
Luonnossa liikkuminen ja kävely vahvistavat kehoa ja mieltä. Mutta miten? Viisi syytä miksi kävely luonnossa kannattaa:
1. Olet terveempi
Kävely ehkäisee hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Kestävyysliikuntana se lisää hyvää HDL-kolestrolia veressä ja vähentää huonoa LDL-kolesterolia, jolloin sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin riski pienenee. Reippailu luonnossa parantaa unta ja ehkäisee unettomuutta. Kävely sopii hyvin painonhallintaan, sillä se kuluttaa kaloreja tehokkaasti. Ylipainoiselle se on kannustava liikuntamuoto: mitä enemmän on painoa, sitä tehokkaammin kalorit hupenevat.
2. Palaudut treenistä paremmin
Repivä suorittaminen uuvuttaa ja vie ilon myös liikkumisesta. Puolen tunnin kävelylenkki kolme kertaa viikossa vaihtelevassa maastossa riittää pitämään kuntoasi yllä. Se toimii hyvin myös palauttavana harjoituksena vaativampien liikuntasuoritusten välissä.
3. Vahvistat lihaskuntoasi
Kun askellat mäkiä ylös ja alas, pakara- ja reisilihakset joutuvat töihin. Luonnon omalla punttisalilla tasapainokin kehittyy, sillä kävely vaihtelevassa maastossa haastaa koko kehon lihakset tasamaata tehokkaammin työhön.
4. Kohennat henkistä hyvinvointiasi
Ulkona liikkuminen kohentaa mielialaa. Mitä enemmän liikut, sitä paremmin palaudut stressistä. Luonnossa kävely kerran tai useammin viikossa vaikuttaa tutkitusti mielenterveyteen positiivisesti, ehkäisee masennusta ja stressiä.
5. Kävelet oikein
Tuntuvatko nilkat jäykiltä kävellessä tai jumittaako askel? Kova alusta ja asfaltti korostavat mahdollisia askelvirheitä. Epätasaisessa maastossa askel rullaa sensijaan oikein. Jalkojen ja nilkkojen lihakset vahvistuvat. Nivelet kiittävät, sillä joustava alusta pehmentää askelta. Lihastasapaino ja liikehallinta kehittyvät automaattisesti.
Muista sauvat!
Yläkroppa on melko staattinen kävellessä, mutta sauvoilla saat siihen lisää liikettä. Tahtia ja askellusta muuttamalla kävely kääntyy tehokkaaksi treeniksi. Ylipainoisilla ja ikääntyneillä sauvojen tuki keventää niveliin kohdistuvaa kuormitusta ja auttaa tasapainon säilyttämisessä.
Asiantuntija: fysioterapeutti Taisto Tienhaara, Terveystalo.
Lähteet: Harvard Medical School/Harvard Health Publishing, International Journal for Environmental Research and Public Health.