Ero opettaa kohtaamaan kielteiset tunteet - Ota opit vastaan!
Hyvinvointi
Ero opettaa kohtaamaan kielteiset tunteet - Ota opit vastaan!
Ero opettaa paljon, mutta se on raskas elämän korkeakoulu, pariterapeutti Marjo Ehn sanoo.
Teksti

Kuvat

6.12.2018
 |
Kauneus ja Terveys

Ero opettaa, mutta sen koulun penkillä menee useampia vuosia kuin etukäteen juuri kukaan osaa kuvitella. Ero on matka, johon mahtuu monenlaisia tunteita ja kokemuksia.

Ero opettaa yksin olemisen taidon. Jos eron aikana, tai heti sen jälkeen, ei ole ehtinyt kehittyä uutta suhdetta, se on monelle tilanne, jossa joutuu kohtaamaan oman yksinäisyytensä. Se kokemus voi olla pelottava ja epätodellinen. Kun ei kukaan ei odota eikä ole kohta tulossa, yksin oleminen voi olla uusi ja vieras kokemus.

Ero opettaa itsenäisyyttä

Moni itsenäistyy vasta yksin jäätyään ja oppii kantamaan vastuun omasta elämästään. Aikuisen itsenäisyys ja erillisyys toteutuvat, kun vierellä ei ole ketään johon nojata.

Ero opettaa, ja usein pakottaa, seisomaan omilla jaloillaan ja turvautumaan itseen. Ihminen on itselle se matkakumppani, joka kulkee mukana loppuun asti. Joskus tie itsen rakastamiseen tapahtuu vasta erossa, vaikka se, eikä itsenäistyminenkään, edellytä eroa.

Moni tuntee erohäpeää

Häpeän voi nostaa se, että uusi elämä ei lähdekään eron jälkeen lentoon. Häpeän voi nostaa parittomuus. Häpeän voi nostaa pelko siitä, että on tehnyt vääriä elämänvalintoja.

Ero opettaa ymmärtämään mennyttä

Parhaita oppeja erossa on ymmärrys oman elämänhistorian vaikutuksista parisuhteisiin. Oman elämän lähtökohtien tunteminen ja oman osuuden ymmärtäminen myös erossa lisää merkittävästi itsetuntemusta. Parisuhteessa pärjätäkseen itsetuntemuksesta ei voi tinkiä.

Ero voi opettaa tuntemaan itseä paremmin. Yksin on paremmin aikaa miettiä itseä kuin parisuhteessa. Kun elämä eron jälkeen riisutaan joskus lähes alkutekijöihin, tulee tilaa miettiä arvoja ja sitä, millaista elämää haluaa elää.

Ero voi vahvistaa vanhemmuutta

Moni oppii, että lapset pitävät arjessa kiinni ja luovat merkitystä elämään. Yksin lapsista huolehtiminen voi tuntua vähemmän uuvuttavalta, kun tajuaa, että kaikki elämän peruspilarit eivät kaatuneetkaan eron myötä.

Monen eronneen vanhemmuus vahvistuu erossa, kun on lupa ja tilaa toteuttaa vanhemmuutta omalla tavalla ilman toisen vanhemman puuttumista tilanteisiin.

Ero opettaa katumista

Ero opettaa katumisen tunteen kohtaamista. Katumisen tunteet kuuluvat eron vaiheisiin. Kannattaa kirjata eron vaiheita ja tunteita ylös. Muistiinpanoja selailemalla voi myöhemmin palauttaa mieleen eron syyt ja sen, että tilanne oli todellinen eropäätöksen aikana.

Ero opettaa kohtaamaan ikäviä tunteita, jotka kaikki kuuluvat elämään. Ikävä tunne menee aina lopulta ohi. Senkin oppii. Aika kultaa muistot.

Ero voi opettaa hakemaan apua

Se voi opettaa paitsi hakemaan myös ottamaan vastaan apua. Vasta pohjalla moni oppii arvostamaan itseä ja haluaa tehdä töitä itsensä eteen.

Erossa oppii sen, että elämä on luopumista. Erossa luovutaan paljosta muustakin, kuin vain kumppanista. Erossa menetetään muun muassa ihmissuhteita, rahaa ja yhteiset tulevaisuuden haaveet. Erosta voi oppia sen, että luopumisen antaa tilaa uudelle. Elämä antaa myös takaisin.

Ero voi opettaa pitämään yksin elämisestä ja arvostamaan sitä. Oma talous on monelle eronneelle uusi vapaus. Saa tehdä, mitä haluaa eikä keneltäkään tarvitse kysyä.

Ero ei ole tuomio

Kaiken menettäminen voi opettaa luottamaan tulevaisuuteen ja olemaan auki uudelle. Ero ei ole kenellekään tuomio ikuisesta yksin jäämisestä.

Ero opettaa parhaimmillaan sen, ettei elämän korkeakoulusta valmistusta. Sen penkillä vietetään koko elämä.

Kirjoittaja Marjo Ehn on pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi ja pappi. Hän kirjoittaa parisuhteesta ja eroon liittyvistä aiheista. “Työssäni pariterapeuttina autan ihmisiä selviämään ongelmistaan parisuhteissa ja eroissa. Vaikka työni on isosti parisuhteiden varjopuolissa, olen säilyttänyt vahvan uskoni parisuhteeseen. Monet selviävät parisuhteiden ongelmista.”
Kommentoi +