Kun stressi iskee, ota käyttöösi helpot keinot, joilla voit laskea kierroksia
Hyvinvointi
Kun stressi iskee, ota käyttöösi helpot keinot, joilla voit laskea kierroksia
Voit ehkäistä stressiä ja parantaa arjen hallintaa yksinkertaisilla mutta tehokkailla keinoilla. Vähennä suorittamista ja keskity hyvään!
Teksti

Kuvat

23.4.2021
 |
Kauneus ja Terveys

1. Kuulostele itseäsi. Samalla opit tunnistamaan stressin. Keho on viisas. Se antaa hälytysmerkkejä, kun tarvitset lepoa. Kun luotat kehosi signaaleihin ja lepäät ajoissa, voit katkaista kierteen, ennen kuin stressi pitkittyy.

2. Osaat ja pystyt, usko siihen. Älä ole liian vaativa itseäsi kohtaan, aina ei tarvitse tehdä ihmeellisiä suorituksia. Kysy itseltäsi, vaatisitko joltain toiselta yhtä paljon kuin vaadit itseltäsi. Keskity onnistumisiin, älä virheisiin. Palkitse itsesi aina, kun projekti on valmis. Se muistuttaa, miten hyvin onnistuit ja että valmista tuli. Onnistumisiin keskittyminen vahvistaa resilienssiä.

3. Muista rajasi. Sinun ei tarvitse suostua kaikkeen. Selkeät rajat auttavat hallitsemaan omaa elämää ja vähentävät stressiä. Sano aina ensin ei, jos aikasi on kortilla ja joku pyytää sinulta jotain. Kieltävä vastaus on helppo muuttaa myönteiseksi mutta myönteistä ei kielteiseksi.

4. Pidä kiinni harrastuksista. Ne antavat voimaa kiireen keskellä ja hetken tauon arjesta.

5. Keskity hyvään. Mieti, mistä olet tänään kiitollinen. Kiitollisuus vähentää stressiä ja vahvistaa resilienssiä.

6. Ota kalenteri avuksi. Käytä kuukausinäkymää ja kirjoita sinne töiden ja velvollisuuksien lisäksi myös kivat jutut, jotka haluat tehdä. Älä luovu niistä, vaikka ­olisit kiireinen. Kalenteri auttaa näkemään, mihin sinulla on oikeasti aikaa ja mille on sanottava ei. Muista, että kalenterissa pitää olla tilaa myös yllätyksille. Älä sitoudu juuri niin moneen asiaan kuin pystyt vaan vähän vähempään. Niin aikataulusi eivät kaadu, jos jotain yllättävää tapahtuu.

7. Liiku kohtuudella. Liikunta parantaa kuntoa, ja hyvä kunto auttaa kestämään kuormitusta. Se lisää myös aivojen hapen saantia, jolloin stressin tai huonojen unien aiheuttama aivosumu hälvenee. Liikunta petraakin tutkitusti muistia: 20 minuutin päivittäinen kävely viitenä päivänä viikossa ehkäisee ruotsalaisen tutkimuksen mukaan muistisairauksilta paremmin kuin aivojumppa.

8. Vähennä suorittamista. Jos olet stressaantunut, älä tee liikunnasta tai muista harrastuksista yhtä suoritetta lisää. Suhtaudu varauksella myös aktiivisuusrannekkeisiin ja tiukkoihin kuntosaliohjelmiin. Tsemppaavatko ne vai saatko niistä stressiä? Liiku mieluummin kehoa kuunnellen: tekeekö olollesi hyvää juoksu vai rauhallinen metsäkävely? Jos pidät yleensä juoksusta, mutta se alkaa tuntua vastenmieliseltä, kehosi yrittää kertoa, että tarvitset lempeää liikuntaa.

9. Keskity hetkeen. Katsele ympärillesi ja huomaa kaupungin vilske tai luonnon kiertokulku. Tunne, miltä kehossasi tuntuu, keskity ruoan laittamiseen ja kasvovoiteen levittämiseen. Juuri nyt, tässä hetkessä, kaikki on hyvin. Hetkessä olemista voi harjoitella rentoutusharjoituksin. Hengitä, meditoi tai joogaa. Sinä hetkenä, kun keskityt hengitykseen, stressaavat ajatusradat katkeavat hetkeksi. Syvähengitys rentouttaa myös fyysisesti. ­Tauota työpäivää hengitysharjoituksilla. Hengitä syvään sisään ja ulos kymmenen kertaa. Ajattele, että hengität hyviä ajatuksia sisään ja ­huolia ulos.

Kommentoi +