Treenaatko liian kovaa? Näin kuukautisten loppuminen vaikuttaa kehoosi
Hyvinvointi
Treenaatko liian kovaa? Näin kuukautisten loppuminen vaikuttaa kehoosi
Rankka ja vaativa harjoittelu voi vaikuttaa naisen hormonitoimintaan. Kuukautisten loppuminen ei ole pikkujuttu. Se voi heikentää luustoa ja vaikuttaa hedelmällisyyteen myöhemminkin.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 20.6.2018
Kauneus ja Terveys

Miksi kuukautiset jäävät pois, jos treenaa liikaa?

Suurin syy on, että nainen saa liian vähän energiaa suhteessa kulutuk­seensa. Silloin keho ­säästää elintoiminnoissa, jotka eivät ole välttämättömiä henkiin­jäämisen kannalta.

Kovan treenin ja vähäisen ravinnon yhdistelmä vaikuttaa hormoni­toimintaan, jolloin kuukautiset saattavat loppua kokonaan.

Urheilun aiheuttama fyysinen rasitus voi aiheuttaa keholle stressiä, joka kohdistuu ensisijaisesti aivojen hypotalamukseen ja aivolisäkkeeseen. Sen seurauksena gonado­tropiineja vapauttavan hormonin eritys häiriintyy.

Naishormonien pitoisuuden väheneminen häiritsee kuukautiskiertoa.

Mistä tietää, että harjoittelee liikaa?

Urheilullinen elämäntapa on hyväksi, ei vaaraksi. Sopiva harjoitus­määrä on yksilöllinen ja riippuu siitä, millainen urheilutausta ihmisellä on. Pelkkä treenin määrä aiheuttaa harvemmin häiriöitä, jos saa tarpeeksi energiaa.

Joskus liian kuormittava harjoittelu voi aiheuttaa ylirasitustilan ja stressin, joka vaikuttaa hormonitoimintaan. Ylikunnon oireet ovat moninaiset. Se voi aiheuttaa esimerkiksi rytmi­häiriöitä, lihassärkyä, väsymystä ja unettomuutta.

Sopivan harjoitusmäärän löytää, kun kuuntelee kehoaan. Jos treeniä ei jaksa ja nukkuu huonosti, liikuntaa on liikaa. Jos taas kuukautiskierto on normaali ja yleinen jaksaminen hyvä, voi treenata huoletta.

Lepopäivästä on hyötyä. Huonokuntoisempi voi tarvita useitakin lepopäiviä viikossa.

Missä lajeissa vaara on suurin?

Kuukautishäiriöt ovat yleisiä esteettisissä lajeissa, kuten baletissa. Ne ovat suhteellisen tavallisia myös kestävyyslajeissa, joissa treenataan paljon ja kulutus on suurta. Tällaisia ovat triathlon ja maratonjuoksu.

Uusi ilmiö ovat fitnessharrastajat, jotka noudattavat koko ajan tiukkaa ruokavaliota ja pyrkivät alhaiseen rasvaprosenttiin.

Huippu-urheilijoilla häiriöt ovat melko yleisiä lajista riippuen. Harrastelijoista tietoa ei ole. Moni salaa oireet, koska ei halua kuulla ohjeita syödä enemmän ja treenata vähemmän, jos omat tavoitteet ovat päinvastaiset.

Miten hormonitoiminnan saa tasapainoon?

Jos urheilee paljon ja kuukautiset loppuvat, kannattaa vähentää harjoittelua ja lisätä ruoasta saatavia kaloreita 10–15 prosentilla. Lisäksi on hyvä varmistaa, että saa kalsiumia 1500 mg päivässä.

Kuukautisten alkaminen uudelleen voi ­edellyttää 4–10 kilon painonnousua. Nyky­käsityksen mukaan normaalipainoisen on kuitenkin tärkeintä korjata energiavaje.

Jos nämä keinot eivät palauta ­kuukautisia puolessa vuodessa, kannattaa varata aika hormoni­häiriöihin erikoistuneelle gynekologille. Hän voi määrätä luuta suojaavan hormoni­lääkityksen.

Naisen luonnollisen kuukautiskierron käynnistyminen edellyttää aina ravinnon määrän lisäystä ja treenin vähentämistä. Mitään lääkettä hormonitoiminnan elvyttämiseen ei ole tällaisissa tilanteissa.

Vähentääkö liian kova treeni hedelmällisyyttä myöhemminkin?

Jos kuukautiset ovat poissa pitkään, tilanne saattaa olla hankala. Ei voi tietää, kenen hedelmällisyys korjautuu ja kenen ei. Jos häiriöt saadaan korjattua ennen kuin nainen on kolme­kymppinen, ongelmia ei yleensä tule.

Kuinka paljon pitää syödä?

Riittävä ravitsemus on kynnyskysymys hormonitoiminnan kannalta. Ravintoa pitäisi saada vähintään 30 kaloria per rasvaton painokilo. Sen voit laskea, kun tiedät painosi ja rasva­prosenttisi.

Liian vähäinen energiansaanti ei silti aina johda laihtumiseen, sillä keho säästää erilaisista toiminnoista, kuten aineenvaihduntaa säätelevästä hormonituotannosta.

Treenaavan naisen energiantarve riippuu koosta, lihasmassasta, perusaineenvaihdunnasta ja siitä, mikä laji on kyseessä. Ihmisten käsitys kovasta treenistä vaihtelee myös.

Netistä löytyy laskureita, joilla voi arvioida kulutusta. 160 senttiä pitkä ja 55 kiloa painava nainen voi kuluttaa 1,5 tunnin reippaalla juoksulenkillä jopa yli 900 kaloria.

Myös selvä alipaino ja alhainen rasva­prosentti altistavat kuukautishäiriöille. Rasva­prosentin olisi hyvä olla vähintään 16.

Mitä hormonihäiriöistä voi seurata?

Jos kuukautisia ei ole, lapsia ei voi tietenkään saada.

Jos hormonitasapaino häiriintyy pitkäksi ajaksi, luusto heikentyy. Siitä voi tulla osteoporoosia ja rasitusmurtumia. Luuntiheys ei palaudu täysin normaaliksi, vaikka kuukautiset palaisivat.

Jos nainen on alipainoinen ja kärsii hormonihäiriöistä parikymppisenä, hänelle voi tulla vaihdevuodet tavanomaista aiemmin. Kovasta urheilusta voi seurata yli­rasitusoireita, kuten rasitusvammoja, unihäiriöitä ja masennusta.

Onko ehkäisypillereistä hyötyä treenaavalle naiselle?

Yhdistelmäehkäisypillereiden estro­geeni saattaa suojata luustoa haurastumiselta, mutta pillerit eivät korvaa normaalia hormonitoimintaa.

E-pillereiden käyttäjällä ei ole normaalia kuukautisvuotoa, vaan liuskojen välissä tulee tyhjennysvuoto. Jos käyttää e-pillereitä, on vaara, ettei hormonitoiminnan muutoksia huomaa. Vasta kun lopettaa pillerit, saattaa paljastua, ettei kuukautisia tulekaan.

E-pillereistä ei ole hyötyä treenissä kehittymisen kannalta. Ne ovat toki hyödylliset raskauden ehkäisyssä. Niillä voi myös rytmittää kiertoa.

Miten kuukautiset vaikuttavat suorituskykyyn liikunnassa?

Parhaimmillaan suorituskyky on ovulaation tai kuukautisten loppumisen jälkeen. Huonoimmillaan se on juuri ennen kuukautisia. Harva kuitenkaan valitsee otollista hetkeä treenata kierron mukaan.

Jutun asiantuntijat: liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund/Aava ja naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Sari Ahonkallio/Terveystalo

Lähde: laskurini.fi

Kommentoi +