
1. Se parantaa hengityselinten terveyttä
Laulaminen vahvistaa keuhkoja ja syventää hengitystä, jolloin veren happipitoisuus lisääntyy. Tästä hyötyvät etenkin astmaatikot. Brittitutkimuksen mukaan laulajat kuorsaavat muita vähemmän. Hyräily flunssassa voi auttaa irrottamaan limaa.
2. Se lievittää kipua ja stressiä
Keho ja mieli rentoutuvat, kun alat laulaa. Nopea sisäänhengitys ja hidas uloshengitys aktivoivat parasympaattista hermostoa, jolloin stressihormonit vähenevät ja mielihyvähormonit lisääntyvät. Myös verenpaine laskee ainakin lyhytaikaisesti.
3. Se voi tehdä hyvää sydämelle
Koko keho on mukana laulamisessa. Laulu kohentaa ryhtiä ja saattaa jopa helliä sydäntä, sillä sykevälivaihtelu voi parantua. Ääniongelmista kärsivien puhetyöläisten kannattaa kokeilla avuksi laulutunteja.
4. Se edistää muistia ja oppimista
Dementikoilla tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että laulaminen paransi keskittymiskykyä ja kognitiivisia taitoja. Laulussa voi kehittyä nopeasti. Kun harjoittelee ja oppii, saa itsevarmuutta. Se voi rohkaista opettelemaan muitakin asioita.
5. Se lisää onnellisuutta
Laulu tuntuu hyvältä! Se vapauttaa kehossa mielihyvähormoneja eli endorfiinejä. Porukassa laulun hyödyt kasvavat. Frankfurtin yliopiston tutkimuksen mukaan kuorolaulajien vastustuskyky oli muita parempi. Kuorolaulu lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, onnellisuutta ja voi jopa pidentää elinikää.
Juttua varten haastateltu laulunopettaja Kirsi Sipistä ja Kaisa Kelloniemeä, joilta on ilmestynyt Nuotin vierellä – rautalankaa laulamisesta (Aviador 2020). Lähteenä myös Berkeley Wellness ja Prevention.