Älä tee yhtään mitään! Uusi hyvinvointitrendi huoltaa ylikuormittuneita aivoja
Hyvinvointi
Älä tee yhtään mitään! Uusi hyvinvointitrendi huoltaa ylikuormittuneita aivoja
Pelkkä oleminen on tätä nykyä muuttunut niin harvinaiseksi, että siitä on tullut uusi hyvinvointitrendi: niksen.
Teksti

Kuvat

24.8.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Muistatko hetkeä, jolloin vain olit ja annoit ajatuksen lentää? Varttia tai puolituntista, jolloin et samaan aikaan silmäillyt Instagramia tai Facebookia, suoratoistopalvelun uusinta dekkarisarjaa tai verkon uutisotsikoita? Niinpä. Pelkkä oleminen on harvinaista, ja siksi siitä onkin tullut uusin hyvinvointitrendi: niksen.

Niks on hollantia ja tarkoittaa ei mitään. Niksen on olemista ilman tarkoitusta tai päämäärää: koivunlehtien tuijottelua, puron solinan kuuntelua, käveleskelyä ilman maalia.

Niksenin hyödyistä on kirjoitettu viime aikoina paljon Hollannissa ja sen ulkopuolella. Kansainvälisistä medioista ilmiöön ovat tarttuneet niin Time, The New York Times, Flow Magazine kuin Ison-Britannian Voguekin.

”Silloinkin, kun emme tee mitään, aivomme käsittelevät tietoa ja voivat hyödyntää vapautuvaa lisäkapasiteettia ongelmanratkaisussa”, Rotterdamin yliopiston professori, sosiologi Ruut Veenhoven sanoi Time-lehdessä. Pelkkä oleminen huoltaa aivoja, luomiskykyä, jopa muistia.

KonMarissa on siivottava, hyggessa sisustettava. Koronakevät teki meistä multitaskaajia: etätyöntekijöitä, lähiopettajia, kokkeja. Niksenissä saa vain olla: voiko olla parempaa!

Opettele nikseniä

Pidä kännykkä taskussa kauppajonossa, ravintola-annosta odottaessasi, lääkärin odotusaulassa... Siedä tyhjiä hetkiä. Ne ovat niksen.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 8-9/2020.

Kommentoi +