Selluliitti on ihonalaista rasvaa, joka kertyy sidekudoksen väleihin. Nämä sidekudoksen muodostamat rasvasolut ovat naisilla erimuotoisia ja suurempia kuin miehillä. Siksi selluliittiä on enemmän naisilla kuin miehillä.
Selluliitti on yleistä ja perinnöllistä, mutta siitä ei ole haittaa. Selluliitistä ei tarvitse erikseen pyrkiä eroon, jos ei halua.
Selluliittia on yhdeksällä naisella kymmenestä. Estrogeenin ansiosta 80–90 prosentilla naisista on selluliittikudosta. Naissukuhormonista johtuen selluliitti lisääntyy herkästi puberteetin, raskauden ja hormonivalmisteiden käytön seurauksena.
Useimmiten selluliitista kärsivällä paino on normaali tai hieman kohonnut, mutta myös hoikilla esiintyy selluliittia. Naisilla rasva kertyy helpoiten reisiin, käsivarsiin, takapuoleen, vyötärölle ja lantiolle. Siellä rasvalokerot ovat suurempia ja rasva-aineenvaihdunta hitaampaa.
Selluliitti syntyy soluaineenvaihdunnan häiriötilasta. Selluliitissa rasvasolut muodostavat rykelmiä, joita ympäröi säikeinen sidekudos. Suurentuneet rasvasolut painavat veri- ja lymfasuonia, jolloin verenkierto ja imunestekierto häiriintyvät, mikä heikentää solujen aineenvaihduntaa ja hapensaantia. Kudokseen kertyy rasvan ohella nestettä ja kuona-aineita.
Mitä pidemmälle selluliitti on edennyt, sitä suurempia rykelmiä rasvasolut muodostavat ja sitä muhkuraisempaa iho on. Rasvakudoksen huonon aineenvaihdunnan vuoksi selluliitista on vaikea päästä eroon.
Osa selluliitin aiheuttajista ovat elämäntapatekijöitä. Näitä ovat muun muassa ruoansulatusongelmat, vääränlainen tai liiallinen ravinto, tupakan ja alkoholin runsas käyttö, stressi sekä laskimoverenkierron ja imunestekierron häiriöt, joiden taustalla on liikunnan vähäisyys, ryhtivirheet, puristava vaatetus tai huono ergonomia.
Selluliitti on myös samanniminen sairaus, mutta siinä on kyse vakavasta ihonalaisesta tulehduksesta.
Joskus myös kosmeettinen selluliitti voi kehkeytyä kivuliaaksi. Silloin rasvalokeroiden turvotus jarruttaa veren ja imunesteen kiertoa niin, että selluliitti-ihosta tulee harmahtavaa ja syntyy nesteturvotusta. Ylimääräinen neste saattaa aiheuttaa pingotusta ja ihon arkuutta.