Sanna Marin: "On selvää, että nämä vuodet jättävät jälkensä"
Ihmiset
Sanna Marin: "On selvää, että nämä vuodet jättävät jälkensä"
Raskaita päätöksiä, liian suuria odotuksia, hiljaiseksi vaiettuja asioita. Pääministeri Sanna Marin kohtaa työssään jatkuvasti vaikeita tilanteita. Hän tietää, että paine voi kertyä ja uupumus tulla myöhemmin.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.10.2020
Trendi

Siivositko kotisi Tampereella ennen tänne tuloa? kysyi toimittaja.

Pääministeri Sanna Marin oli juuri saapunut Sosiaalidemokraattien puoluekokoukseen Tampereella elokuussa. Ensimmäinen kysymys, jonka toimittaja häneltä Tampere-talon rappusilla kysyi, ei liittynyt puolueen linjauksiin, tulevaan varapuheenjohtajakilpailuun tai Mariniin ajatuksiin puolueen tulevaisuudesta. Kysymys ei myöskään liittynyt käynnissä olevaan koronakriisiin, vaikka niin olisi saattanut odottaa.

Toimittaja nimenomaan halusi tietää, onko Marin siivonnut kotinsa ennen tärkeää kokousta.

Syynä kysymykselle oli ehkäpä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä heinäkuussa ilmestynyt henkilökuva Sanna Marinista. Artikkeli päättyi kappaleeseen, jossa Marin kertoi siivoavansa mielellään, koska se on hänelle rauhoittumista. Koska siinä voi keskittyä täysin vain yhteen konkreettiseen asiaan, ja työn jäljen näkee heti, Marin kertoi haastattelussa.

Joten kun toimittaja kysyi elokuussa Tampere-talon portailla Marinilta siivoamisesta, tämä vastasi myöntävästi. Jälkikäteen hän on miettinyt, että tuohon kysymykseen tiivistyi jotain olennaista suomalaisesta yhteiskunnasta ja naisen paikasta siinä.

”Ensinnäkin, miksi siivous on ensimmäinen asia, jota pääministeriltä ja tulevalta puoluejohtajalta kysytään puoluekokoukseen saavuttaessa? Toisekseen ihmettelen keskustelua, joka syntyi asiasta. Siivoaminen on minulle rentoutumista ja tapa selkiyttää ajatuksia, kun teen jotain fyysistä. Se on henkilökohtainen valinta, ei yhteiskunnallinen kannanotto.”

Sanna Marin käy julkisia keskusteluja, jotta monella muulla olisi helpompaa. Hänellä on eturivin paikka esimerkkinä, esikuvana, asioiden muuttajana. Vaikuttajana.

Se saattaa myös jättää jälkensä. Koronakevät ja varsinkin kriisin alkuvaihe ja poikkeusoloihin siirtyminen oli valtavan paineistettu tilanne. Työviikot venyivät seitsemänpäiväisiksi, aamusta yöhön joka päivä, ja käsiteltävät asiat olivat isoja ja vaikeita.

Marin tietää, että tunteet saattavat tulla myöhemmin.

”On selvää, että nämä vuodet jättävät jälkensä. Tämä ei ole tavallista työtä eikä tavanomaista elämää vaan raskasta monellakin tavalla. Voi olla, että paine ja uupumus kertyvät ja tulevat myöhemmin."

Mitä Marin ajattelee siitä, että pääministerin vauvahaaveita pidetään rohkeana puheenvuorona? Millaisia ajatuksia hänellä on uupumuksesta, ja miten pääministeriaika ja koronakevät ovat vaikuttaneet häneen? Lue Sanna Marinin koko haastattelu kaupoissa olevasta Trendistä!

Kommentoi +