Kuiva­harjaus, hieronta, gua sha... Pääseekö selluliitista millään eroon?
Kauneus
Kuiva­harjaus, hieronta, gua sha... Pääseekö selluliitista millään eroon?
Appelsiini-ihoa voi silottaa kotikylppärissä, laitehoidoissa ja kirurgin vastaanotolla. Konstit vievät aikaa ja rahaa, mutta onko niistä apua?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 12.2.2021
Kauneus ja Terveys

Voiteita, kuiva­harjausta, dieettejä, kuntokuureja, gua sha -kampausta ja kuiva­kuppausta. Selluliitin ­hoitoon on monenlaisia kotikonsteja, mutta tepsivätkö ne oikeasti?

– Kyllä ja ei. Tietyntyyppiseen selluliittiin ne voivat tehota mutta eivät aina, plastiikka­kirurgi Heikki Kupi sanoo.

Hän kehottaa aluksi selvittämään, minkä asteista selluliitti on.

Ensimmäisen asteen selluliitissa ihoon syntyy kennomaisia kuoppia sitä puristettaessa. Toisen asteen selluliitti erottuu seistessä mutta piiloutuu makuu­asennossa. Kolmannen asteen selluliitti on usein perinnöllistä ja näkyy sekä ­seistessä että maatessa.

Tähän haastavimpaan tyyppiin lasketaan myös ikääntymisen ja ihokudoksen löystymisen aiheuttama selluliitti.

Kotona tai hoitolassa

Kotikonstit ja laitehoidot voivat tehota Kupin mukaan ensimmäisen ja toisen asteen selluliittiin, kunhan hoito on jokapäiväistä.

Selluliitti on ihonalaista rasvakudosta. Muhkurainen pinta syntyy, kun rasva työntyy sidekudosta vasten. Selluliittivoiteet eivät sulata rasvaa, mutta Kupi ei pidä niitä turhina.

– Voiteet voivat häivyttää selluliitin erottumista. Ne vilkastuttavat pintaverenkiertoa, turvottavat ihon pintaa ja poistavat nestettä.

Kuiva­harjaus, hieronta, kuivakuppaus ja gua sha -kampailu taas tehostavat imunestejärjestelmää, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, mikä voi silottaa ihoa.

Kuivakuppaus perustuu alipaineessa syntyvään imuun, joka kiinteyttää sidekudosta ja avaa kehon viemäristönä toimivia lymfakanavia. Sama idea on gua shassa, jossa ihoa käsitellään hierontalastalla.

Kotihoidot vaativat aikaa ja sitoutumista, siksi laitehoidot houkuttavat. Nekin vaativat Kupin mukaan toistoja ja ylläpitoa, mutta tuloksia voi kenties saada kotihoitoja nopeammin.

– Radiofrekvenssillä, ultraäänellä ja infrapunalla tai näiden yhdistelmähoidolla pyritään vaikuttamaan ihonalaisen ­rasvakudoksen laatuun. Radiofrekvenssi perustuu infrapunahoidon lailla lämpövaikutukseen, joka parantaa verenkiertoa ja kuona-aineiden poistumista kudoksista.

Ultraääni taas hajottaa vartalon rasvakertymiä. Kupin mukaan LPG-hoidolla on saatu nopeita tuloksia.

– Siinä ihokudosta käsitellään alipaineella joko rullien avulla tai ilman. Neste poistuu kudoksesta ja lymfajärjestelmä tehostuu.

Tarjolla on myös kylmään perustuvia hoitoja kuten cryolipo. Siinä rasvasolut jäädytetään, jolloin ne kristallisoituvat ja kuoltuaan liukenevat kehosta. Kupin mukaan menetelmä sulattaa senttejä erityisesti vatsan ja reisien alueelta. Vakavasti ylipainoisille hoitoa ei suositella.

Menetelmien kertamaksut vaihtelevat kuudesta kympistä useisiin satasiin. Hinta määräytyy hoitosuunnitelman mukaan.

Rasvaimu ei sovi kaikille

Kolmannen asteen selluliittia on Kupin mukaan vaikea taikoa sileäksi.

– Kirurgisetkaan toimenpiteet eivät tahdo auttaa, rasvaimukin voi vain pahentaa tilannetta. Painonpudotusleikkauksen jälkeisistä toimenpiteistä, kuten reisien kiristämisestä, voi olla apua, mutta niin suureen operaatioon lähdetään harvoin.

Rasvaimua Kupi suosittelee lähinnä ensimmäisen asteen selluliitin hoitoon. Yhden alueen käsittely maksaa tuhannesta eurosta ylöspäin.

Ovatko kotikonstit ja laitekäsittelyt kolmannen asteen selluliitin hoidossa ajan- ja rahanhukkaa?

– Hoidoilla voi korkeintaan häivyttää selluliitin erottumista ihon pinnalla.

Kuinka ihonsa oppisi hyväksymään muhkuroineen päivineen?

– Selluliitti lisääntyy vanhemmiten mutta niin itsensä hyväksymisen taitokin.

Pikkubudjetin kotikonstit

1. Hyvästit hötölle.

Sokeri varastoituu rasvaksi, jota selluliitti on. Karsi siis ruokavaliosta sokerit ja prosessoidut ruoat, joissa on usein runsaasti selluliitin rakastamaa tyydyttynyttä rasvaa. Juo myös riittävästi vettä kuona-aineiden poistamiseksi.

2. Aktivoi aineenvaihdunta.­

Liikunta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa imunestekiertoa. Molemmat ovat täsmäaseita ­selluliitin ehkäisyssä.

3. Harjaa hampaista varpaisiin.

Kuivaharjaus on edullinen tapa tehostaa verenkiertoa. Ota tavaksi harjata iho vaikkapa hampaiden harjauksen yhteydessä. Myös kuorinta edistää ihosolujen uusiutumista ja poistaa kuollutta ihosolukkoa, joka korostaa selluliitin näkyvyyttä.

Kolmannen asteen selluliittia ei saa piiloon mutta sen kanssa voi oppia elämään.

Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.

Kommentoi +