
Eeva-podcast Kahdeksan oppituntia rohkeudesta sukeltaa suoraan syvään päähän. Päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki on kutsunut studioon kahdeksan julkisuudesta tuttua ihmistä, joiden on ollut pakko oppia rohkeiksi. Kukin lähestyy rohkeutta itse valitsemansa tarinan ja oman persoonansa kautta.
”Rohkeus on yksi Eevan arvoista. Halusin etsiä siihen uusia näkökulmia, ja teema synnytti valtavasti innostusta. Vierailla on yllättäviä, koskettavia ja hauskoja tarinoita siitä, mitä rohkeus heidän elämässään on”, Mari Paalosalo-Jussinmäki sanoo.
Rohkeudesta tuli podcastin teon aikana erityisen ajankohtainen teema, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sodan vaikutukset tuntuvat suomalaistenkin mielissä.
Kahdeksan oppituntia rohkeudesta -podcastin ensimmäisen jakson vieraana on muusikko Samu Haber, toisen Lenita Airisto, kolmannen Matleena Kuusniemi, neljännen Marja Aarnipuro, viidennen Kati Outinen, kuudennen Johanna Vehkoo, seitsemännen Sanna Stellan ja kahdeksannen Marko Björs.
Podcastia ovat Paalosalo-Jussinmäen lisäksi tehneet tuottaja Sami Kuusela, taustatoimittaja Katri Koskinen ja äänisuunnittelija Panu Pentikäinen, Pulu Studio.
Kuuntele Eevan 8 oppituntia rohkeudesta Spotifyssa! Löydät sen myös Google Podcasteista ja muista yleisimmistä podcast-palveluista.
Jakso 8: Marko Björs ja lukkiutuneen miehen rohkeus
Koskaan ei ole liian myöhäistä olla rohkea, sanoo ratsastusvalmentaja Marko Björs. Hän teki yhden elämänsä rohkeimmista teoista, kun päätti osallistua tosi-tv-ohjelmaan Marko Björs ja rakkauden seikkailu. Siinä yksityiselämästään aina vaiennut mies etsii kumppania.
Lapsuuden traumaattiset kokemukset tekivät Markosta lukossa olevan miehen.
”Kuvausten jälkeen minulla oli sellainen olo, että kukaan ei enää voi satuttaa minua. Mulla oli sellainen olo, että olen vahva, koska olin niin avoin. Tuntui kuin olisin voinut kävellä ilmassa eikä mikään pelottanut.”
Eeva-podcastissa Marko Björs kertoo elämänsä muista rohkeista teoista, ohjelman aiheuttamasta koskettavasta palautevyörystä ja siitä, miten hänellä joskus oli itsetuhoisiakin ajatuksia.
Kuuntele Marko Björsin tarina rohkeudesta Spotifyssa!
Jakso 7: Sanna Stellan ja pelosta versova rohkeus
Kun näyttelijä Sanna Stellan aikoinaan tuli raskaaksi, hän pelkäsi synnyttämistä. Niin tekee käytännössä jokainen: synnytys on suuri tuntematon ja tarinat siitä täynnä verta, kipua ja pelkoa. Sanna Stellan päätti kuitenkin mennä pelkoaan päin ja synnyttää luomuna, ilman kivunlievitystä.
”En pidä itseäni rohkeana. Tekoni kulkevat käsi kädessä suuren pelon kanssa, ja se pelko elämättömän elämän pelko.”
Pelko vahvistui, kun Sannan hyvä ystävä kuoli.
”Sen jälkeen tajuaa elämän rajallisuuden. Mietin kuolemaa joka ikinen päivä, että olenko elänyt arvojeni mukaisesti. Olenko elänyt täysillä? Mitä se nyt sitten tarkoittaakin, välillä täysillä pötköttelyä.”
Kuuntele Sanna Stellanin tarina rohkeudesta Spotifyssa!
Jakso 6: Johanna Vehkoo ja häpeän kukistamisen rohkeus
Toimittaja Johanna Vehkoo vapautettiin keväällä kunnianloukkaussyytteestä viiden vuoden oikeustaistelun jälkeen. Oikeusjuttu laukaisi masennuksen ja vei työkyvyn, mutta jotenkin Johanna jaksoi. Hän sanoo, ettei halunnut elää yhteiskunnassa, jossa natsia ei saa sanoa natsiksi.
”Kyllähän siinä välillä tuli aika voimaton olo, että tässä on minä vastaan järjestelmä”, hän sanoo.
”Aloin piilotella itseäni enkä enää uskaltanut käyttää sananvapauttani.”
Oikeusjuttu ei silti ole Johanna Vehkoon mielestä rohkeinta, mitä hän on tehnyt. Eeva-podcastissa 8 oppituntia rohkeudesta hän kertoo, mikä on.
Kuuntele Johanna Vehkoon tarina rohkeudesta Spotifyssa!
Jakso 5: Kati Outinen ja tuntemattomaan hyppääjän rohkeus
Jos irtisanoutuu vakituisesta työstä ilman tietoa seuraavasta, on rohkea. Näyttelijä ja ohjaaja Kati Outinen on tehnyt sen useita kertoja, ja tietää, että ensimmäinen kerta on vaikein. Rohkeudesta hänellä on Eeva-lehden podcastissa paljon sanottavaa ja useita tarinoita.
”Entistä enemmän olen sitä mieltä, että kaikki järjestyy. Nuorempana ajattelin, että se järjestyminen on jotain, minkä muut määrittävät, mutta nyt määritän sitä itse. Silloin avaa itsensä mahdollisuuksille, joita ei olisi ymmärtänyt olevankaan.”
Kuuntele Kati Outisen tarina rohkeudesta Spotifyssa!
Jakso 4: Marja Aarnipuro ja sairauden karaisema rohkeus
Kun kirjailija ja päätoimittaja Marja Aarnipuro oli 49-vuotias, hän sairastui rintasyöpään. Silloin hän pelkäsi: kuolemaa, kipua, lapsille kertomista. Lopulta syöpä teki Marjasta kirjailijan, ja siihen liittyy hänen Eeva-podcastiin tuomansa tarina rohkeudesta. ”Nykyään jos haluan tehdä jotain, teen sen kyselemättä keneltäkään.”
Kuuntele Marja Aarnipuron tarina rohkeudesta Spotifyssa!
Jakso 3: Matleena Kuusniemi ja epäoikeudenmukaisuudesta syttyvä rohkeus
Näyttelijä Matleena Kuusniemen rohkeus tuli kaikille suomalaisille selväksi, kun hän muutama vuosi sitten kertoi ohjaaja Aku Louhimiehen kohdelleen häntä epäoikeudenmukaisesti kuvauksissa. Hänestä tuli rohkea kuitenkin jo paljon ennen sitä.
Tässä Eeva-lehden podcastin jaksossa hän kertoo yllättävän tarinan rohkeudesta ja paljastaa, mitä pelkää. ”Minun on ollut aina helpompi puolustaa muita. Minun ylitseni on voinut kävellä, olen alistunut. Olen opetellut vasta aikuisena löytämään rajani.”
Kuuntele Matleena Kuusniemen tarina rohkeudesta Spotifyssa!
Jakso 2: Lenita Airisto ja sodan keskelle syntyneen rohkeus
Räväkät lausunnot, hurjat kärjistykset ja suututtavat väitteet ovat Lenita Airiston tavaramerkki. Kohua hän aiheutti tänäkin keväänä syyttämällä uudessaan kirjassaan Spede Pasasesta seksuaalisesta ahdistelusta. Tietokirjailija, diplomiekonomi ja yrittäjä on kuitenkin paljon muutakin kuin tiukat sanat.
Eeva-podcastin toisessa jaksossa Lenita kertoo siitä, mistä hänen rohkeutensa on syntynyt ja mihin kaikkialle se on hänet vienyt. ”Rohkeus on asenne. Ei voi olla rohkea yhdessä asiassa ja pelkuri toisessa.”
Kuuntele Lenita Airiston tarina rohkeudesta Spotifyssa!
Jakso 1: Samu Haber ja nuoren miehen rohkeus
Muusikko Samu Haber on uudessa vaiheessa. Hän päätti hajottaa Sunrise Avenuen, vaikka bändi oli suosionsa huipulla, ja nyt hän kirjoittaa biisejä suomeksi ja opettelee elämää kotona Suomessa. Podcastiin Haber valitsi kuitenkin toisen tarinan rohkeudesta. Se kertoo pojasta, jonka elämässä ei ollut suuntaa, vain halu menestyä tavalla tai toisella. ”Valitsin tarinan, joka teki minusta minut.”