
1. Usko ja kuuntele väkivallan kokijaa
Jos epäilet läheisen kohtaavan väkivaltaa, voit ottaa asian puheeksi. Mieti kuitenkin, minkälaisessa tilanteessa teet sen. Älä missään tapauksessa kysy väkivallasta oletetun väkivallantekijän läsnä ollessa. Valitse rauhallinen hetki, jolloin olette läheisesi kanssa kahden kesken.
Väkivallasta on usein todella vaikea puhua. Siksi suora kysymys “Lyödäänkö sinua?” saattaa pelästyttää. Hyvä lause on: “Olen huolissani sinusta.” Usein väkivallan kokija on helpottunut, kun joku välittää hänestä. Kuuntelu ja läsnäolo voivat tehdä avun ja tuen vastaanottamisen hänelle jatkossa helpommaksi.
2. Tunnista väkivallan merkit
Yleisin väkivallan muoto on henkinen väkivalta, ja se on aina fyysisen väkivallan taustalla. Henkinen väkivalta on esimerkiksi vähättelyä, elämän ja vapauden rajoittamista ja toisen alistamista.
Näkyviä ruhjeita ei usein ole tai ne ovat paikoissa, jotka vaatteet peittävät.
Tavallisesta riidasta henkisen väkivallan erottaa se, että väkivaltaiset riidat ovat yksipuolisia. Toisella on tilanteesta yliote. Hän esimerkiksi riehuu ja syyllistää ja toinen pyytelee anteeksi eikä saa ilmaista suuttumustaan.
3. Havaitse muutokset persoonassa
Väkivalta näkyy sen kokijan käytöksessä. Hän saattaa esimerkiksi perua sovittuja tapaamisia eikä pääsekään enää yhteisiin illanviettoihin. Tai jos pääsee, hän saattaa viestitellä ja soitella kumppaninsa kanssa koko ajan. Väkivallantekijä pitää kumppania tilivelvollisena menoistaan ja haluaa pitää silmällä, mitä hän tekee ja missä hän on. Hän voi myös erottaa kumppaninsa tämän perheestä ja ystävistä.
Usein väkivallan kokijan persoona muuttuu. Hän saattaa olla varuillaan ja huolissaan siitä, mitä kumppani ajattelee. Itsetunto heikkenee. Ennen ulospäin suuntautunut ihminen onkin äkkiä vetäytyvä. Kumppanin seurassa hänen käytöksensä voi olla tavallisesta poikkeavaa. Hän voi esimerkiksi olla pelokas ja vaieta, kun kumppani haukkuu tai vähättelee häntä.
4. Tarjoa apua mutta varaudu puolustusreaktioon
Jos ihminen ei ole valmis myöntämään väkivaltaa, hän saattaa puolustella kumppaniaan. Kannattaa siis välttää väkivaltaisen kumppanin haukkumista. Yhtä huono strategia on syyllistää väkivallan kokijaa siitä, ettei hän ole lähtenyt suhteesta. Väkivalta on vallankäyttöä, ja se herättää voimakasta pelkoa, mikä saattaa estää uhria pakenemasta.
Jos väkivallan kokija ei aio päättää suhdetta, voit kertoa hänelle, että olet paikalla, jos hän tarvitsee apua. Voit myös tarjota yöpaikkaa tai sanoa, että sinulle voi aina soittaa. Monet sopivat väkivaltaa kohtaavien läheisten kanssa turvakoodeja: väkivallan kokija voi lähettää esimerkiksi tekstiviestin “Kävin lenkillä koiran kanssa.” Tämä tarkoittaa, että paikalle pitää kutsua välittömästi poliisit.
5. Vältä selän takana toimimista
Lähisuhdeväkivalta on yleisen syytteen alainen rikos, eli syyttäjä voi viedä asiaa eteenpäin, vaikka sen kokija ei tekisi rikosilmoitusta. Käytännössä selän takana toimiminen johtaa vain harvoin tuloksiin. Väkivallan kokijaa tulee aina kannustaa hakemaan apua ja tekemään ilmoitus, käymään lääkärissä sekä kertomaan läheisilleen.
Voit tarjoutua tulemaan mukaan poliisin tai lääkärin luo. Lääkäri on vaitiolovelvollinen ja myös sopiva henkilö dokumentoimaan väkivallan seurauksia, kuten vammoja, univaikeuksia, paniikkikohtauksia tai ahdistusta. Jos väkivallan kokija päättääkin myöhemmin tehdä rikosilmoituksen, nämä dokumentit toimivat todistusaineistona.
Voit kertoa väkivallan kokijalle, että lähisuhdeväkivaltaa kohdanneilla on oikeus valtion tukemaan oikeusapuun. Oikeusapu on tuloista riippumatonta.
Jos epäilet, että lähisuhdeväkivalta kohdistuu lapsiin tai vahingoittaa heitä, voit tehdä nimettömän lastensuojeluilmoituksen.
6. Tarjoa tukea etenkin eron hetkellä
Erotilanteet ovat lähisuhdeväkivallan kokijoille kaikkein vaarallisimpia. Kahden viikon sisällä erosta surmia tapahtuu kaikkein eniten. Siksi väkivallan kokija tarvitsee erityistä tukea eron aikana. Voit esimerkiksi tarjoutua hakemaan hänen tavaroitaan yhteisestä kodista, tarvittaessa poliisin kanssa.
Lue lisää väkivallan kokijan auttamisesta Naisten Linjan oppaasta.
Ohjeet antoi Naisten Linjan suunnittelija Kaisa Åberg.
Lue myös: