Tiinan puoliso tekee töitä koko ajan, myös lomat – yhteisen ajan puutteen sijaan riitaa aiheuttaa usein kipeämpi kysymys
Rakkaudella me -podcast
Tiinan puoliso tekee töitä koko ajan, myös lomat – yhteisen ajan puutteen sijaan riitaa aiheuttaa usein kipeämpi kysymys
Rakastaako puoliso oikeasti, jos hän käyttää kaiken ajan työ tekemiseen? Rakkaudella me -podcastin parisuhdeasiantuntijat Antti Ervasti ja Marianna Stolbow kertovat, miksi niin usein ihastumme työnarkomaaniin ja mitä se voi kertoa itsestä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 10.7.2023

Rakkaudella me -podcastissa on kuusi jaksoa, kuusi kirjettä ja kuusi tuttua, kiperää parisuhdepulmaa, joihin parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow ja psykoterapeutti Antti Ervasti antavat ratkaisuehdotuksensa.

Tiina kertoo kirjeessään, millaisia ongelmia suhteessa syntyy siitä, kun yhteistä aikaa on liian vähän. Tiina kokee, että hänen puolisolleen työ on häntä tärkeämpi eivätkä heidän tarpeensa kohtaa:

Olemme mieheni kanssa lapsuuden perhetuttuja. Tapasimme toisemme uudestaan nyt erojemme jälkeen. Niistä on nyt pari kolme vuotta. Meillä kummallakin on lapset edellisistä suhteista, ja asumme omissa kodeissa lastemme kanssa. Kun lapset ovat minulla, hellu on silloin paljon luonani ja toisinpäin.

Mies tekee töitä jatkuvasti, myös kaikki lomat. Työ on hänelle myös harrastus. Toivoisin, että minä ja hänen lapsensa saisimme enemmän hänen aikaansa. Kaipaisin lisää yhdessä tekemistä ja olemista, läsnäoloa. Jotenkin minun pitäisi saada hänet ymmärtämään, ettei raha korvaa aikaa läheisten kanssa.

Olen yrittänyt puhua miehelleni asiasta. Hän ei kommentoi sitä vaan jää miettimään asiaa. Koen, että hän kyllä ymmärtää, mitä sanon, mutta hän ei osaa vain olla. Olen kärsinyt ongelmasta aina, koko suhteen ja oikeastaan jo edellisessä suhteessani.

Teen kolmivuorotyötä. Helluni kokee, että lapsettomilla viikoilla olen aina töissä, ja hän on kyllä oikeassa. Teen silloin kaikki ilta- ja yövuorot.

Mistä oikeasti hiertää, kun pariskunta kiistelee ajankäytöstä?

Marianna Stolbow: Ajattelen, että kaikki kinat käsittelevät sitä samaa kysymystä: Olenko minä sinulle tärkeä? Eli jos oikeasti olisin sinulle tärkeä, et unohtaisi niitä asioita, joita pyydän, ja jos oikeasti olisin sinulle tärkeä, valitsisit käyttää aikaasi minun kanssani olemiseen. Tätä samaa riitaa ihmiset riitelevät.

Antti Ervasti: Merkityksellisyyden kokemusta ei varmaan niinkään tuo yhdessä vietetty minuuttimäärä, vaan se, miten kohdataan ja ollaan yhdessä perheenä ja pariskuntana.

Kun toinen on läsnä, tietää, että hän on minua varten ja minä häntä varten. Uskon, että tästä asiasta pohjimmiltaan kipuillaan kinan muodossa.

Marianna Stolbow: Kysyn jokaiselta asiakkaaltani aina saman kysymyksen: minkälaisena sinua rakastettiin lapsena? Tämä maa on täynnä isoksi kasvaneita lapsia, jotka ovat saaneet kiitosta ja kehuja ahkeruudestaan. Siitä pyörästä on todella vaikea hypätä pois, ellei syvästi tiedosta tätä.

Eli jos minua on aina kehuttu siitä, että olen ollut ahkera koulussa tai missä tahansa suorituksissa ja vanhemmilta on tullut siitä hyväksyntää, hymyjä, syliä ja kehuja, niin sen mekanismin minä olen rakkauden tavoitteluun omaksunut. Silloin on hirveän vaikea nähdä omaa toimintaansa, että minähän teen tätä siksi, jotta minusta tykättäisiin.

Oletettavasti Tiina on itse viehättynyt tässä ihmisessä siitä, että hän on ahkera ja aikaansaapa. Eli nyt on hyvä miettiä, että tekeekö liikaa kumppani vai myös Tiina itse.

Kannattaisiko parisuhteessa tai perheessä olla enemmän laatuaikaa?

Antti Ervasti: Jokaisen yksilön, pariskunnan ja perheen on itse määritettävä, mitä laatuaika on, mutta toivon, että se tarkoittaisi jokaiselle sitä, että ihmissuhteissa on yhteyttä, aikaa toisille ja siinä on molemminpuolinen kokemus siitä, että arvostetaan, kunnioitetaan ja ollaan kiinnostuneita toisesta.

Laatuajan suhteessa ei tarvitse olla mitään äärikokemuksia, kuten lomamatkoja, vaan sitä, miten oikeasti päivittäin kohdataan. Kun herätään, annetaan suukko, ja illalla kysytään toiselta, mitä kuuluu. Jos tällaiset elementit onnistuvat pitkin päivää, laatuaika on hyvin hallussa.

Voiko rakkauden määrää arvioida ajalla, jonka on valmis käyttämään suhdetta varten?

Antti Ervasti: Hyvin usein meillä on elämässä ristiriitaisuuksia, että tavoitellaan jossain asiassa tasapainoa, mutta oma toiminta ei eri syistä oikeasti palvele sitä.

Usein kyse ei ole siitä, että ei halua tai kiinnosta panostaa suhteeseen, vaan että tietynlaiseen kuvioon on ajauduttu vahingossa. Voi olla liian kiireinen työelämä tai sitten ei ole suhteen alusta alettu priorisoida yhteistä aikaa.

Nyt pitäisikin miettiä, mikä oikeasti auttaisi luomaan oikeaa muutosta. Se on monesti vaikeaa. Kyllähän me kaikki tiedämme, miten pitää syödä ja liikkua, mutta harva elää optimaalisesti. Aina on psykologisia tekijöitä, jotka pitävät meidät tietyissä kaavoissa.

Marianna Stolbow: Ihmiset aina kaikissa kyselyissä sanovat, että tärkeintä elämässä ovat terveys ja rakkaus. Kuinka moni oikeasti elää sen mukaan?

Jos rakkaus on sinun elämässäsi tärkeintä, valitse aina risteyskohdassa rakkaus. Mieti aina arjen jutuissa, että tässä on se valinnanpaikka, jos rakkaus on oikeasti sinusta tärkeää.

Kuuntele Rakkaudella me -podcastin viides jakso

Mistä oikeasti hiertää, kun suhteessa kinataan ajankäytöstä? Mitä jos toinen rakastaa työtään enemmän kuin puolisoaan tai perhettään? Tarvitseeko parisuhde tai perhe laatuaikaa? Miten voit selvittää, käytätkö aikaasi itsellesi tärkeisiin asioihin?

Mitä kannattaa tehdä, jos omat ja kumppanin tarpeet eivät kohtaa tyydyttävällä tavalla? Millaisia vaatimuksia uusperhe asettaa suhteelle? Menevätkö lapset aina suhteen edelle? Miksi uudessakin suhteessa herkästi päätyy toistamaan vanhoja tuttuja ongelmia?

Antti Ervastin ja Marianna Stolbowin kanssa keskustelemassa on Kauneus ja Terveys -lehden toimituspäällikkö Elisa Helavuori.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts

Kommentoi +