
Lukijan kysymys:
Olen kadottanut kosketuksen tunteisiini. Pitkässä suhteessani on aina ollut keskusteluyhteyden puutetta. Se on korostunut nyt, kun puolisoni on eläkkeellä. Hän ei puhu asioista vaan päättää kuulematta minua, milloin hänen lapsensa perheineen tulevat passattavaksi.
On vaikea tuntea läheisyyttä. Itsetuntoni on romahtanut. Aikuisen tyttäreni miesystävä mielestäni alistaa tytärtäni: hän on pyytänyt lastani katkaisemaan välit minuun. Miten selviäisin?
Ilona Rauhala vastaa:
Olet kadottanut kosketuksen tunteisiisi. Jään pohtimaan, miten voisit saada tilaa kuunnella itseäsi ja sitä, mitä tarvitset.
Kasvamme itseksemme vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Kun voimme olla kontaktissa tarpeisiimme ja ilmaista niitä ääneen, tulemme näkyväksi itsellemme sekä ympäristöllemme.
Miten olet suhteessa itseesi? Järjestätkö itsellesi hetkiä, joissa voit kuulla äänesi, kehosi viestit ja ajatuksesi? Käytkö kävelyllä, kirjoitatko päiväkirjaa tai venytteletkö olohuoneen matolla? Menetkö itseksesi kahvilaan?
Varaa hetkiä itsesi kuunteluun. Sano itsellesi: Olen arvokas. Minulla on lupa tunteisiini. Kokemukseni ovat tärkeitä. Minulla ei ole hätää. Kaikki on hyvin.
Ota omasta kädestäsi kiinni ja ole itsesi puolella. Kirjoita, mikä on sinulle tärkeää ja mitä tarvitset läheisiltäsi juuri nyt.
Tyttäresi kuuluu irtautua sinusta ja rakentaa omannäköinen elämä ja parisuhde. Sinä et voi elää tai tehdä päätöksiä hänen puolestaan. Myös miehesi lapset ovat aikuisia.
Sinun ei ole pakko suostua passaajaksi, jos et haluat. Sinulla on kaikki vapaus määritellä, millainen äitipuoli ja isoäitipuoli haluat olla. Älä uhriudu.
Kaikki eivät ole rupattelijoita. Toiset kommunikoivat hiljaisuudella. Hyväksy puolisosi sellaisena kuin hän on. Nauti hänen rauhallisuudestaan. Puhele ääneen, mitä ajattelet ja tunnet. Hän saattaa kuunnella sinua, olla sinulle läsnä. Avaa itseäsi.
Kun itseltäni on joskus puuttunut ihminen, jolle jakaisin tuntemuksiani, olen tehnyt päiväkirjastani ystävän. Olen kirjoittanut siihen huoleni, kysymykseni, iloni ja suruni. Minusta on tuntunut, että päiväkirja kuuntelee ja ymmärtää. Kokeile sinäkin. Sinä selviät.
Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.