Priscilla Presleyn uskomaton elämä: Näin Elviksen teinimorsiamesta kasvoi riitaisan mahtisuvun vaikeneva matriarkka
Henkilökuva
Priscilla Presleyn uskomaton elämä: Näin Elviksen teinimorsiamesta kasvoi riitaisan mahtisuvun vaikeneva matriarkka
Vuonna 1967 maailmankuulu rocktähden kanssa avioitunut Priscilla Presley on sittemmin niittänyt mainetta sekä komedianäyttelijänä että liikenaisena. Menestystä ovat varjostaneet perhe-elämän lukuisat raskaat murheet.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.6.2023
Eeva

TAMMIKUUSSA Priscilla Presleyn, 77, kalpeat kasvot ikuistuivat murheellisina uutiskuviin. Hän oli menettänyt ainoan tyttärensä, yhdessä Elvis Presleyn kanssa saamansa Lisa Marie Presleyn. Tämän sydän oli pettänyt vain 54-vuotiaana.

”Raskain sydämin minun on kerrottava musertavat uutiset. Kaunis tyttäreni Lisa Marie on poistunut luotamme. Hän oli intohimoisin, vahvin ja rakastavin nainen, jonka olen koskaan tuntenut”, Priscilla lausui People-aikakauslehdelle.

Suuresta surusta huolimatta Priscilla kantoi itsensä tyttärensä hautajaisissakin arvokkaasti. Jo varhaislapsuudestaan lähtien hän on tottunut menetyksiin.

Priscilla uskoi tyttärensä Lisa Marien musikaaliseen lahjakkuuteen eikä lakannut kannustamasta tätä.

PRISCILLA SYNTYI toukokuussa 1945 Yhdysvaltojen ilmavoimien lentäjän James Wagnerin ja tämän vaimon Annin ainoaksi lapseksi Brooklynissa New Yorkissa. Nuoren perheen onni särkyi pian, kun James menehtyi hänen lentokoneensa syöksyttyä maahan. Priscilla oli tuolloin vain puolivuotias.

Annia koeteltiin rankasti, mutta hän kuivasi kyyneleet ja jatkoi elämäänsä. Kolme vuotta myöhemmin Ann nai lentäjäupseeri Paul Beaulieun, jonka kanssa hän kartutti perhettä peräti viidellä lapsella. Priscilla adoptoitiin osaksi katrasta ja hänen suku­nimensä muuttui Beaulieuksi.

Paulin armeijauran vuoksi Beaulieut muuttivat tiuhaan asemapaikasta toiseen. Vuonna 1956 Paul komennettiin Yhdysvaltain sotilastukikohtaan Wies­badeniin Länsi-­Saksaan. Uutinen sai pian teini-ikäisen Priscillan kyyneliin, sillä hän tiesi joutuvansa taas sopeutumaan uuteen kouluun ja rakentamaan siellä ystäväpiirin.

Sitä Priscilla ei aavistanut, että kolme vuotta myöhemmin hän tapaisi Saksassa kohtalonsa: nuoren sotilaan nimeltä Elvis Presley. Jo silloin rocktähdeksi noussut Elvis, 21, ihastui suin päin vain 14-vuotiaaseen Priscillaan.

Tytön vanhemmat huolestuivat, mutta pari vuotta myöhemmin he päästivät Priscillan vierailemaan Amerikkaan palanneen ihastuksensa luokse. Ehtona oli, että tyttö yöpyisi Elviksen Graceland-kartanon sijaan tämän isoäidin hoivissa.

Näin toimittiinkin, Priscilla vakuutti yhdessä Sandra Harmonin kanssa kirjoittamassaan omaelämäkerrassa Elvis ja minä.

Yksi asia seurasi toista. Toukokuussa 1967 Elvis talutti morsiamensa vihille kimaltelevassa Aladdin-hotellissa Las Vegasissa, ja liki päivälleen yhdeksän kuukautta myöhemmin Lisa Marie syntyi.

Priscilla ja Elvis palasivat häistään Las Vegasista yksityislentokoneella.

LEHDILLE LIITOSTA annettiin satumainen kuva, mutta pinnan alla kuohui. Priscilla oli kaikkea muuta kuin vaikeneva nukkevaimo, joka olisi antanut Elvistä ympäröivien pettämishuhujen nöyryyttää itseään.

Priscilla uskalsi jopa sanoa vastaan Elviksen korkkiruuvimaisen kierolle managerille, Tom ”Eversti” Parkerille.

Riitoihin oli syynsä. Priscilla kokeili amfetamiinia ja unilääkkeitä ja yritti pysyä mukana miehensä villissä elämänrytmissä, kunnes hän tajusi, ettei se elämäntapa ollut häntä varten – eikä Elvistäkään.

Pariskunta alkoi etääntyä toisistaan. Priscilla vietti päivänsä Lisa Marien kanssa ja virkistäytyi mieluiten tanssitunneilla, kun Elvis puolestaan rymysi yöt.

Aikanaan karatea harrastanut Elvis esitteli vaimonsa lajia valmentavalle Mike Stonelle ja kannusti tätä aloittamaan oppitunnit.

Kaikki alkoi viattomasti yhteisistä urheilu­harjoituksista, mutta pian kaksikon välille syttyi­ rakkaussuhde. Elviksen ja Priscillan liitto oli lopussa. Se päättyi myös paperilla vuonna 1973. Tytärtään he kuitenkin kasvattivat yhteisymmärryksessä Elviksen kuolemaan asti vuonna 1977.

Katkeruus ei missään vaiheessa kalvanut entisten puolisoiden välejä. Pari peräti poistui avioerokäsittelyn jälkeen oikeustalolta käsi kädessä.

Rakkaus karatevalmentaja Mike Stoneen syttyi, kun Priscilla oli yhä naimisissa Elviksen kanssa.

ELVIS TUKI vilpittömästi entistä vaimoaan, kun tämä kokeili siipiään työelämässä. Ensimmäinen askel oli yhdessä ystävän kanssa Los Angelesiin­ perustettu putiikki Bis & Beau. Viihdemaailman kerma Diana Rossista Barbra Streisandiin riensi sinne ostoksille rockin kuninkaan kehotuksesta.

Liike sulki ovensa kolmen vuoden kuluttua, kun työ näyttelijänä alkoi vetää Priscillaa puoleensa.

Taipaleensa televisioruudussa Priscilla aloitti juontamalla eläimiä käsittelevää sarjaa Those Amazing Animals. Suuren läpimurtonsa hän teki kuitenkin Dallasissa, 1980-luvun suosituimmassa saippuaoopperassa. Priscilla näytteli Ewingin öljyperheen kiltin kuopuspojan Bobbyn nuoruudenrakkautta Jenna Wadea.

Komediennen taitojaan Priscilla pääsi esittelemään Mies ja alaston ase -trilogiassa (1988–1994). Siinä hän hassutteli alati hölmöilevän poliisin kauniina tyttöystävänä ja sittemmin vaimona.

Elokuvista sukeutui lajityyppinsä klassikoita, joita esitetään televisiokanavilla yhä uudelleen. Päätyipä Priscilla myös Renny Harlinin ohjattavaksi rempseässä toimintakomediassa Ford Fairlane – rokkidekkari (1990).

Roolit tekivät Priscillasta maailmalla tunnetun tähden, jonka kauneutta ja tyylitajua ihailtiin. Priscillan bisnesvaisto heräsi, ja hän alkoi tuotteistaa persoonaansa. Jo vuonna 1988 hän lanseerasi oman tuoksun: Moments huokui valkoisten kukkien aromeja. Sitä seurasi kolme muuta tuoksua, vuodevaatemallisto ja monia muita tuotesarjoja, jotka kerryttivät Priscillan tilin saldoa.

Moments-tuoksu teki Priscillasta menestyneen liikenaisen.
Priscillan, 77, sanotaan turvautuneen iän myötä yhä useampiin kauneus­leikkauksiin.

AMMATILLINEN MENESTYS ja omilla avuilla vaurastuminen eivät taanneet onnea. Priscillalla ei ollut vaikeuksia löytää uusia suhteita, mutta niiden pysyvyys oli toinen juttu.

Rakkaus karatevalmentaja Mikeen kesti kolme vuotta. Sitä seurasi kuuden vuoden yhteiselo mallina työskennelleen Michael Edwardsin kanssa.

Suhteen päätyttyä mies kirjoitti Priscillan suureksi pettymykseksi paljastuskirjan Priscilla, Elvis and Me. Kirjassa mies väitti Priscillan päätyneen romansseihin myös näyttelijähurmuri Richard Geren ja latinolaulaja Julio Iglesiaksen kanssa.

Pisin Priscillan rakkauksista on ollut 22 vuoden kumppanuus brasilialaisen käsikirjoittajan Marco Antonio Garibaldin kanssa. Parille syntyi poika Navarone Garibaldi vuonna 1987.

Priscillan ja Marcon yhteinen taival on jo päättynyt, mutta siitä ei ole luvassa paljastuskirjaa. Vahingosta viisastuneena Priscilla oli jo alkumetreillä vaatinut asiasta Marcon allekirjoituksen juristin laatimaan paperiin.

Malli Michael Edwards petti Priscillan luottamuksen kirjoittamalla paljastuskirjan heidän suhteestaan.
Priscillan poika Navarone Garibaldi on menestynyt rockmuusikkona.
Priscilla viihtyi Marco Garibaldin rinnalla yli kaksi vuosikymmentä.

ENITEN HUOLTA Priscillalle on tuottanut tyttären tasapainottomuus. Isänsä tavoin Lisa Marie oli musikaalisesti lahjakas. Hän rakensi mittavan uran laulajana ja lauluntekijänä, joskaan ei koskaan saavuttanut valtavaa mainetta.

Lisa Marien keskittymiskyky kantoi taiteellisessa työssä, mutta hänen yksityiselämänsä vyöryi vuoristoratana. Lisäksi hän kamppaili vakavan päihdeongelman kanssa.

Ensimmäisen avioliittonsa Lisa Marie solmi 20-vuotiaana muusikko Danny Keoughin kanssa. Suhteesta syntyi kaksi lasta: Riley ja Benjamin.

Vaikka liitto päättyi kuuden vuoden kuluttua, pari säilyi ystävinä. Lisa Marien elämän lopputaipaleella Danny jopa asui hänen kanssaan ja auttoi häntä selviämään arjesta.

Vain kaksikymmentä päivää avioeronsa jälkeen Lisa Marie asteli alttarille poptähti Michael Jacksonin kanssa erotakseen kahden vuoden kuluttua.

Myöhemmin Lisa Marie meni naimisiin Elvis-fanina tunnetun näyttelijän Nicholas Cagen kanssa. Tällä kertaa lusikat pantiin jakoon jo kolmen kuukauden kuluttua.

Neljännen ja viimeisen avioliittonsa Lisa Marie solmi muusikko Michael Lockwoodin kanssa vuonna 2006. Kaksi vuotta myöhemmin parille syntyivät kaksostytöt, Harper ja Finley.

Lisa Marien ja Michaelin liitto kesti kymmenen vuotta. Avioeron aikaan Lisa Marien päihdeongelma oli jo kaikkea muuta kuin hallinnassa. Oikeudenkäynnissä hän väitti löytäneensä miehensä tietokoneelta sopimatonta lapsia esittävää aineistoa.

Syytös otettiin vakavasti ja Priscillasta tehtiin parin kaksosten väliaikainen huoltaja. Myöhemmin Michaelin tietokoneet tutkittiin, ja syytös todettiin perättömäksi.

Vielä pahempaa oli luvassa. Heinäkuussa 2020 Lisa Marien poika Benjamin, 27, päätyi riistämään henkensä. Lisa Marie yritti pysyä vahvana muiden lastensa vuoksi, mutta hän ei koskaan palannut entiselleen.

Vain kaksi päivää ennen kuolemaansa Lisa Marie osallistui Golden Globe -gaalaan isästään kertovan elokuvan kunniaksi. Hän oli jo niin hauras, että joutui hakemaan tukea näyttelijä Austin Butlerin käsipuolesta.

Äiti ja tytär nähtiin viimeisen kerran yhdessä Golden­ Globe -juhlassa tammikuussa 2023. Elvistä elämäkertaelokuvassa esittänyt Austin Butler ja ohjaaja Baz Luhrmann pitivät seuraa.
Priscilla tyttärensä Lisa Marien ja tämän tyttärien Rileyn (vas.), Harperin ja Finleyn seurassa. Lisa Marien kuoltua Priscillan ja Rileyn välit viilenivät testamenttiriitojen vuoksi.

PRISCILLAN EDESSÄ eivät siinnä keveät ajat. Hänen tukenaan on lähinnä oma poika Navarone, joka tunnetaan Them Guns -rockbändin keulakuvana ja kitaristina.

On vaikea hahmottaa, millaisina Priscillan välit lapsenlapsiin säilyvät, sillä heidän äitinsä kuolema nosti esiin jännitteitä. Priscilla riitautti tyttärensä testamentin. Hän ei uskonut Lisa Marien tehneen itse muutosta, jonka mukaan tämän kaksi vanhinta lasta korvasivat Priscillan testamentin edunvalvojina.

Koska Benjamin on kuollut, ainoaksi edunvalvojaksi jää mallina ja näyttelijänä työskentelevä Riley, 33.

Priscillan elämä on ollut kuin ketju dramaattisia tapahtumia. Tuskin yhteenkään elokuvaan saataisiin mahtumaan yhtä monta kohtalokasta käännettä.

Priscilla ei kuitenkaan ole sortunut pesemään likapyykkiään julkisuudessa ja avautumaan ympärillään vellovista skandaaleista. Sen sijaan hän vaalii Elviksen perintöä ja yrittää selviytyä vaikeuksien keskellä päivästä toiseen.

Priscillan tyylitajua on ihailtu Yhdysvalloissa jo vuosikymmenten ajan.

Juttu on julkaistu Eevassa 04/23

Kommentoi +