
Vuosi sitten rutiinimammografiassa rinnastani löytyi patti, joka oli syöpä. Olin töissä, kun lääkäri soitti. Soitin miehelleni, joka meni hiljaiseksi, pahoitteli ja sanoi olevansa myöhässä kokouksesta. Hän sanoi, että jutellaan illalla. Lähdin kotiin itkemään.
Mieheni ei tullut töistä suoraan kotiin vaan meni kaverinsa kanssa baariin. Hän sanoi, että hänen oli käsiteltävä asiaa ensin itse. Tavallaan ymmärrän miestäni, mutta hän jätti minut yksin, vaikka olisin tarvinnut häntä kovasti. Hoitojen ajan mieheni oli ihan kannustava, ja nyt syöpä on poissa. En silti pysty unohtamaan hänen ensireaktiotaan. Miten pääsen eroon pettymyksestäni? Tuntuu, etten voi enää luottaa mieheeni kaikissa tilanteissa.
Ilona Rauhala vastaa:
Hienoa, että syöpä on poissa ja voit hyvin. Hyvä myös kuulla, että miehesi oli kannustava hoitojen aikana.
Kannustaisin sinua pohtimaan ja myös kysymään mieheltäsi, miltä hänestä tuntui, kun hän kuuli syövästäsi.
Vaikka sairastuminen on kovin asia ihmiselle itselleen, kyllä se järkyttää läheisiäkin. Valitettavasti ikävien asioiden ja tunteiden käsittely on monelle meistä vaikeaa. Miehesi saattoi hämääntyä tilanteesta niin perin juurin, ettei kerta kaikkiaan tiennyt, miten kohtaisi sinut.
Tuohon ratkaisuun hän kykeni sillä hetkellä ja sillä kokemuksella, joka hänellä silloin oli.
Vaikka tunnet miehesi, hänessä voi olla puolia, joita hän arastelee tai häpeää. Hän voi ajatella, ettet hyväksyisi tai haluaisi nähdä niitä hänessä. Hän voi olla väärässä.
Mielestäni on hienoa, että miehesi kuitenkin myönsi, että hänen täytyi ensin käsitellä asiaa jonkun muun kanssa. Hyväksy, että asia on näin.
Kerro miehellesi, millaisia tunteita hänen päätöksensä sinussa herätti. Pelkäsitkö, tunsitko olosi turvattomaksi? Onko miehesi nähnyt sinua haavoittuvana? Tunteeko hän itsensä keinottomaksi silloin, kun olet sellainen?
Parisuhde elää koko ajan. Välillä tulee väkisin pettymyksiä ja toinen tuntuu etäisemmältä. Mieti, mitä luottamus sinulle merkitsee. Mitä sinä tarvitset, jotta voit luottaa mieheesi? Kysy samaa häneltäkin.
On tärkeää, että kun keskustelette miehesi kanssa, ette etsi syyllisiä. Kumpikin puhuu omista tunteistaan ja kokemuksistaan eikä määrittele, millainen toinen on.
Voitko antaa anteeksi miehellesi sen, miten hän toimi? Se ei tarkoita, että sinun täytyisi unohtaa, mitä tapahtui.
Katso miestäsi arvostavasti ja myötätuntoisesti. Hänellä on omia unelmia ja varmasti halu olla hyvä aviomies sinulle. Anna katseesi kysyä, mitä voit oppia häneltä. Miten hän opettaa sinua juuri nyt?
Kuulostaa siltä, että tutkit luottamuksen teemaa. Sairastuminen horjuttaa väistämättä perusturvallisuuden tunnetta ja luottamusta elämään. Se saa kysymään, olenko riittävä puolisolleni tällaisena kuin olen. Millainen nainen olen, kun olen toipunut syövästä?
Uskalla tutkia kysymyksiä liittämättä niitä mieheesi. Älä etsi hänestä syyllistä siihen, että sinun on vaikea luottaa.
Miehesi ei voi luottaa puolestasi. Hän voi olla rinnallasi sen verran kuin hän osaa ja voi. Joskus toisen pystyy kohtamaan vasta, kun on saanut asioihin hiukan etäisyyttä.
Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.
Kysymys on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 5/2020.