Johanna Vehkoo: ”Oikeusjuttu laukaisi masennuksen ja vei työkykyni täysin” – kuuntele Eevan Kahdeksan oppituntia rohkeudesta -podcast
Ihmiset
Johanna Vehkoo: ”Oikeusjuttu laukaisi masennuksen ja vei työkykyni täysin” – kuuntele Eevan Kahdeksan oppituntia rohkeudesta -podcast
Johanna Vehkoo vapautettiin kunnianloukkaussyytteestä viiden vuoden oikeustaistelun jälkeen. ”Kyllähän siinä välillä tuli aika voimaton olo, että tässä on minä vastaan järjestelmä.” Kuuntele Johanna Vehkoon tarina rohkeudesta Eeva Kahdeksan oppituntia rohkeudesta -podcastista.
Teksti

Kuvat

6.5.2022
 |
Eeva

Kuinka mennä pelkoa päin? Jokaisen Eevan Kahdeksan oppituntia rohkeudesta -podcast-jakson vieraana on ihminen, joka on oppinut olemaan rohkea.

Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo vapautettiin keväällä 2022 kunnianloukkaussyytteestä viiden vuoden oikeustaistelun jälkeen. Kaikki alkoi, kun hän nimitti äärioikeistolaista oululaista poliitikkoa natsipelleksi omassa Facebook-päivityksessään.

Vehkoo oli kokenut kivuliaan keskenmenon ja joutui perumaan kirjatapahtumaan osallistumisensa. Etukäteen Vehkoo oli kuullut, että tilaisuuteen olisi tulossa tunnettuja häiriköitä videoimaan tapahtumaa ja häiriköimään kirjakauppatilaisuutta. Vehkoo kirjoitti päivityksen, jossa kertoi peruneensa saapumisensa. "Vähän asiaa suomalaisista natsipelleistä", alkoi päivitys.

Tieto rikossyytteestä tavoitti Vehkoon, kun Facebook-päivityksestä oli kulunut peräti kaksi vuotta.

”Ajattelin, että eihän kukaan järjissään oleva ihminen voi tuomita minua kunnianloukkauksesta, johon edes asianomistaja ei itse usko. Mutta toisinpa kävi.”

Viisi pitkää vuotta kestänyt oikeusjuttu laukaisi Johanna Vehkoossa masennuksen ja vei työkyvyn täysin.

”Olin pitkiä aikoja täysin toimintakyvytön: masennuin, minulla oli merkittäviä uni- ja keskittymisvaikeuksia. En pystynyt kirjoittamaan.”

”Aloin piilotella itseäni enkä enää uskaltanut käyttää sananvapauttani.”

Oikeusjuttu ei silti ole Johanna Vehkoon mielestä rohkeinta, mitä hän on tehnyt. Eeva-podcastissa 8 oppituntia rohkeudesta hän kertoo, mikä on.

Kuuntele Johanna Vehkoon tarina rohkeudesta Eeva-lehden podcastista:

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Johanna Vehkoo sai vastikään toukokuun 2. päivä lehdistön- ja sananvapauden edistämistä ajavan Kansainvälinen lehdistöinstituutin (IPI) Suomen ryhmän sananvapauspalkinnon. Sananvapauspalkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan laajasti edistänyt muun muassa sanan- ja lehdistönvapauden toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kirjassaan Oikeusjuttu Johanna Vehkoo kertoo avoimesti hätkähdyttävän tarinansa kunnianloukkausoikeudenkäynnistä. Sen kirjoittaminen tuntui rohkealta.

"Nyt ajattelen, että kun olen kertonut tarinani kaikkine keskenmenoineen, kaikkine täysin absurdeine oikeudenkäyntineen ja kaikkine mielenterveysongelmineni, siitä seurasi se, että minua ei hävetä enää pätkääkään."

Johanna Vehkoo kokee, että rohkeus nousee usein esiin tilanteissa, jossa edessä on vain huonoja vaihtoehtoja – ja sitten niistä vaihtoehdoista pitää valita se, jonka kanssa voi elää.

”En voinut elää vaihtoehdon kanssa, että meille jäisi voimaan oikeudenpäätös, jonka mukaan natsia ei voisi sanoa natsiksi ja rasistia ei voisi sanoa rasistiksi. Se rajoittaisi meidän kaikkien sananvapauttamme.”

Kuuntele Johanna Vehkoon haastattelu Spotifyssa:

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kuuntele kaikki Eevan Kahdeksan oppituntia rohkeudesta -podcast-jaksot:

Kahdeksan oppituntia rohkeudesta Eeva-podcastia toimittaa ja juontaa Eevan päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki.

Eeva-podcast

Löydät Eevan 8 oppituntia rohkeudesta myös Google Podcasteista ja muista yleisimmistä podcast-palveluista. Podcastia ovat Mari Paalosalo-Jussinmäen lisäksi tehneet tuottaja Sami Kuusela, taustatoimittaja Katri Koskinen ja äänisuunnittelija Panu Pentikäinen, Pulu Studio.

Kommentoi +