Salla Paajanen alkoi kärsiä nelikymppisenä sydänvaivoista, nivelsäryistä ja uniongelmista – syyn löytyminen vei vuosia: ”Vaihdevuosioireita ei osata tunnistaa”
Vaihdevuodet
Salla Paajanen alkoi kärsiä nelikymppisenä sydänvaivoista, nivelsäryistä ja uniongelmista – syyn löytyminen vei vuosia: ”Vaihdevuosioireita ei osata tunnistaa”
Toimittaja Salla Paajanen ravasi outojen oireidensa takia kolmen vuoden ajan lääkäritutkimuksissa. Sitten hän hoksasi, että vaivojen syynä olivat vaihdevuodet siitä huolimatta, etteivät kuukautiset olleet vielä loppuneet. Hormonikorvaushoito auttoi heti.
Teksti

Kuvat

16.2.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Toimittaja Salla Paajasen vaihdevuosioireet alkoivat nelikymppisenä. Epämääräiset, oudot vaivat aiheuttivat vuosien lääkärikierteen, sillä niiden syytä ei tunnistettu.

”Kolmisen vuotta siihen meni. Niin kauan ravasin lääkärillä ja tutkimuksissa monenlaisten oireiden vuoksi: kuukautiseni olivat runsastuneet ’hirviökuukautisiksi’, sydän tykytteli omituisesti, silmien limakalvot kuivuivat ja jalkapohjissa, polvissa ja olkapäissä oli särkyä. Mielialanikin oli koko ajan jotenkin surkea.

Muistan iltoja, kun raahauduin töistä kotiin ja itkin koko matkan. Siihen ei ollut mitään syytä, minua vain itketti.

Toimittaja Salla Paajanen, 58, asuu Tampereella puolisonsa kanssa. Hänen vaihdevuosioireensa alkoivat vähän päälle nelikymppisenä eli reilusti ennen varsinaista menopaussia. Salla on käyttänyt estrogeenihoitoa kolmen vuoden ajan.

Hankalia vaivoja tutkittiin yksi kerrallaan, irrallaan toisistaan. Uutislähetyksessäkin minulla oli vaatteiden alla piilossa laite, joka mittasi korkeita sydämen sykkeitä.

Kun mieheni huolestui yöllisistä hengityskatkoksista, minulla epäiltiin uniapneaa. Työterveyslääkärille ei tullut mieleen, että kaikki oireet voisivat liittyä yhteen tekijään. Hoksasin sen itse, kun luin vaihdevuosista kertovan artikkelin netistä.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

Se oli hirveä helpotus. Samaan aikaan tuli suuttumus siitä, että olin rampannut lääkärillä vuosia turhaan. Tajusin, että varmasti monen muunkaan ikäiseni työelämässä olevan naisen oireita ei osata tunnistaa.

Syy oireisiin varmistui vaihdevuosiksi, kun menin gynekologille ja sain reseptin ­hormonikorvaushoitoon. Se tehosi heti.

Jälkikäteen minun on helppo nähdä, että ensimmäiset oireista tulivat jo kymmenisen vuotta sitten, vähän päälle nelikymppisenä. En tajunnut niitä sen enempää vaihdevuosioireiksi kuin lääkärikään. Luulin esimerkiksi, että vaihdevuosissa kuukautiset loppuvat, vaikka minullakin ne ensin runsastuivat.

Nyt hormonikierukka pitää vuodot kurissa, ja sen lisäksi olen käyttänyt jo kolme vuotta estrogeenia. Nykyään se on päivittäin käsivarteen laitettavaa suihketta.

Kokeilin estrogeenia aiemmin tabletteina, tarralappuina kankkuun ja geelinä reisiin. Suihke on ollut minulle helpoin ja siistein muoto, ja se on pitänyt sivuoireet, kuten migreenin, poissa.

Suihkeena otettavassa hoidossa on myös helppoa säätää annosta. Jos peukalonhankani alkaa kipeytyä ja oikea silmäni kuivua, tiedän, että suihkemäärää pitää nostaa. Virtsankarkailuun minulla on pari kertaa viikossa käytettävä, estrogeenia sisältävä emätinpuikko.

”Hoitojen ansiosta minusta tuntuu kuin voiteluaineet olisivat palanneet kehooni. Nivelet toimivat taas normaalisti, silmien, suun ja genitaalialueiden limakalvot ovat kunnossa ja sydämentykytys, uniongelmat ja mielialojen heittelyt ovat poissa.”

Halusin heti kokeilla estrogeenihoitoa, vaikka tiedän, että hormonikorvaushoito voi lisätä rintasyövän riskiä.

Minulla on ollut aiemmin syövän esiaste kielessä. Siksi ­ajattelen, että minulla on suurempi riski saada syöpä suuhuni. Suvussani ei myöskään ole suurentunutta ­rintasyöpäriskiä. Jokainen joutuu miettimään riskit omalta kohdaltaan, mutta itse en uskalla edes ajatella, että en enää jossain vaiheessa saisikaan hormonikorvausta. Elämänlaatuni on aivan toisenlainen kuin se oli ilman hoitoja.

Sen ansiosta minusta tuntuu kuin voiteluaineet olisivat palanneet kehooni. Nivelet toimivat taas normaalisti, silmien, suun ja genitaalialueiden limakalvot ovat kunnossa ja sydämentykytys, uniongelmat ja mielialojen heittelyt ovat poissa.

Minulle oli yllätys, että estrogeeni vaikuttaa jopa hengityskeskukseen. Vaihdevuosista pitäisi puhua avoimemmin. Olen nyt pystynyt kertomaan nuoremmille siskoilleni, mitä heillä ehkä on edessä. Ihmisten olisi hyvä tietää, mitä hormonimyrskyissä tapahtuu.

Omat vaihdevuosioireeni oivallettuani kirjoitin Facebookiin päivityksen, josta poiki satojen kommenttien somekeskustelu ja pyyntö puhua aiheesta televisiossa. Olen saanut avoimuudestani paljon kiitosta – myös miehiltä.

Moni on kertonut, että ymmärtää nyt paremmin, mitä oma vaimo käy läpi. Joku oli esimerkiksi ajatellut vian olevan itsessä, kun puolison seksuaaliset halut vähentyivät. Miehetkin tarvitsevat tietoa siitä, mitä kehossa vaihdevuosissa tapahtuu.”

3 kommenttia