella.

Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen

Kirjan tapahtumat voi kuvata lyhyesti, mutta kerronnassa on sen vetovoiman salaisuus. Kielellisesti nerokas Turunen käyttää romaanissaan surutta eri tyylikeinoja: muun muassa tavattoman tarkkaa, osuvaa dialogia ja loputtomia, pienimpiä yksityiskohtia myöten tarkkoja listoja.

Huumori on skarppia ja välillä jopa salakavalaa, se saattaa yllättää kirjaimellisesti kesken lauseen.

Eeva Turunen on mestari kuvaamaan niitä ajatuksia ja tunnetiloja, jotka eivät yleensä tartu merkeiksi paperille, mutta jotka jokainen helposti tunnistaa. Elämän tietynlaista epämääräisyyttä ja ihmisten välisen kommunikaation sirpaleisuutta voi tuskin tätä paremmin tallentaa.

Kokeilevasta muodostaan huolimatta Sivistynyt ja miellyttävä ihminen ei ole vaikea romaani. Siihen on helppo uppoutua ja rakastua, mutta sen maailmasta on vaikea erota. Ja kuten aina erinomaisten lukukokemusten jälkeen, maailman näkee sen luettuaan hieman eri silmin.

Kommentoi +