
1. Se vähentää stressiä
Musiikinkuuntelu vaikuttaa suoraan stressijärjestelmään joko kiihdyttävästi tai rauhoittavasti. Erityisen hyödyllistä onkin kuunnella lempimusiikkiaan stressaantuneena. Tutkimuksissa on todettu, että musiikki voi lievittää myös akuutin aivoinfarktin aiheuttamaa stressiä. Vaikutus säilyy pitkään, jopa puoli vuotta.
2. Se auttaa muistamaan
Laulamisen on todettu parantavan etenkin lievästä dementiasta kärsivän muistia, mutta jo laulumusiikin kuuntelusta on hyötyä. Se kuntouttaa kielellistä muistia enemmän kuin äänikirjat tai instrumentaalimusiikki. Se myös edistää afasiasta kärsivän puheen tuottamista ja ymmärtämistä.
3. Se tuo paremman unen
Brittitutkimuksen mukaan musiikin kuunteleminen ennen nukkumaan menoa parantaa unen laatua: se auttaa pääsemään REM-uneen nopeammin, minkä ansiosta yöuni tuntuu entistä virkistävämmältä. Britanniassa suositellaankin rauhoittavaa musiikkia unettomuuden ehkäisemiseen.
4. Se herättää mielihyvää
Laulujen sävelet herättävät dopamiinijärjestelmän. Musiikki saa hyvälle tuulelle samaan tapaan kuin saunominen, lenkki, seksi tai hyvä ateria. Mielialaa kohottava vaikutus voi auttaa lievittämään myös kiputiloja.
5. Se tukee aivoterveyttä
Musiikin kuunteleminen lisää aivojen verenkiertoa. Sen iso merkitys on huomattu esimerkiksi aivohalvauksesta kuntoutuvan toipumisessa. Musiikki aktivoi kaikkia aivoalueita. Aivot puolestaan aktivoivat autonomisen järjestelmän, johon sydän, verenkierto ja hengitys reagoivat.
Lähteet: Teppo Särkämön, Miikka Peltomaan ja Seppo Soinilan esitys Lääkäripäivillä, FM Annika Tammelan väitöstutkimus, theconversation.com