Kauneuskompleksi-videosarjassa 6 julkkista murskaa meikkaaja Saara Sarvaksen kanssa myyttejä ulkonäöstä – ja saa uuden meikkityylin
videosarja
Kauneuskompleksi-videosarjassa 6 julkkista murskaa meikkaaja Saara Sarvaksen kanssa myyttejä ulkonäöstä – ja saa uuden meikkityylin
Miten ja mihin kaikkeen ulkonäkö vaikuttaa elämässä? Kauneuskompleksi-videosarjassa meikkitaiteilija ja feministi Saara Sarvas kutsuu meikkituoliinsa mielenkiintoisia ihmisiä puhumaan kauneudesta. Samalla vieraat arpovat itselleen meikin, jonka lopputulos yllättää kaikki.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 16.6.2023

Millaisia paineita ulkonäkö aiheuttaa ja missä paineet syntyvät? Tuoko meikkaaminen itsevarmuutta vai onko se suojakuori maailmaa vastaan? Millaisia epävarmuuksia ikääntymiseen liittyy, miltä tuntuu olla kameran edessä ilman meikkiä ja kuka määrittelee, miltä asiantuntija saa näyttää?

Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä pohditaan uudessa Kauneuskompleksi-videosarjassa, jota juontaa meikkitaiteilija ja feministi Saara Sarvas.

Saara on työskennellyt kauneusalalla yli 15 vuotta. Hän on urallaan meikannut muun muassa lukuisia Suomen suosituimmista artisteista. Lisäksi hän on työskennellyt niin radiojuontajana, kampaajana kuin tv-ohjelma Jenny+:n toisena vetäjänä.

”Meikki on itselleni nykyään ilmaisuväline, mutta olen oppinut sen voivan olla suoja, kuori, harrastus, työkalu, intohimo tai identiteetti.
Saara Sarvas

Kauneuskompleksissa vierailevat yrittäjä ja mediapersoona Sointu Borg, laulaja Anna Abreu, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, muusikko Yeboyah, näyttelijä, juontaja ja muusikko Cristal Snow sekä tubettaja ja kirjailija Sita Salminen.

Vieraidensa kanssa Saara pohtii kauneuteen ja ulkonäköön liittyviä asioita eri näkökulmista. Vieraat kertovat itse kohtaamistaan paineista ja ulkonäkökomplekseista. Lisäksi jaksoissa pähkäillään aihetta isona, yhteiskunnallisena kysymyksenä.

Keskustelun lomassa vieraat pääsevät arpomaan itselleen pala kerrallaan uuden meikkityylin, jonka Saara meikkaa heidän kasvoilleen. Lopputulos on yllätys niin Saaralle, vieraalle kuin katsojallekin.

Miksi lähdit tekemään Kauneuskompleksi-videosarjaa, Saara Sarvas?

”Intohimoni on saada ihmiset huomaamaan, että heidän arvonsa kumpuaa pintaa syvemmältä, ja samalla kannustaa jokaista haastamaan kauneuskäsityksiään. Kaikki meikkituoliin istuvat vieraat jakoivat itselleni uusia näkökulmia ulkonäköön, joka koskettaa miltei jokaista elämämme sosiaalista hetkeä jonkinlaisena mittarina.

Valitsemamme meikkityylit tai niiden puutekin asettavat meitä laatikoihin. Niiden rikkominen kiinnostavien ihmisten kanssa tuntui ulkonäkövallankumouksen seuraavana askeleena hyvältä ajatukselta!”

Mikä oli tärkein oppi, joka sarjan tekemisestä jäi sinulle käteen?

”Meikki on itselleni nykyään ilmaisuväline, mutta olen oppinut sen voivan olla suoja, kuori, harrastus, työkalu, intohimo tai identiteetti. Tiivistäisin tärkeimmät sarjan kuvauksista jääneet opetukset siihen, että kauneus on performanssi niin hyvässä kuin pahassa ja että ihmiset ovat todella valmiita keskustelemaan aiheesta suoraan.”

Millaista oli tehdä samaan aikaan meikkiä ja jutella isoista asioista vieraiden kanssa?

”Perfektionisti minussa ei nauttinut, mutta samalla juuri se oli koko idean ydin. Oli virkistävää astua epämukavuusalueelle ja haastaa omat käsitykset täydellisestä niin ulkonäön suhteen kuin ammatillisesti.

En muista ensimmäisten kolmen osan kuvaustilanteista kuin välähdyksiä, koska uusi työskentelytapa ja keskustelut kasvonsa käsiini uskoneiden ihmisten kanssa veivät kaiken kaistan aivoista. Onneksi kaikki on nauhalla!”

Saara Sarvas

  • Meikkitaiteilija, juontaja, esiintyjä, kehorauha-aktivisti.
  • Tullut tunnetuksi julkkisten meikkaajana ja Jenny+-tv-ohjelman toisena juontajana.
  • Asuu Espoossa puolisonsa ja Epi-koiransa kanssa.
Saara Sarvas ei meikkaa itseään juurikaan arkena. Tämän sarjan kuvauksissa hän oli muuten ilman meikkiä, mutta yhteen jaksoon hän teki itselleen näyttävän meikin.
Kommentoi +