Millariikka Rytkönen taisteli vuosia syömishäiriön kanssa – puolison tapaaminen oli käännekohta: ”On silmiä avaava kokemus, kun joku rakastaa sellaisena kuin on”
Ihana juuri näin
Millariikka Rytkönen taisteli vuosia syömishäiriön kanssa – puolison tapaaminen oli käännekohta: ”On silmiä avaava kokemus, kun joku rakastaa sellaisena kuin on”
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen joutui ensimmäisen kerran dieetille yhdeksänvuotiaana. 47-vuotiaana hän on vihdoin tilanteessa, jossa painon ja syömisen miettinen ei enää sanele elämää.
Teksti

Kuvat

3.5.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen puhuu Kauneus ja Terveys -lehden Ihana juuri näin -podcastissa suhteestaan kehoonsa, syömiseen ja painoon sekä vuosia kestäneestä syömishäiriöstä. Terveydenhoitaja ja äiti laittoivat Millariikan ensimmäisen kerran laihdutuskuurille hänen ollessaan yhdeksänvuotias. Millariikka tunsi, että hän on vääränlainen ja jää tilanteessa yksin. Myöhemmin hän on kohdannut puheenjohtajan työssään paljon ulkonäköön ja painoon kohdistuvaa arvostelua – ja kohtaa edelleen.

”Suhteeni kehoon ja syömiseen on nyt varmasti elämäni normaaleimmassa tilassa. Se on ollut hirveän pitkä tie. Täytän kohta jo viisikymmentä, ja nyt alan löytää tasapainoa. Olen todella kiitollinen siitä, että olen päässyt tilanteeseen, jossa en mieti syömisiäni tai kehoani joka hetki”, Millariikka kertoo podcastissa.

Toipumiseen on vaikuttanut monia asia. Hänen nykyisellä puolisollaan on ollut siinä iso rooli.

”Olen riittänyt puolisolleni juuri sellaisena kuin olen. Se on ollut henkilökohtaisella matkallani silmiä avaava kokemus, että joku voi rakastaa oikeasti sellaisena kuin on. Ei tarvitse nauraa hiljempaa. Ei tarvitse puhua hiljempaa. Ei tarvitse puhua vähemmän. Ei tarvitse olla pienempi tai suurempi. Se on itseasiassa aika mullistava kokemus, että riität juuri sellaisena kuin olet. Minusta tuntuu, että sen myötä minussa avautui tosi paljon muutakin.”

Pullan syöminen ei vaadi selityksiä

Millariikka ottaa podcastissa kantaa jatkuvaan ruokapuheeseen eli siihen, miten omien syömisten selittämisestä on tullut tavallinen ja hyväksytty kahvipöytäkeskustelun aihe.

”Jatkuva ruokapuhe on todella ahdistavaa”, Millariikka sanoo podcastissa.

”Että koko ajan selostetaan sitä, mitä ollaan syömässä ja miten se kompensoidaan. Sairaalamaailma on nimenomaan niitä, joissa kahvihuoneessa otetaan pullaa ja sitten (sanotaan), että minä kyllä loppupäivän menen sitten hissillä. Kukaan ei ole kysynyt ja myönnän, että välillä mieleni on tehnyt niissä tilanteissa kiljua, että olenko mä kysynyt: syön nyt vaan se pulla ja ole hiljaa loppuosa. En ymmärrä, miksi meillä on tarve sanoittaa meidän syömistämme toisille ihmisille ja aiheuttaa siitä heille ahdistusta. Meidän on helppo sanoittaa tällaista jatkuvaa puhetta syömisestä, mutta meidän on vaikea puhua suhteestamme kehoon.”

Kuuntele Millariikan tarina

Millariikka kertoo Ihana juuri juuri näin -podcastissa, miten hän löysi kehonsa kanssa tasapainon vuosikausia kestäneen laihdutuskierteen ja syömishäiriön jälkeen. Millainen suhde hänellä on kehoonsa tänä päivänä? Käykö hän vaa’alla? Mitä hän ajattelee siitä, että terveydenhoitoalalla ihmisen terveyttä arvioidaan edelleen painoindeksin kautta? Entä millaisia jälkiä pitkät työtaistelut jättävät häneen fyysisesti?

Millariikan kanssa keskustelee Kauneus ja Terveys -lehden toimituspäällikkö Sari Hannikainen.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kommentoi +