
1. Treenaaja: tarvitset energiaa
Kuntoilun teho vaikuttaa siihen, kuinka suuren iltapalan tarvitset. Kovatehoisen kuntosalitreenin tai juoksulenkin jälkeen tarvitset enemmän energiaa kuin joogan jälkeen. Treenaajan kannattaa syödä harjoituspäivän iltana vähän suuremmin ja pitää huolta, että iltapala sisältää hyviä hiilihydraatteja ja proteiinia.
Kokeile: Kaksi täysjyväleipää kalkkunaleikkeellä ja kasviksia. Täysjyvässä on kuitua, joka pitää verensokerin tasaisena ja täydentää tyhjentyneitä hiilihydraattivarastoja treenin jälkeen. Proteiini auttaa palautumisessa ja tuo kylläisyyttä.
2. Laihduttaja: vältä iltanapostelua
Nauti normaali iltapala, joka auttaa nukkumaan hyvin. Vältä iltanapostelua, koska se voi lihottaa ja viedä halun syödä seuraavana aamuna. Pidä ateriarytmi tasaisena.
Kokeile: Luonnonjogurtti kauraleseillä ja marjoilla sekä kourallinen pähkinöitä. Kuitu pitää verensokerin tasaisena yön aikana. Pähkinöissä ja jogurtissa on tryptofaania, joka tuottaa serotoniinia ja melatoniinia ja auttaa unen saannissa. Tällä iltapalalla saat päivän proteiinitarpeen täyteen. Sekä proteiini että kuitu pitävät kylläisinä.
3. Toimistotyöläinen: huolehdi ateriarytmistä
Vähän liikkuvan kannattaa pitää kiinni säännöllisestä ateriarytmistä, sillä se auttaa pitämään aineenvaihdunnan käynnissä ja nälän hallinnassa.
Kokeile: Lämpimät voileivät. Kaksi täysjyväleipää, kinkkua, tomaattia ja 17-prosenttista juustoa, joista saa kuitua, proteiinia ja sopivasti rasvaa.
4. Vuorotyöläinen: syö yöllä kevyesti
Yöllä ei kannata syödä tuhdisti, sillä suolisto toimii laiskemmin ja ruoansulatus hidastuu. Kun syö kevyesti, vireyskin pysyy yllä. Vuorotyöläinen saattaa syödä pääaterian kello 21–22 ja iltapalat yön aikana.
Kokeile: Kanasalaatti ja kourallinen pähkinöitä. Kevyt ateria ei kuormita suolistoa yöllä. Nauti yövuoron jälkeen rauhoittava aamupuuro, joka auttaa saamaan unesta kiinni.
5. Uneton: kokeile iltapuuroa
Ota mallia lasten iltapalasta. Iltapuuro tekee hyvää suoliston mikrobitasapainolle. Pitkät hiilihydraatit auttavat nukkumaan.
Kokeile: Kaurapuuro raejuustolla ja marjoilla tai hedelmällä. Saat puurosta ja kasviksista pitkäkestoisia hiilihydraatteja ja raejuustosta proteiinia ja tryptofaania.
Asiantuntijat: laillistettu ravitsemusterapeutti Saara Karjalainen/Mehiläinen Neo ja laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen/Nutrifilia
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 11/2019.