
Maksa on elimistön moniottelija, jolla on peräti viisisataa tehtävää. Se siis puuhaa koko ajan jotain, vaikkei juuri pidä meteliä itsestään.
Maksa osallistuu aineenvaihdunnan säätelyyn, käsittelee ravintoaineita, varastoi vitamiineja ja hivenaineita ja muokkaa niitä elimistön tarpeisiin sopivaksi sekä hajottaa alkoholia ja lääkkeitä. Maksalla on tärkeä rooli veren sokeripitoisuuden ja elimistön kolesterolitasapainon säätelyssä. Sillä on näppinsä pelissä myös veren hyytymistekijöiden tuottamisessa.
Ravitsemustieteen maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti sanoo, että maksa selviää hommistaan hyvin, kunhan ihminen ei sotke systeemiään jatkuvalla sokerin syönnillä, rasvaisella mättöruualla ja alkoholilla. Silloinkin maksa sinnittelee varsin pitkään ilman että keho alkaa oirehtia. Jos oireita ilmaantuu, ne voivat olla epämääräisiä kuten väsymys tai pahoinvointi, eikä niitä tule herkästi liittäneeksi maksaan.
Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on maksasairauksista yleisin, ja siitä kärsii jopa neljännes aikuisista. Rasvamaksa tarkoittaa sananmukaisesti sitä, että rasvaa kertyy maksasoluihin.
Rasvamaksa altistaa muun muassa diabetekselle ja verenpaineen nousulle, ja se voi vaikuttaa myös hormonitoimintaan ja pahentaa vaihdevuosioireita. Tämä voi tietää huonoa unenlaatua tai ruoansulatuksen ja ravintoaineiden imeytymisen ongelmia.
1. Karsi kemikaalikuormaa
Maksa kuormittuu, kun se poistaa perushommiensa lisäksi verestä myös kosmetiikan ja pesuaineiden kemikaaleja. Vältä siis turhia aineita. Tai jos päätä jomottaa, mieti, onko särkylääke tarpeen vai auttaisiko happihyppely.
2. Pyöritä hulavannetta ja vältä kovia rasvoja
Sekä sokeri että liika kova rasva lisäävät maksasolujen rasvoittumista. Maksaa helliäksesi syö siis hiilihydraattitietoisesti eli karsi ruokavaliostasi nopeasti imeytyviä hiilareita, kuten valkojauhotuotteita, makeita leivonnaisia, karkkeja ja limsoja.
Nipistä tyydyttyneistä eli kovista rasvoista eli lihasta ja makkaroista, voista, juustoista ja kermasta. Suosi niiden sijaan pehmeitä rasvoja eli monipuolisesti kasviöljyjä, kalaa, avokadoa, pähkinöitä ja siemeniä. Muista myös, että liiallinen proteiini rasittaa maksaa.
Liikunta vähentää rasvaa myös maksasta. Käy lenkillä pari kolme kertaa viikossa sauvojen kanssa, jolloin keskivartalo pääsee tehokkaasti hommiin. Maksa antaa sinulle kiitosta, jos annat vyötärölle kyytiä myös hulavannetta pyöritellen.
Maksalle voi antaa viikon parin puhdistavan kasviskuurin. Suosi lehtivihreitä, erilaisia kasviksia, vihersmoothieita, kasvimehuja ja kasviöljyjä. Jätä liha, paistetut ruoat, kovat rasvat, sokeri ja valkojauhotuotteet minimiin ja käytä proteiininlähteinä siemeniä, pähkinöitä, palkokasveja, kalaa ja rahkaa.
3. Ota särkylääke vain tarpeeseen
Käytä parasetamolia aina ohjeen mukaan, sillä suurina määrinä se voi aiheuttaa maksavaurion. Myös ikä, runsas alkoholin käyttö ja maksasairaus yhdistettynä lääkkeisiin lisäävät vaurion riskiä.
4. Vältä jojoilua
Ylipainoisella kilojen karistus on tehokas keino suojella maksaa, sillä rasva lähtee ensin maksasta. Pudota painoa maltillisesti 1–2 kiloa kuukaudessa ja tähtää pysyvään muutokseen. Jojolaihdutus, jossa kilot palaavat, voi rasvoittaa maksaa vain lisää.
5. Käytä tarpeeksi pehmeää rasvaa
Ylipaino ja rasvattomat dieetit voivat altistaa sappikiville. Ruoassa täytyy olla pehmeitä rasvoja, jotta maksan tuottama sappineste kuljettaa kuona-aineet pois eikä kiteydy sappikiviksi.
6. Tunnista rasvamaksa
Ei-alkoholiperäisen rasvamaksan suurin syy on vyötärölihavuus. Diabeetikoista 60–70 prosentilla on rasvamaksa. Myös metabolinen oireyhtymä lisää sen riskiä. Jopa 40 prosentilla suomalaisista on lisäksi rasvamaksalle altistava geenimutaatio, mikä ei tarkoita automaattisesti ongelmia, jos syö terveellisesti ja liikkuu tarpeeksi.
Rasvoittuessaan maksa laajenee, joten se voi tuntua paineena ylävatsassa tai kyljessä, mutta yleensä rasvamaksa ei tunnu miltään. Sitä voidaan epäillä, jos on vyötärölihavuutta tai käyttää runsaasti alkoholia ja verikokeissa havaitaan kohonneita maksa-arvoja.
Rasvamaksan hoitona on painonpudotus, joka perustuu ruokavaliomuutoksiin, liikunnan lisäämiseen ja alkoholin välttämiseen.
7. Vähennä lasillisia
Rasvamaksan yleistyminen on lisännyt myös maksakirroosia. Noin joka viidennellä rasvamaksan aiheuttama tulehdus maksasoluissa etenee kirroosiksi.
Alussa sairaus ei oirehdi, jolloin kirroosi voidaan todeta vain ottamalla näytepala maksasta. Vaikeassa vaiheessa oireita ovat ihon kutina ja keltaisuus ja hoito on maksansiirto.
Kirroosin tunnetuin aiheuttaja on alkoholi. Se rasvoittaa maksaa ja aiheuttaa maksasolujen kroonisen tulehduksen, jossa osa maksakudoksesta muuttuu sidekudokseksi. Kirroosiriski nousee naisilla kahdesta ja miehillä kolmesta päivittäisestä alkoholiannoksesta. Ikääntyneen riskiraja on vielä alhaisempi.
Asiantuntija: ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti Marja Ruuti
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 13/2022.