
Terve aikuinen tarvitsee päivittäin 10 µg eli mikrogrammaa D-vitamiinia. Näin todetaan valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksessa. Monet lääkärit ovat kuitenkin sitä mieltä, että suositusarvo on liian matala. Miksi?
– Suositus ei ole paras mahdollinen luuston terveyden ja muiden sairauksien ehkäisyn kannalta, luuntiheysmittauksiin ja niiden tulkintaan perehtynyt yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall sanoo.
Ravitsemussuosituksen tavoitteena on, ettei väestötasolla synny D-vitamiinin puutostilaa. Sen ehkäisyä ajatellen 10 µg on valtaosalle riittävä määrä.
Luuston terveyden kannalta ihmisen optimaalinen D-vitamiinitaso on 75–120 nmol/l eli nanomoolia litrassa. Ravitsemussuositusta noudattamalla päästään keskimäärin 50 nanomooliin.
– Väestömittauksissa suomalaisten D-vitamiinitaso on ollut keskimäärin 60–70 nmol/l. Joillakin taso on ollut vain 30.
Luusto tarvitsee D-vitamiinia, koska se mahdollistaa terveydelle tärkeän kalsiumin imeytymisen. Molempien riittävä saanti ehkäisee tehokkaasti osteoporoosia. D-vitamiini tukee myös normaalia immuunipuolustusta.
– D-vitamiinia syömällä ei voi kuitenkaan ehkäistä flunssia kuten suurilla C-vitamiiniannoksilla, Rosenvall muistuttaa.
D-vitamiinin niukka saanti on yhdistetty muun muassa alttiuteen sairastua syöpiin, diabetekseen, verenpainetautiin, masennukseen ja ylähengitystieinfektioihin.
Syyskuussa julkaistun amerikkalaisen tutkimuksen mukaan veren matala D-vitamiinipitoisuus lisää riskiä sairastua koronavirusinfektioon ja todennäköisesti myös tehohoitoa vaativan koronainfektion vaaraa. Tutkimukseen osallistui 190 000 potilasta, joilla oli koronavirus.
On lähes mahdotonta saada ravinnosta tarpeeksi D-vitamiinia. Vain kalassa ja sienissä sitä on merkittäviä määriä.
Iho tuottaa D-vitamiinia auringon UV-säteiden avulla. Talvella auringonvalon puuttuessa 10 µg:n annos ei pysty pitämään veren D-vitamiinipitoisuutta vakaana, vaan se laskee.
Jos omasta tasosta ei ole tietoa, tai jos taso on alle 75 nmol/l, Rosenvall suosittaa ympärivuotista vitamiinilisää. Liikasaantia ei tarvitse pelätä kesälläkään, sillä iho ei tuota auringonpaisteessa D-vitamiinia, jos sitä ei tarvita.
Valtion ravitsemussuosituksen mukaan suurin turvallinen päivittäinen annos D-vitamiinia on 100 µg.
– Syömällä tämän määrän useimmat saavat riittävän annoksen myös luuston kannalta.
Puutostilasta kärsivät eniten vähän ulkona liikkuvat vanhukset ja ympäri vuoden peittäviin vaatteisiin pukeutuvat ihmiset, sillä he eivät saa D-vitamiinia auringosta. Ikääntyessä ihon kyky tuottaa D-vitamiinia heikkenee. Tumma iho tuottaa sitä vähemmän kuin vaalea.
– Alhainen D-vitamiinitaso ei ikävä kyllä oireile ennen kuin kyse on puutostilasta. Se aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa eli luun pehmentymää. Siihen voi liittyä luuston särkyä ja lihasheikkoutta tai -kouristuksia. Ne johtuvat veren matalasta kalkkipitoisuudesta, jota D-vitamiini säätelee. Osteomalasia voi johtaa luunmurtumiin.
D-vitamiinilisää ostaessa kannattaa valita tuote, jossa lukee D3 tai samaa asiaa tarkoittava kolekalsiferoli. Ihmisellä toimivaa D3-vitamiinia saadaan eläimistä ja jäkälästä. Vain kasviperäinen D2 toimii huonosti ihmisellä.
– D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. Siksi sitä ei tarvitse saada joka päivä vaan koko viikon annoksen voi ottaa kerralla. Kun ottaa lisän ruoan kanssa, se imeytyy elimistöön paremmin.
5 keinoa saada lisää D-vitamiinia
1. Oleile kesällä päivittäin auringossa kyynärvarret ja sääret paljaina 15–30 minuuttia. Älä käytä tällöin aurinkosuojavoiteita, koska ne estävät UVB-säteilyn pääsemisen iholle. Kesäisen D-vitamiinin varasto kestää kuukauden pari.
2. Nauti kalaa vähintään kahdesti viikossa. Eniten D-vitamiinia saa ankeriaasta ja nahkiaisesta. Myös siika, silakka, ahven, muikku ja lohi ovat hyviä lähteitä.
3. Juo D-vitaminoitua maitoa tai kasvimaitoa päivittäin ainakin puoli litraa ja käytä leivän päällä vitaminoituja rasvalevitteitä.
4. Syö sieniä. Niissä on kasviperäistä D2-vitamiinia. Suppilovahverot sisältävät sitä eniten. Myös kantarelleista ja kangasrouskuista saa D-vitamiinia.
5. Popsi muna päivässä. Yhdessä kananmunassa on noin 1,3 µg D-vitamiinia. Tuoreimman tiedon mukaan kananmunan päivittäiseen syöntiin ei liity sydänriskiä.
Hae apua
D-vitamiinitason saa selville verikokeella. Julkisen terveydenhuollon kautta mittaukseen voi olla vaikea päästä. Yksityispuolella se maksaa noin 50 euroa. Ennen mittausta ei kannata syödä runsaasti D-vitamiinia. Mittaukseen ei liioin kannata mennä heti aurinkoloman jälkeen tai keskellä kesää, koska silloin D-vitamiinitaso on tavallista korkeampi.
Asiantuntija: Yleislääketieteen erikoislääkäri, CDD Ari Rosenvall Ympyrätalo Mehiläisestä
Juttu on päivitetty 29.11.2021.