Tämä on manifesti: Nyt riittää – seksuaalisen häirinnän aika on ohi
Tästä on kyse
Tämä on manifesti: Nyt riittää – seksuaalisen häirinnän aika on ohi
Eeva.fi julistaa seksuaalisen häirinnän ajan päättyneeksi. Tule mukaan sanomaan, että nyt riittää.
Teksti

20.11.2023

Nyt riittää. Nyt riittävät pikkutuhmat vitsit, mukaviattomat hipaisut ja huutelut. Nyt riittävät kourimiset, kähminnät ja tunkeilu. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta naisesta on elämänsä aikana kokenut seksuaalista häirintää, ja nyt todellakin riittää.

Seksuaalinen häirintä kaventaa naisen maailmaa ja rajoittaa hänen oikeuksiaan, joten nyt riittää.

Seksuaalinen häirintä saa naisen muuttamaan käytöstään ja pukeutumistaan. Se saa hänet kaivamaan avaimet sormien väliin illalla kotiin kävellessä ja välttämään uusien ihmisten tapaamista. Se aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja ahdistusta, joten nyt riittää.

Eeva.fi käsittelee koko tämän viikon seksuaalista häirintää. Kerromme, miltä se tuntuu ja mitä se aiheuttaa. Teetimme aiheesta laajan kyselytutkimuksen yhdessä UN Woman Suomen kanssa ja uskomme, että se lopettaa keskustelun siitä, mikä on seksuaalista häirintää ja miten naiset sen kokevat.

Tiedämme jo, että seksuaalinen häirintä on yleistä, että sitä on kaikkialla ja että se on osa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seksuaalisen häirinnän salliminen ylläpitää ja legitimoi muita naisiin kohdistuvia väkivallan muotoja.

On aika puhua siitä, miten häirintä lopetetaan.

Tule mukaan. Kun näet jotain, puutu siihen. Jos jokin ei tunnu sinusta hyvältä, sano se. Vedä rajat. Älä naura mukana tai katso vierestä. Älä hyväksy, salli tai ajattele, että joku muu hoitaa. Sano, että nyt riittää.

Seksuaalisen häirinnän vastainen kampanja aloittaa eeva.fissä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen kampanjan. Tulevina viikkoina puhumme lähisuhdeväkivallasta, jota tuoreen selvityksen mukaan kohtaa 34 prosenttia suomalaisista naisista. Etsimme tietysti myös keinoja sen lopettamiseen.

Osana kampanjaa värjäämme eeva.fin oranssiksi. Oranssi on YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen kampanjan tunnusväri.

1 kommentti