
Luulitko, että laihtuaksesi sinun täytyy ryhtyä karkkilakkoon? Tismalleen väärin.
Jokainen syntyy intuitiivisena syöjänä. Keho kertoo automaattisesti, milloin se kaipaa ruokaa ja miten paljon, sanoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan Tunne nälkä! (Gummerus).
Jossain vaiheessa voi tapahtua niin, että luontainen nälän ja kylläisyyden säätely häiriintyy. Silloin ihmisen on vaikea huomata, milloin syömisestä on liian kauan ja milloin on syönyt riittävästi.
Intuitiivisessa syömisessä nälänsäätely pistetään kuntoon parantamalla monia elintapoja. Kun se toimii, ihminen valitsee enimmäkseen fiksua ruokaa ja kuuntelee nälkäänsä. Silloin ei tarvitse ajatella, onko tämä nyt oikeaa vai väärää nälkää.
Kun perusasiat ovat kunnossa ja syömistä ei yritetä kontrolloida, se pysyy Borgin mukaan itsestään kohtuullisena.
Intuitiivista syömistä opetellaan neljässä vaiheessa: ensin normalisoidaan nälänsäätely, sitten opetellaan syömään niin paljon kuin halutaan. Sen jälkeen sallitaan itselle juuri ne ruoat, joita haluaa syödä. Lopuksi karsitaan haitalliset ajatukset syömiseen liittyen.
Korjaa nälkäsi
Normaalin näläntunteen voivat sekoittaa univaje, stressi, liian vähäinen liikkuminen ja epätasainen ateriarytmi. Usein ongelmana on liian kevyt syöminen aamulla ja lounasaikaan. Huono juttu on, jos jättää aterioita kokonaan väliin. Se kostautuu illalla, jolloin keho janoaa makeaa ja epäterveellistä ruokaa.
Kun nämä elintavat ovat kunnossa, opetellaan kuuntelemaan kehon nälkäviestejä ja syömään, kun nälkä herää. Tällöin ruokamäärää ei tarvitse tarkkailla.
Tee kaikista ruoista sallittuja
Jos jokin ruoka tai herkku on kielletty, himo sitä kohtaan usein kasvaa. Intuitiivisessa syömisessä esimerkiksi jäätelö ja karkki eivät ole kiellettyjä.
Niitä pitäisi voida syödä hyvällä omallatunnolla – silloin tällöin.
Borgin mukaan intuitiivinen syöminen ei tarkoita holtitonta mässäilyä. Kohtuus on olennaista varsinkin, jos yrittää pudottaa painoa.
– On eri asia ajatella, ettei jäätelöä pitäisi syödä kuin ajatella, että saa syödä muttei nyt ota.
Kun herkku ei ole enää kielletty hedelmä, sen jättäminen hyllyyn ei tunnu niin vaikealta. Kehon viestejä kuuntelemalla on helpompi herkutella kohtuudella, ja ruokahimot vähenevät.
Vahvista syömisminääsi
Borg käyttää sanaa syömisminä kuvaamaan syömiseen liittyvää omaa tahtoa ja identiteettiä. Tietynlaista itsevarmuutta syömisen suhteen.
– Syömisminä vahvistuu, kun ihminen karsii ulkopuolisia vaikutteita. Minä syön ruokia, joita minä haluan silloin, kun minusta tuntuu siltä. En sen perusteella, mitä joku muu siitä ajattelee.
Joku voi esimerkiksi ottaa palan kakkua siksi, ettei halua pahoittaa tarjoajan mieltä tai ei halua työkavereilta naljailua laihdutuskuurista. Syömisminän vahvistaminen edellyttää myös syömiseen liittyvien haitallisten ajatusmallien karsimista. Jos on lapsena oppinut, ettei lautaselle saa jättää ruokaa, ajatuksesta opitaan irti.
Jatka loppuelämä
Intuitiivinen syöminen ei ole dieetti. Borg painottaa, että se on terveellisen syömisen pohja niillekin, jotka eivät halua laihtua.
– Jos vanhempi on perheessä hyvin kontrolloiva syömisen suhteen, se jättää vahvan jäljen lapseen. Luonnollinen ja joustava suhtautuminen syömiseen on mielettömän tärkeä asia, jonka voi opettaa esimerkillään.