
Kello lähestyy yhdeksää illalla. Mieleen tulee työsähköposti, jonka voisi lähettää. Entä mikä oli se uusi Netflix-sarja, josta kaikki puhuvat? Eihän vielä malta mennä nukkumaan.
Seuraavana aamuna olo ei ole levännyt. Kello herätti syvän unen syövereistä, ja olo on tahmea ruokatunnille saakka. Eihän nykymaailmassa ole mahdollista saada täydellisiä yöunia koskaan!
Tarvitaan ymmärrystä unen – ei vaikeasta, vaan yllättävänkin yksinkertaisesta – luonteesta.
”Joidenkin mielestä unesta on jo puhuttu paljon, mutta minun näkökulmastani on raapaistu vain pintaa. Unen merkityksestä pitäisi puhua vieläkin enemmän”, sanoo unilääkäri Henri Tuomilehto.
”Unen merkityksen ymmärtäminen ei näy monilla arjen valinnoissa. Niinpä uni joutuu kilpailemaan ajasta toisarvoisten asioiden kanssa, ja jatkuvasta väsymyksestä tulee normaali olotila, johon tottuu.”
Tuomilehdon mukaan 80 prosentille ihmisistä hyvä ja levollinen yöuni on onneksi täysin omissa käsissä. Mikä siis auttaisi nukkumaan paremmin?
Arvostatko unta tarpeeksi?
Uni on maailman luonnollisimpia asioita. Sen ymmärtäminen – ja arvostaminen – auttaa jo pitkälle. Uni on Tuomilehdon mukaan puhdasta fysiologiaa, ei mitään mystistä.
”Uni on tärkein energian lähde ja kaiken kuormituksen vastavoima. Se kannattaa huomioida osana normaalia, terveellistä elämäntapaa. Siihen voi panostaa niin kuin syömiseen ja liikuntaan.”
Siten suurin osa univaikeuksista voitaisiin välttää. Ei ole noloa suunnitella nukkumista pitkin päivää.
”Pohjaa hyvälle unelle luodaan aamusta asti. Säännöllinen rytmi ja ruokavalio luovat unelle mahdollisuuden, vaikkei se aina toteutuisikaan.”
Askeleita voi ottaa vaikka menemällä puoli tuntia aiemmin sänkyyn, muistamalla liikunnan ja sopivan kevyen, mutta silti ravitsevan aterian illalla. Työn ja levon välille kannattaa luoda selvä ero. Miten päivä voisi olla vähemmän hektinen? Onko osa kiireestä vain tapa?
Vielä kymmenen vuotta sitten kiireellä ja nopeilla öillä oli statusarvoa, mutta nyt johtajien avautumiset työpäivien pituudesta ja vähäisestä nukkumisesta herättävät lähinnä sääliä. Nykyään ymmärretään, että uni vaikuttaa esimerkiksi oppimiseen.
”Töiden tekeminen hyvin myöhään on usein seurausta siitä, että ihminen on nukkunut liian vähän. Työpäivä on tehoton, joten sitä on pakko venyttää.”
Kannattaa tarkastella omaa päivää: mihin aika kuluu ja verottaako väsymys jaksamista? Helposti syntyy tapa tehdä asioita samalla tavalla, vaikkei se olisi hyväksi.
Yhden yön huono uni ei haittaa
Yhdellä yöllä ei ole merkitystä. Tuomilehto muistuttaa, että jokainen nukkuu välillä huonosti. Niin hänkin, vaikka hän satsaa öihin paljon. Se kuuluu elämään.
Vaikka unen laatua voi seurata älykelloilla ja -sormuksilla paremmin kuin koskaan ennen, pelkkä data ei kuitenkaan tee viisaammaksi. Eikä sen perusteella kannata heti huolestua.
”Välillä öisin valvottaa, mutta ei siitä kannata ottaa stressiä. Siihen voi luottaa, että päivästä selviää, jos paketti muuten on kasassa, on hyvä rytmi ja terveelliset elämäntavat. Yhden huonon yön voi paikata seuraavana.”
Tuomilehto suosittelee varomaan ”yhden aamun analyysiä”, koska sellainen luo ainoastaan stressiä. Ei kannata keskittyä yhteen huonosti nukuttuun yöhön.
”Yksi yö jää mieleen, vaikka ihminen olisi nukkunut edellisen kuukauden oikein hyvin.”
Pienet muutokset parantavat unta
Nopeat tulokset ovat uneen panostamisen paras puoli.
”Pientenkin muutosten vaikutukset tuntuvat paljon nopeammin kuin vaikkapa painonhallinnassa. Jo parin viikon tai kuukauden panostaminen uneen tuottaa selviä kokemuksia paremmasta olosta ja energisyydestä.”
”Kun huomaa, millainen on paras versio itsestään, muutoksia tekee mielellään. Hyvät tavat muuttuvat automaattisiksi ja parempi uni on palkinto siitä.”
Jos uneen panostamisen jälkeen saa oman olon tueksi hyviä lukuja esimerkiksi älykellon sykevälivaihtelusta, se voi innostaa pysyvämpään elämänmuutokseen.
”Näin voi helposti käydä, sillä uni on makea juttu. Kun voi hyvin ja olo on energinen, siitä on vaikea enää luopua.”
Elämässä tulee stressaavia aikoja ja ruuhkavuodet, joten unirutiineihin kannattaa satsata ennen niitä, jos mahdollista. Tuomilehto neuvoo keskittymään myönteiseen.
”Mieti, mitä kaikkea hyvää ja ihanaa uni tekee. Se jälkeen muutos käy helposti ellei ihan itsestään.”
Juttu on julkaistu Trendissä 3/23.