Helli keuhkoja ja laula! 5 yllättävää syytä, miksi laulaminen tekee niin hyvää
Hyvinvointi
Helli keuhkoja ja laula! 5 yllättävää syytä, miksi laulaminen tekee niin hyvää
Irrota limaa, vähennä kipua ja terästä muistia. Anna musiikin viedä ja laula itsesi entistä terveemmäksi ja onnellisemmaksi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 28.1.2021
Kauneus ja Terveys

1. Se parantaa hengityselinten terveyttä

Laulaminen vahvistaa keuhkoja ja syventää hengitystä, jolloin veren happipitoisuus lisääntyy. Tästä hyötyvät etenkin astmaatikot. Brittitutkimuksen mukaan laulajat kuorsaavat muita vähemmän. Hyräily flunssassa voi auttaa irrottamaan limaa.

2. Se lievittää kipua ja stressiä

Keho ja mieli rentoutuvat, kun alat laulaa. Nopea sisäänhengitys ja hidas uloshengitys aktivoivat parasympaattista hermostoa, jolloin stressihormonit vähenevät ja mielihyvähormonit lisääntyvät. Myös verenpaine laskee ainakin lyhytaikaisesti.

3. Se voi tehdä hyvää sydämelle

Koko keho on mukana laulamisessa. Laulu kohentaa ryhtiä ja saattaa jopa helliä sydäntä, sillä sykevälivaihtelu voi parantua. Ääniongelmista kärsivien puhetyöläisten kannattaa kokeilla avuksi laulutunteja.

4. Se edistää muistia ja oppimista

Dementikoilla tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että laulaminen paransi keskittymiskykyä ja kognitiivisia taitoja. Laulussa voi kehittyä nopeasti. Kun harjoittelee ja oppii, saa itsevarmuutta. Se voi rohkaista opettelemaan muitakin asioita.

5. Se lisää onnellisuutta

Laulu tuntuu hyvältä! Se vapauttaa kehossa mielihyvähormoneja eli endorfiinejä. Porukassa laulun hyödyt kasvavat. Frankfurtin yliopiston tutkimuksen mukaan kuorolaulajien vastustuskyky oli muita parempi. Kuorolaulu lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, onnellisuutta ja voi jopa pidentää elin­ikää.

Juttua varten haastateltu laulunopettaja Kirsi Sipistä ja Kaisa Kelloniemeä, joilta on ilmestynyt Nuotin vierellä – rautalankaa laulamisesta (Aviador 2020). Lähteenä myös Berkeley Wellness ja Prevention.

Kommentoi +