Paranna tasapainoa, vahvista lihaksia! Viisi syytä kävellä paljain jaloin
Hyvinvointi
Paranna tasapainoa, vahvista lihaksia! Viisi syytä kävellä paljain jaloin
Anna kengillesi lomaa. Koko kroppasi kiittää, kun vapautat varpaasi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 19.8.2021
Kauneus ja Terveys

1. Se vahvistaa lihaksia

Kun kävelet hiekalla, pururadalla tai vaikka kalliolla paljain varpain, jalkaterän pikkulihakset joutuvat töihin. Kun jatkat kävelyä säännöllisesti, lihakset vahvistuvat vähitellen ja liikkumisasento muuttuu keholle lempeäksi. Nilkkavaivat vähenevät ja mahdolliset jalkojen virheasennot korjaantuvat.

2. Se parantaa tasapainoa

Kun jalkapohjasi ovat tukevasti maan pinnalla, pysyt hyvin tasapainossa. Kävely on vakaata ja kaatumisia tulee vähemmän kuin kenkäillessä. Lenkkarien hylkääminen ei tosin sovi, jos kärsit esimerkiksi kantapäävaiva plantaarifaskiitista tai diabetekseen liittyvästä tuntopuutoksesta.

3. Se voi vähentää kipuja

Paljasjalkakävely ja -juoksu saattavat kuormittaa kehoa vähemmän kuin perinteiset lenkkarilenkit, sillä kehon omat iskunvaimentimet ehkäisevät rasitusvammoja. Vahvistuvat nivelet, luut ja alaraajat voivat jopa auttaa torjumaan nivelrikkoa ja osteoporoosia.

4. Se kohentaa yleiskuntoa

Paljasjalkatreeni tekee hyvää vastustuskyvylle ja yleiskunnolle, kuten kaikki liikunta. Paljain varpain liikkuessa jalkapohjien iho vahvistuu, jalat hikoilevat vähemmän ja iho pysyy hyvässä kunnossa. Rakkoja tulee entistä vähemmän ja voit välttää jalkasilsan.

5. Se saattaa maadoittaa

Luonnossa samoilu vähentää stressiä. Alustavien tutkimusten mukaan paljain jaloin kävely tehostaa rauhoittavaa vaikutusta. Jalat saavat rentouttavaa hierontaa, mikä voi parantaa unta. Ja kun paljain jalkain asteluun pikkuhiljaa tottuu, se alkaa tuntua ihanalta.

Lähteet: Healthline, Nature, ScienceDirect, Scientific American ja Terveyskirjasto

Kommentoi +