
Kun annat itsellesi aikaa puutarhassa oleiluun, elvytät kehoa ja mieltä. Tässä viisi syytä, miksi kannattaa upottaa kädet multaan
1. Kohennat terveyttä
Puutarhanhoito altistaa ympäristön mikrobeille, jotka vahvistavat luontaista immuunipuolustusta. Tämä lievittää allergioita ja astmaa. Myös unen laatu paranee, sillä ulkoilu, raitis ilma ja auringonvalo ylläpitävät normaalia vuorokausirytmiä. Lisäksi auringon UV-säteily säätelee sopivasti verenpainetta. Yhdistettynä liikuntaan se vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kylväminen ja istuttaminen kehittävät koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Lapioiminen, kantaminen ja kyykkääminen käyvät toiminnallisesta voimaharjoittelusta.
2. Pidät painosi kurissa
Puutarhanhoitoa harrastavat ovat tutkitusti keskimääräisistä solakampia. Kasvien hoitaminen motivoi lisäämään kasvisten määrää myös ruokavaliossa. Puutarhanhoitoa harrastavat saavat ulkoilua ja liikuntaa terveyden kannalta riittävästi. Mielekkään tekemisen takia he ovat myös valmiita tekemään toisteista liikettä huomaamattaan.
3. Lievität stressiä
Luonnossa oleminen rentouttaa ja vaikuttaa myönteisesti mielialaan. Puutarhanhoidossa lumoava ympäristö vie mielen huomion pakottamatta. Arjen pulma voi ratketa itsestään kasvienhoidon parissa, kun tietoisesti suunnattu tarkkaavaisuus saa hetken levon. Tutkimuksissa on havaittu, että puutarhanhoito lisää myös aivojen kasvutekijöiden määrää. Tulehdusvälittäjäaineiden pitoisuudet elimistössä puolestaan laskevat, mikä voi vähentää kroonista stressiä. Puutarhahoito lievittää näin myös uupumusta, parantaa ongelmanratkaisukykyä ja lisää tarmokkuutta.
4. Tunnet itsesi tärkeäksi
Koska kasvit tarvitsevat huolenpitoa, puutarhanhoito lisää merkityksellisyyden tunnetta. Monimutkaisessa maailmassa pienen paikan muokkaaminen paremmaksi lisää elämänhallinnan tunnetta ja luo elämään jatkuvuutta. Onnistuessaan kasvien hoitaminen lisää myös pystyvyyden tunnetta. Puutarhanhoitoa käytetään fyysisenä sekä henkisenä kuntoutusmuotona hoiva-aloilla ja myös esimerkiksi vankiloissa.
5. Olet hyvää seuraa
Puutarhanhoitoa harrastavat ovat tutkitusti keskivertoa onnellisempia ja tyytyväisempiä. Puutarhanhoitajat suvaitsevat enemmän ja suhtautuvat muihin myönteisemmin. Luontoympäristöllä itsellään on positiivisia vaikutuksia ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.
Puutarhanhoitoa ja kaupunginosien vihreytysprojekteja on käytetty menestyksekkäästi heikompiosaisten alueiden ja sosioekonomisten erojen lieventämiseen. Luonnon ympäristössä yhdessä tekeminen ovat yhteisöllisyyden kasvualustoja myös vaikkapa taloyhtiön pihassa. Puutarhanhoito on tasa-arvoinen ja vuorovaikutuksellinen harrastus, jolla vaikutetaan kohentavasti myös ympäristöön.
Vinkki: Lisää luontoa ympäristöösi!
1. Mene ulos ja päästä aistisi vapaaksi. Sulje silmät ja havaitse tuoksut, äänet, hajut, lämpötila ja tunne iholla.
2. Hoida kasveja. Jopa 10 minuuttia riittää puutarhanhoidossa hyvinvointivaikutuksille.
3. Osta kotiin, työpisteelle tai sängyn viereen kukkia. Pienikin luonnon lisääminen ympäristöön tuo esteettisyyttä, mikä elvyttää ja rentouttaa.
Tiesitkö?
Puutarhanhoito on maailman yleisin harrastus. Sitä harrastetaan kaikissa sosiaaliluokissa, sukupuolissa ja ikäryhmissä. Harrastusta voi jatkaa pitkälle vanhuuteen, vaikka toimintakyky heikkenisi. Yksikin kasvi ikkunalaudalla riittää puutarhaksi.
Asiantuntija: Erja Rappe, vanhempi tutkija/Ikäinstituutti ja puutarhatieteen dosentti/Helsingin yliopisto.
Juttu on ilmestynyt Kauneus & Terveys -lehdessä 7/2019.