Suuri rakkaushuijaus -podcast paljastaa, miten sadut opettivat etsimään sitä väärää – kuuntele nyt
podcast
Suuri rakkaushuijaus -podcast paljastaa, miten sadut opettivat etsimään sitä väärää – kuuntele nyt
Entä jos prinssiä ja valkoista ratsua ei olekaan? Uudessa Suuri rakkaushuijaus -podcast-sarjassa toimittaja ja vapaan rakkauden matkasaarnaaja Riikka Suominen kertoo, miten sadut opettivat meitä etsimään sitä väärää.
4Kommenttia
Teksti
|
Kuvat
,
Julkaistu 15.2.2023
Eeva

Tiesitkö, että naiset ylikouluttautuvat parisuhteisiin? He opettelevat tunnetaitoja, kehittävät itseään ja trimmaavat ulkonäköään - eikä heterosuhteessa rakkauden kohde ole välttämättä käynyt samoja suhdeopintoja.

Entä oletko huomannut, miten sadut päättyvät aina sanoihin "Ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun asti"? Entä jos ero ei olekaan niin traaginen asia?

Näistä asioista puhuu uusi podcast-sarja, jonka toimittaja on vapaan rakkauden matkasaarnaaja Riikka Suominen.

Ensimmäinen osa on julkaistu keskiviikkona 15. helmikuuta. Sarjan kuusi osaa julkaistaan viikon välein.

Podcast-sarjan on tuottanut F-tuotanto ja sen julkaisija on A-lehdet.

Luku 1: Tytöille opetetaan, että rakkaus poikaan tuo onnen

Tytöt oppivat jo pienenä, että prinssi tuo onnen. Että rakkaussuhde on se elämän tärkein tavoite.

Vapaan rakkauden matkasaarnaaja Riikka Suominen ihmettelee, miksi juuri naisille tuputetaan parisuhdetta, vaikka pariutumisesta hyötyvät ennen kaikkea miehet. Vieraana on antropologi Ninnu Koskenalho, joka analysoi Pieni merenneito -sadun karua sanomaa. Sadussa rakkaus vaatii merenneidolta suuria uhrauksia. 

Jaksossa ratkaistaan myös feministin tuskainen tilanne yksipuolisesta rakkaudesta.

Luku 2: Naiset ylikouluttautuvat parisuhteisiin

Naiset valmistautuvat lähes ammattimaisesti parisuhteisiin. Opettelevat tunnetaitoja, kehittävät itseään ja trimmaavat ulkonäköään.

Vapaan rakkauden matkasaarnaaja Riikka Suominen miettii, mitä hyötyä ihmissuhteiden ylikouluttautumisesta on, sillä heterosuhteessa rakkauden kohde ei ole välttämättä käynyt samoja suhdeopintoja ja istuu naisen kattamaan valmiiseen pöytään. Vieraana on toimittaja Milla Palkoaho, joka pohtii, miten 1990-luvun Cosmopolitan-lehden suhdeopit yhä edelleen näkyvät hänen omassa Tinder-käytöksessään.  

Jaksossa selvitetään myös, onko seksittömäksi hiipunut suhde enää suhde lainkaan.

Luku 3: Mutta pitävätkö prinssit prinsessoista?

Saduissa prinssit lumoutuvat prinsessasta, hänen kauneudestaan, älykkyydestään ja hyväsydämisyydestään. Miksi siis oikeassa elämässä miehet eivät kuuntele naisten mielipiteitä, lue naisten tekemiä kirjoja, seuraa naisurheilua tai äänestä naisia?

Vapaan rakkauden matkasaarnaaja Riikka Suominen ihmettelee, miksi heterosuhteet esitetään niin luontevina valintoina, kun oikeasti ne näyttävät olevan täynnä vastentahtoisia kompromisseja. Vieraana on kirjailija Tuuve Aro, joka kertoo, miltä heteronaisen parisuhdekateus tuntuu lesbosta. 

Jaksossa pohditaan myös miten toimia, kun vieressä kihnuttava puoliso inhottaa.

Luku 4: Häähulluus tekee suhteelle hallaa

Rakkaus on aikamme uskonto ja häät ovat sen palvontamenot. Häissä tulee näkyväksi se, miltä romantiikan halutaan näyttävän, ja aika usein ne näyttävät satumaisilta.

Vapaan rakkauden matkasaarnaajan Riikka Suomisen mielestä häävouhotus on haitallista. Prameat ja kalliit juhlat rakentavat suhteelle kulissin ja tekevät mahdottomaksi kertoa suhteen myöhemmin ongelmista. Vieraana on sosiologi Aino Luotonen, joka kertoo, miksi häät ovat edelleen niin suosittuja. 

Jaksossa selvitetään myös, onko järkeä rakastua lurjukseen ja pitäisikö epäilyttävää miesmakua muuttaa. 

Luku 5: Taikooko nainen sammakosta prinssin?

Tarinoissa naisen rakkaus pelastaa: Suudelma taikoo sammakosta prinssin, sulattaa kellonsoittajalta kyttyrät ja tekee hirviöstä ihanan puolison.

Vapaan rakkauden matkasaarnaaja Riikka Suominen pohtii, miksi naisia kannustetaan rakastamaan mahdollisimman epätoivoisia örkkejä. Entä jos palkintoa ei tulekaan ja lopputulos on vain sammakon limaa huulilla? Vieraana on THL:n asiantuntija Shadia Rask, joka kertoo, miten hirviöille ja prinsseille käy tosielämässä.

Jaksossa ratkaistaan myös lopullisesti, mikä on reilu tapa jakaa kotityöt.

Luku 6. …Ja he eivät eläneet onnellisina elämänsä loppuun asti 

Sadut loppuvat siihen, mistä arki alkaa. Miksi eroihin suhtaudutaan oikeassa elämässä traagisena poikkeuksena, vaikka ne ovat mitä tavallisin päätös suhteelle.

Vapaan rakkauden matkasaarnaajan Riikka Suomisen mielestä joskus kannattaisi erota suosiolla ja ajoissa. Miksi pariskunnilta ei koskaan kysytä, miksi olette yhdessä.

Kirjailija ja sosiologi Anna Alanko kertoo, miten ero alkaa – ja millaisesta arjen terrorista nousseesta kuormasta puolisoaan ei voi syyttää. 

Jaksossa ratkaistaan myös, kannattaako kyynisen keski-ikäisen enää avata suhdettaan: onko suloisia seksiseikkailuja enää edes tarjolla?

Haluatko kuunnella koko sarjan kerralla?

Se onnistuu tästä!

Jos haluat mieluummin kuunnella podcastin Spotifysta, klikkaa tästä!

4 kommenttia