Sara Adolfsen pitää itsestään huolta biohakkeroinnilla: "Mittaaminen on tapa ottaa vastuuta itsestäni"
Ihmiset
Sara Adolfsen pitää itsestään huolta biohakkeroinnilla: "Mittaaminen on tapa ottaa vastuuta itsestäni"
Terveydenhoitaja Sara Adolfsen löysi biohakkeroinnin uuvuttuaan. Sen avulla hän oppi pitämään itsestään huolta. Älysormus saattaa paljastaa esimerkiksi puhkeamassa olevan flunssan.
Teksti

6.12.2020
 |
Kauneus ja Terveys

"Sairastuin uupumukseen kymmenen vuotta sitten. Elämäni oli silloin kuormittavaa ja epätasapainoista.

Työskentelin terveydenhoitajana, mutta työ ei ollut arvojeni mukaista. Halusin olla potilaille läsnä ja hoitaa heitä kokonaisvaltaisesti, mutta jatkuva kiire teki siitä mahdotonta. Samaan aikaan äidilläni todettiin syöpä, elin epäterveessä suhteessa ja voin henkisesti huonosti.

Hain elämääni merkitystä ja täyttin sisäistä tyhjyyttä urheilulla, body fitnessillä. Treenasin kovaa ja noudatin kisakaudella tiukkaa dieettiä. Parissa vuodessa uuvuin henkisesti ja fyysisesti.

Stressin vuoksi sydämeni hakkasi ja kärsin unettomuusjaksoista, vaikeasta ihottumasta, hormonaalisesta epätasapainosta, ärtyneen suolen oireyhtymästä sekä ruoansulatuksen häiriöistä, kuten ilmavaivoista ja ripulista.

Halusin saada itseni kuntoon ja aloin opiskella funktionaalista lääketiedettä, jossa keskitytään kokonaisvaltaiseen hoitoon, ravitsemukseen ja syy-seuraussuhteisiin.

Muutin elintapojani: aloin syödä monipuolista ravintoa sekä ravintolisiä ja nukkua enemmän.

Luovuin monista asioista, jotka aiheuttivat minulle stressiä. Suolistoni alkoi voida entistä paremmin ja lopulta pääsin oireistani.

Biohakkeroinnin eli itseni mittaamisen aloitin kahdeksan vuotta sitten. Ensimmäiseksi hankin patjan alle sensorin, jonka luvattiin mittaavan palautumista ja unen laatua.

Sykemittausvyöllä mittasin sykevälivaihtelua, joka kertoo esimerkiksi stressistä. Kävin myös verikokeissa laboratorioissa, jonne voi mennä ilman lääkärin lähetettä.

Minua kiinnostivat etenkin verensokeriarvo, tulehdusta mittaava CRP ja rasva-aineenvaihduntaan liittyvät arvot, koska ne voivat viitata kehon hiljaiseen tulehdukseen.

Jonkin aikaa mittasin itseltäni myös aamuverensokerin, koska halusin nähdä miten illalla syöty ruoka vaikuttaa kehoon.

Huomasin, että kun söin tuhdin aterian juuri ennen nukkumaanmenoa, unen laatu kärsi, palauduin normaalia huonommin ja leposyke sekä verensokeri olivat tavallista korkeammalla tasolla.

Nykyisin mittaan unta ja palautumista älysormuksella. Aamulla katson puhelimestani, miten olen nukkunut.

Toki tunnen sen kehossanikin, mutta tieto vahvistaa tuntemukseni.

Jos en ole palautunut riittävän hyvin ja tunnen itseni väsyneeksi, en välttämättä lähde kuntosalille vaan käyn kävelyllä.

Sormus mittaa myös leposykettä, sykevälivaihtelua, kehon lämpötilaa ja yleistä aktiivisuutta. Kehon lämpötilan noususta voi huomata esimerkiksi puhkeamassa olevan flunssan tai ovulaation ajankohdan.

Naisilla kehon lämpötila on luontaisesti tavallista korkeampi ovulaation jälkeen, ja palautuminen on silloin kuukautiskierron alkuvaihetta hitaampaa.

Kuukautiskierron viimeisillä viikoilla ja vuodon aikana annan aikaa palautumiselle ja itseni hellimiselle.

Uupumisen jälkeen irtisanouduin hoitajan työstä.

Nykyisin työskentelen hyvinvointialalla yrittäjänä. Valmennan asiakkaita henkisessä muutoksessa, pidän retriittejä Suomessa ja Balilla, kirjoitan blogia, suunnittelen koruja ja olen mukana järjestämässä biohakkereiden vuosittaista tapahtumaa.

Mittaaminen ja oman hyvinvoinnin seuraaminen ovat minulle tapoja ottaa vastuuta itsestäni.

Hyvinvointini vaikuttaa myös ympärilläni oleviin ihmisiin, ja väsymys vaikuttaa kaikkeen. Sillä on turha pilata päiväänsä.”

Kommentoi +