Treenaaja, laihduttaja, uneton – valitse sinulle sopiva iltapala
Hyvinvointi
Treenaaja, laihduttaja, uneton – valitse sinulle sopiva iltapala
Oikeanlainen iltapala tuo hyvää oloa ja auttaa palautumaan eri elämäntilanteissa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 22.5.2020
Kauneus ja Terveys

1. Treenaaja: tarvitset energiaa

Kuntoilun teho vaikuttaa siihen, kuinka suuren ilta­palan tarvitset. Kovatehoi­sen kuntosalitreenin tai juoksu­lenkin jälkeen tarvitset enemmän energiaa kuin joogan jälkeen. Treenaajan kannattaa syödä harjoituspäivän iltana vähän suuremmin ja pitää huolta, että iltapala sisältää hyviä hiilihydraatteja ja proteiinia.

Kokeile: Kaksi täysjyvä­leipää kalkkunaleikkeellä ja kasviksia. Täysjyvässä on kuitua, joka pitää verensokerin tasaisena ja täydentää tyhjentyneitä hiilihydraatti­varastoja treenin jälkeen. Proteiini auttaa palautumisessa ja tuo kylläisyyttä.

2. Laihduttaja: vältä iltanapostelua

Nauti normaali iltapala, joka auttaa nukkumaan hyvin. Vältä iltanapostelua, koska se voi lihottaa ja viedä halun syödä seuraavana aamuna. Pidä ateriarytmi tasaisena.

Kokeile: Luonnonjogurtti kauraleseillä ja marjoilla sekä kourallinen pähkinöitä. Kuitu pitää veren­sokerin tasaisena yön aikana. Pähkinöissä ja jogurtissa on tryptofaania, joka tuottaa serotoniinia ja melatoniinia ja auttaa unen saannissa. Tällä iltapalalla saat päivän proteiinitarpeen täyteen. Sekä proteiini että kuitu pitävät kylläisinä.

3. Toimistotyöläinen: huolehdi ateriarytmistä

Vähän liikkuvan kannattaa pitää kiinni säännöllisestä ateriarytmistä, sillä se auttaa pitämään aineenvaihdunnan käynnissä ja nälän hallinnassa.

Kokeile: Lämpimät voileivät. Kaksi täysjyväleipää, kinkkua, tomaattia ja 17-prosenttista juustoa, joista saa kuitua, proteiinia ja sopivasti rasvaa.

4. Vuorotyöläinen: syö yöllä kevyesti

Yöllä ei kannata syödä tuhdisti, sillä suolisto toimii laiskemmin ja ruoansulatus hidastuu. Kun syö kevyesti, vireyskin pysyy yllä. Vuorotyöläinen saattaa syödä pääaterian kello 21–22 ja iltapalat yön aikana.

Kokeile: Kanasalaatti ja kourallinen pähkinöitä. Kevyt ateria ei kuormita suolistoa yöllä. Nauti yövuoron jälkeen rauhoittava aamupuuro, joka auttaa saamaan unesta kiinni.

5. Uneton: kokeile iltapuuroa

Ota mallia lasten iltapalasta. Iltapuuro tekee hyvää suoliston mikrobitasapainolle. Pitkät hiilihydraatit auttavat nukkumaan.

Kokeile: Kaurapuuro raejuustolla ja marjoilla tai hedelmällä. Saat puurosta ja kasviksista pitkäkestoisia hiilihydraatteja ja raejuustosta proteiinia ja tryptofaania.

Asiantuntijat: laillistettu ravitsemusterapeutti Saara Karjalainen/Mehiläinen Neo ja laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen/Nutrifilia

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 11/2019.

Kommentoi +