Työuupumus ja masennus saivat Taru Juvosen etsimään apua terapiasta ja kundaliinijoogasta: ”Hämmästyin, miten hyvin harjoituksilla pystyy tasaamaan mieltä”
Hyvinvointi
Työuupumus ja masennus saivat Taru Juvosen etsimään apua terapiasta ja kundaliinijoogasta: ”Hämmästyin, miten hyvin harjoituksilla pystyy tasaamaan mieltä”
Kundaliinijooga on opettanut Taru Juvoselle rauhoittumista, erilaisten tunteiden sietämistä ja rajojen luomista.
Teksti

Kuvat
,

1.1.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Ennen kundaliinijoogatunnin alkua lauletaan Ong Namo Guru Dev Namo -mantraa. Se on tuntunut yrittäjä Taru Juvosesta luontevalta ensimmäisestä harjoituksesta asti.

”Mantrojen laulaminen on huumaavaa ja oman äänen kuuleminen aika ihanaa”, hän sanoo.

Ennen kundaliinijoogaa Taru harrasti dynaamista astangajoogaa, jonka kurinalaisuus sopi hänen suorittajaluonteelleen. Kun Taru sairastui masennukseen ja uupui työssään, alkoi itsensä etsiskelyn aika. Taru päätti kokeilla alkuvuodesta meditatiivista kundaliinijoogaa.

”Olin matalissa energioissa ja syvissä vesissä, mutta kun olin käynyt puoli vuotta tunneilla, havahduin siihen, että oloni on entistä kevyempi, valoisampi ja iloisempi.”

Entisöintialan yrittäjänä aiemmin työskennellyt Taru Juvonen etsii nyt uutta suuntaa. Kundaliinijooga tuo hänelle levollisuutta ja luottamusta, että uusi ala löytyy.

KILTTI MIELLYTTÄJÄ, joka ei osaa pitää kiinni rajoistaan. Sellainen Taru tunsi olleensa ennen.

Kundaliinijooga ja samoihin aikoihin aloitettu psykoterapia ovat opettaneet, miten rajoja luodaan. Puolentoista tunnin harjoitus rauhoittaa laukkaavan mielen, ja Tarun on nykyään aiempaa helpompi keskittyä ja nukkua. Myös keho on vetreytynyt.

”Hämmästyin, miten hyvin kehollisilla harjoituksilla pystyy tasaamaan mieltä. Joogassa sielukin saa apua.”

Tunneilla on usein teema, kuten itsensä rakastaminen tai voiman löytäminen. Kriyat eli liikesarjat tähtäävät esimerkiksi rauhoittumiseen tai energian saamiseen.

Yksittäinen liike voi olla niinkin simppeli kuin risti-­istunta, jossa kädet nostetaan ylös. Asentoon liitetään tulihengitys, joka kuulostaa nopealta tuhinalta.

”Jooga-asennossa saatetaan olla 11 minuuttia ja silmät ovat kiinni lähes koko harjoituksen. Silloin pysähdyn tuntemusteni äärelle. Se on opettanut minua päästämään irti suorittamisesta.”

Kundaliinijooga on opettanut Tarua sietämään paremmin epämukaviakin tuntemuksia.

REIDET HUUTAVAT HOOSIAANNA, kun tunnilla hypitään kyykyssä kuin sammakot. Yleensä liikkeet tuntuvat nautinnollisilta, joskus epämukavilta. Taru tekee liikkeet silloinkin.

”Jooga on opettanut minua sietämään epämukavia tuntemuksia. Jos arjessa tulee hankala päivä, osaan nykyisin ajatella, että tämäkin menee ohi.”

Taru Juvonen, 58

Työ: entinen yrittäjä, joka haaveilee, että voisi jatkossa auttaa omalla työllään muita voimaan paremmin.

Asuu: Kuopiossa

Perhe: puoliso, kaksi koiraa ja kissa

Joogamatolla rauhoitutaan ja välillä treenataan hiki pinnassa

1. Kevyesti tukeva urheilutoppi on valmistettu kosteutta siirtävästä materiaalista ja sopii matalatempoiseen liikuntaan, kuten joogaan ja kävelylenkeille. Adidas W Aeroreact Ls 29,99 e, stadium.fi. 2. Pitävän joogamaton valkoiset yksityiskohdat näyttävät keskikohdan, mikä helpottaa liikesarjojen tekemistä. Aim’n Dusty Violet Align Yoga Mat 79,99 e, boozt.fi. 3. Treenipaita sopii lämmittelyvaatteeksi ja treenin jälkeen. SOC W Breathe Ls Top 24,99 e, stadium.fi.
1. Nopeasti kuivuvassa joogatopissa on sisäänrakennetut tukirintaliivit. Mandala Long Strapped Toppi 69 e, bergzeit.fi. 2. Puolen litran termospullo pitää juoman kylmänä 12 tunnin ajan. Rosendahl Grand Cru 0,5 l, 34,95 e, finnishdesignshop.fi. 3. Korkeavyötäröiset joogahousut pysyvät napakasti paikoillaan mutta joustavat tarvittaessa. Yogasearcher Goa -leggingsit 74,95 e, zalando.fi. 4. Mattokassi helpottaa välineiden kuljetusta. Koko kassin pituisen vetoketjun ansiosta matto on vaivatonta pakata ja ottaa esiin. Materiaali on ekologista puuvillaa. Yogiraj Yoga Mat Bag 39,90 e, ellos.fi.

3 syytä harrastaa kundaliinijoogaa

  1. Se voi helpottaa nukkumista. Kundaliinijoogassa tehdään koko ajan myös hengitysharjoituksia ja samalla keskitytään ja rauhoitutaan. Erityisesti illalla tehty harjoitus rentouttaa, mikä voi auttaa nukahtamaan.
  2. Se opettaa vastuuta. Kundaliinijooga on tietoisuuden joogaa. Se opettaa sulkemaan ulkoisia ärsykkeitä ja pelkoja pois. Niiden sijaan keskittyminen suunnataan itsetuntemukseen ja siihen, että vastuu omasta hyvinvoinnista on itsellä.
  3. Se vetreyttää selkää. Kundaliinissa tehdään paljon selän kiertoja ja lämmittelyyn kuuluu aina selän aktivointia. Näin selkävaivat voivat helpottaa.

Näin parannat läsnäolon taitoa ja nautit hetkestä

Tee yksi asia kerralla

Kun syöt, älä selaa puhelinta vaan keskity syömiseen.

Keskity hengitykseen, jos tunnet stressiä

Pääset takaisin hetkeen ja rauhoitut: hengitä nenän kautta syvään sisään ja ulos. Sano itsellesi ”kaikki on hyvin, olet turvassa”. Toista muutaman kerran.

Ota ­tavaksi rauhoittua illalla sängyssä

Hengitä nenän kautta sisään, pidätä, puhalla ulos ja pidätä. Laske jokaisessa vaiheessa seitsemään.

Anna luonnon pysäyttää sinut

Kävele avojaloin pihalla ja aisti tuoksuja, ääniä ja värejä.

Pulahda avantoon

Se laskee verenpainetta ja stressiä. Samaa vaikutusta voi hakea huuhtelemalla kylmällä vedellä kasvot ja ranteet, joissa verisuonet ovat pinnassa.

Lähde: kundaliinijoogaopettaja Talvetar Bloigu

Innostuitko kundaliinijoogasta?

Kysy kundaliinista alueesi joogasaleilta. Saat vinkkejä myös Facebook-ryhmästä: Kundaliinijoogaperinteen tapahtumat ja koulutukset. Voit harjoitella Youtube-­videoiden avulla. Googlaa myös verkkokursseja.

Kommentoi +