Sanna Marin
Sanna Marin ei mene edellisten pääministerien muottiin.
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Sanna Marin on suomalainen poliitikko, joka on toiminut Suomen pääministerinä vuodesta 2019 asti. Lisäksi hän on kansanedustaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu ja SDP:n puheenjohtaja. Ja vielä jos muutaman muunkin asian listaa, hän on muun muassa tyyli-ikoni, äiti, entinen kaupan kassa, juoksija, Rage Against The Machine -fani, työkaveri ja innokas festareilla kävijä.

Julkisuudessa Marinia on luonnehdittu monilla eri tavoilla, ja hänestä on vedetty erilaisia johtopäätöksiä esimerkiksi sosiaalisen median esiintymisten perusteella. Vuonna 2021 julkaistussa Eevan haastattelussa Marin kertoi, että analyysejä on välillä huvittavaakin seurata.

”Olen pääministeri, mutta olen myös Sanna, joka elää 36-vuotiaan naisen tavallista elämää. En mene edellisten pääministerien muottiin, ja sitä on joidenkin vaikea hyväksyä. En ole mies, jolla on tumma puku, kravatti ja vakava ilme.”

Maailman nuorin pääministeri ja tyyli-ikoni

Marin on yksi maailman nuorimmista pääministereistä. Sanna Marinin ikä on herättänyt jonkin verran huomiota niin kotimaassa kuin ulkomailla. Huomiota ovat herättäneet myös Marinin pukeutumisvalinnat – kun hän esiintyi valtiovierailulla Ruotsissa nahkatakki päällä, biker-takkien myynti lähti nousukiitoon.

Sanna Marin tiedostaa, että naisen ulkonäkö on aina keskustelunaihe. Hän itse toivoisi, että huomio liittyisi johonkin muuhun kuin hänen ulkomuotoonsa.

”Haluan, että keskitytään asioihin, ei siihen, miltä näytän”, hän kertoi vuonna 2020 Trendin haastattelussa.

Pääministerille sovelias käytös on noussut yhdeksi leimalliseksi osaksi Sanna Marinin pääministerikautta. Hänen ympärilleen on noussut kohuja niin juhlimisesta, leuanvetovideoista kuin some-filttereistä.

Sanna Marinin kausi on ollut täynnä paineita

Marinin hallituksen kaudella Suomessa ja ympäri maailman on tapahtunut isoja mullistuksia. Marin on ollut isossa roolissa koronaviruspandemian aikana tehdyissä toimissa. Lisäksi hänen kauttaan ovat leimanneet muun muassa F-35-hävittäjien hankinta puolustusvoimille, Suomen Nato-jäsenhakemus, oppivelvollisuuden pidentäminen ja sote-uudistus.

Marin kertoi Trendin haastattelussa, että ensimmäinen koronakevät ja varsinkin kriisin alkuvaihe ja poikkeusoloihin siirtyminen oli valtavan paineistettu tilanne. Työviikot venyivät seitsemänpäiväisiksi, aamusta yöhön joka päivä, ja käsiteltävät asiat olivat isoja ja vaikeita.

”On selvää, että nämä vuodet jättävät jälkensä. Tämä ei ole tavallista työtä eikä tavanomaista elämää vaan raskasta monellakin tavalla. Voi olla, että paine ja uupumus kertyvät ja tulevat myöhemmin."

Sanna Marin

Ikä: Sanna Marin syntyi Helsingissä 16. marraskuuta 1985.

Perhetausta: Kasvoi Pirkkalassa kahden äidin sateenkaariperheessä.

Koulutus: Valmistui ylioppilaaksi Pirkkalan yhteislukiosta vuonna 2004. Valmistui hallintotieteiden maisteriksi vuonna 2017.

Perhe: Puoliso Markus Räikkönen ja tytär Emma.

Tilaa uutiskirje tästä
Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.